Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 075 Komentáře(ů)

  1. Kontrola po porodu
    Dobrý den.

    Byla jsem rok po porodu na kontrolu cukrovky, kterou jsem mela v tehotenstvi. A na lacno jsem mela 5,9 a po vypiti 6,7 a 6,4. Lacna hodnota je vyssi, moje prakticka lekarka nic nerekla. Mam jit na kontrolu za rok. Nerada bych podcenila prediabetes, kazdy rok je dulezity. Co myslite, mam omezovat cukr i nadale? Predem dekuji za odoved.

    Odpovědět
  2. Dobry den, pani doktorko, z
    Dobry den, pani doktorko, z casovych a posleze zdravotniccduvodu (atb) jsem nebyla na ogtt, ale pro jistotu si merim obcas glykemie doma glukometrem. Jsem ve 33.tydnu. Nalacno se pohybuji mezi 4,8 a 5,2, potom po snidani do 7. Pred obedem kolem 6 a po obede kolem 7. Pred 3 tydny jsem byla na odberu glyk.hemoglobinu, ten vysel 30. V zadne dia poradne jsem nebyla, hodnoty konzultuji s gynekolozkou s tim, ze kdyby hodnoty nalacno lezly pres 5,2, poslala by me k odbornikovi. Je to me 3.tehotenstvi, predchozi dve byla bez cukrovky s podstoupenym ogtt. Miminko je pribl.o tyden vetsi, ale jeho brisko je o tri tydny vetsi. Tak mam starost, aby to nebylo cukrovkou… Dekuji za radu.

    Odpovědět
  3. OGTT
    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala na hraniční výsledek oGTT (proveden ve 26. týdnu těhot.) – s výsledkem 5,0 – 9,4 v 60. minutě a 7,6 ve 120 minutě. Můj gynekolog mě pro jistotu odeslala do poradny. Ve 30. týdnu jsem byla na krevním odběru a ranní glykemie 4,65 a glykovaný hemoglobin 31. Je nutné nasazovat inzulin?

    Odpovědět
  4. hodnoty OGTT
    Hezký den, jsem v 27 tt a na ogtt mi naměřili hodnoty 4,2-8,3-8,8. Chtěla jsem se zeptat, čím může být způsobeno zvýšení hodnoty po 2 hodinách a zároveň jaký je ideální průběh hodnot? Myslela jsem, že má docházet spíše ke snížení, i když metabolismu moc nerozumím a chápu, že to asi nebude tak jednoduché.
    Děkuji, Ilona.

    Odpovědět
  5. hraniční výsledek testu
    Dobrý den, paní doktorko,
    ráda bych se zeptala na hraniční výsledek oGTT (proveden ve 26. týdnu těhot.) – při prvním odběru byla glykémie na lačno 5,2. Druhý den se odběr opakoval – s výsledkem 5,0 – proveden tedy oGTT (9,4 v 60. minutě a 7,6 ve 120 minutě). Moje gynekoložka mě pro jistotu odeslala do poradny, nicméně mi sdělili, že je to v pořádku a sledování není potřeba. Jde o druhé těhotenství, v prvním byl oGTT v normě. Chtěla jsem se zeptat, zda to není potřeba dále řešit, či je vhodné například vyšetření glykémie na lačno, případně opakování celého testu v pozdějším týdnu těhotenství. Mockrát děkuji.

    Odpovědět
  6. Kontrola cukru glukometrem
    Dobrý den, prosím, byla jsem odeslána na OGTT, ale mám fobii z odběru krve a představa 3 odběrů po sobě mě velmi stresuje (což jistě není pro dítě dobře). Mám od známé k dispozici glukometr, chtěla bych se proto zeptat, zda nestačí kontrolovat hodnoty pouze jím. Jsem štíhlá, sladké jím v rozumné míře. Pokud jsem to pochopila správně, tak normální příjem glukózy (menší než 75g) pro dítě nepředstavuje ohrožení, ani v případě, že bych cukrovku měla. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  7. It is a time consuming
    It is a time consuming process to locate a legitimate, high-quality designer Michael Kors Handbags Clearance at a decent price. One brand name that is sought after is the Michael Kors Outlet Store. Anywhere you see high demand you will find people out to make a quick buck.

    Odpovědět
  8. Léčba cukrovky
    Dobrý den, mám dotaz mimo těhotenskou cukrovku, ale nedaří se mi najít jiné řešení. Hledáme diabetologickou poradnu, diabetologa pro dospělé, který by byl ochotný a otevřený se bavit i o nízkosacharidové dietě (resp. LCHHF) jako správné cestě, nebo minimálně alternativě. Dostalo se nám spíše vyhrožujícího přístupu (že se jedná o riskování života, že nebude docházet k vývoji mozku, apod. Neuměly byste nám prosím poradit, na koho se mohu obrátit?

    Odpovědět
  9. Nedostala jsem glokumetr
    Dobrý den, na konci června jsem podstoupila test na OGTT s výsledky 5,0 – 9,7 – 8,7 a byla následně odeslána do poradny. Tam jsem šla o týden později a hodinu po obědě jsem měla hodnotu 6,1. V ordinaci mi pouze řekli, co mám jíst a co rozhodně vynechat, zatím bez medikace a za měsíc kontrola. Mě ale stále vrtá hlavou, zda vše dělám správně. Nedostala jsem glukometr, takže si to ani nemám jak zkontrolovat. Je to v pořádku, nebo se mám raději znovu obrátit na svého gynekologa a zajít ještě do jiné poradny? Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Nedostala jsem glokumetr

      Na měření glukometrem máte nárok od pojišťovny, zkuste se na diabetologii domluvit, jinak nelze mít cukrovku pod kontrolou. 

      Odpovědět
  10. V horní hranici limitu
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v předchozím těhotenství jsem měla cukrovku, píchala si na noc inzulín. Nyní při testu hodnoty 4,9/9,7/7,9. V předchozím těhotenství jsem se ani jednou nedostala k druhému a třetímu odběru. Nyní jsem 26tt a cca v 19tt jsem měla ranní lačný cukr 3,4/ 3,5.
    Bylo mi doporučeno jíst pravidelně, omezit cukr.. je to takto v pořádku?

    Děkuji mnohokrát

    Odpovědět
    • Re: V horní hranici limitu

      Cukrovku tentokrát nemáte, ale pro jistotu by bylo vhodné test zopakovat v cca 30. týdnu – v některých případech se může objevit později…každé těhotenství je jiné. Jinou možností je dělat si 1x týdně malý glykemický profil na glukometru. 

      Odpovědět
  11. Vysledekk z testu
    Dobrý den, dnes jsem byla na testech na tehotenskou cukrovku a vysledek je mi asi nejasny. Prvně mi paní doktorka řekla,ze cukrovku mám,pak že ne,pak ze zase jo a následně mluvila něco o tom,že dle ddnešních hodnot jí nemam,ale podle starsich bych tam spadala.. vysledek jsem mela na lacno 4.50, hodinu od vypiti 9.23 a za dve 7.86. Dekuji Vam za vysvetleni a ochotu.

    Odpovědět
    • Re: Vysledekk z testu

      Výsledek je podle současných a velkou studií podložených kritérií v normě 🙂

      Odpovědět
  12. Tehotenska cukrovka po porode
    Tehotenska cukrovka
    Dobry den,chcela by som sa opytat,v tehotenstve mi bola zistena tehotenska cukrovka,bola som na diete a hodnoty som mala v norme.Tri mesiace po porode (bez dvoch dni) mi robili znovu glukozovy test, kde som mala hodnoty 4.9,13.2,12.8. Je pravda,ze sladke som jedla na kvanta.Diabetologicka to ukoncila s tym,ze mam cukrovku a som na diete,meram si cukor glokomerom.Moje hodnoty su vsak v norme.Preto by ma zaujimalo,ci je to uz ozaj cukrovka,alebo to moze byt sposobene este hormonmi,kojenim a nedostatkom spanku.Dakujem

    Odpovědět
    • Re: Tehotenska cukrovka po porode

      Je to cukrovka, ale úpravou životosprávy se jí můžete opět zbavit. Strava, pohyb, spánek i stres jsou ty nejdůležitější faktory. Test prověřil netoleranci 75 g glukózy (rychlého cukru), což většina jídel nemá, proto není nic divného na tom, že na glukometru jsou hodnoty v normě – předpokládám, že nejíte na posezení nálože 75 g glukózy. 

      Odpovědět
  13. Mírná forma lowcarb v těhotenství a při kojení
    Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala, zda je možné v těhotenství a při kojení se držet pouze na cca 80g sacharidů.
    K tomuto stylu stravování jsem se dostala díky těhotenské cukrovce, která mi byla zjištěna v 28tt, a díky přístupu mého diabetologa. Do dia poradny jsem byla odeslána až v 31tt (po poradně u gynekologa, na ogtt jsem měla zvýšenou hodnotu po hodině 11,6, zbytek v normě). První doporučení v dia poradně bylo jen vyřadit cukr, sacharidy neřešit a měřit lačnou a jednou za den po hlavním jídle,. Bez omezení sacharidů jsem byla asi týden, kdy hodnoty lačné byly od 5,5 – 6, po některých jídlech i přes 8. Pak jsem začala sacharidy omezovat podle doporučení zde, lačná se snížila, ale po jídlech byla hodnota kolikrát i k 9. Časem jsem zjistila že nemohu vůbec brambory, rýži ani natural, a kuskus. Ve velmi omezené míře mi projdou celozrnné těstoviny, jáhly a těstoviny. Mohu si dát paradoxně normální porci obyčejného chleba nebo mi projde pizza z celozrnné mouky. Pečivo ale nemohu k snídani, ta jen mléčná s ovesnými vločkami a večeře musí být s minimem sacharidů, abych měla v pořádku lačnou, zároveň ani k obědu příliš sacharidů nemohu, mám vyzkoušeno, že v pohodě mi projde 25g. Pan doktor mi na obou kontrolách odmítl dát inzulín s tím, že je pro mě zbytečný a mohla bych se dostat do hypoglykémie a na poslední kontrole se rozloučil s tím, že má měsíc dovolenou a mám přijít po porodu (TP 16.8.). Momentálně se pohybuji na 80-100g sacharidů za den s tím, že hodnoty mám v pořádku a že mi tato strava velmi sedí (neřídím se tedy striktně výběrem potravin podle lowcarb, ale vycházím z diety pro těhotenskou cukrovku, takže obilniny i luštěniny v malé míře zařazuji) a ráda bych v ní pokračovala. Jde mi ale o to, jestli nemohu tímto snížením sacharidů (před zjištěním cukrovky jsem jedla sacharidy normálně a i jsem jedla celkem dost sladkostí) ublížit nějak miminku a zároveň, jestli v ní mohu pokračovat i při kojení. Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Mírná forma lowcarb v těhotenství a při kojení

      Sacharidy nejsou esenciální živinou (tedy nezbytně nutnou) pro vás ani pro dítě. Pokud máte hodnoty v normě a strava vám vyhovuje, pokračujte takto i dále. Kojení je energeticky náročnější než těhotenství, proto si může vyžádat úpravu – poslouchejte svůj metabolismus, o co si řekne 🙂

      Odpovědět
  14. Odber z prstu
    Dobrý den, jsem objednaná na OGTT v 26. tt ke svemu gynekologovi, pred podanim glukozoveho napoje vsak v ordinaci meri hladinu cukru pouze glukometrem (az dalsi odbery jsou zilni). Mam radsi pozadat o zadanku do odberove laboratore, kde mi vyhodnoti lacnou glykemii pred podanim napoje z zilni krve? Dekuji za radu!

    Odpovědět
    • Re: Odber z prstu
      Zdravím Vás, nejsem doktorka, ale jen tak pro zajímavost, jak moc se můžou lišit hodnoty z prstu a ze žíly na lačno. U nás v odběrném místě také nejdříve sestra píchne do prstu a stanoví hodnotu glukometrem a hned vzápětí pak dělá odběr ze žíly. Moje hodnoty byly 5,0 z prstu a ze žíly 4,3. Obojí měřeno na lačno, až pak byl podán roztok. Takže při testu z prstu jsou hodnoty opravdu hodně zavádějící.

      Odpovědět
      • Re: Odber z prstu

        Je to tak, trvejte na vyšetření z žilní krve. 

        Odpovědět
        • Děkuji, už jsem se objednala
          Děkuji, už jsem se objednala do odběrové laboratoře Synlab, kde se všechny odběry odebírají z žíly a první lačný se hned vyhodnocuje, od lékaře si vezmu jenom žádanku.

          Odpovědět
  15. Špatné výsledky nalačno
    Dobrý den, jsem právě ve 32. týmu těhotenství. Ve 24. mi byla diagnostikována těhotenská cukrovka na základně výsledků nalačno, pokaždé jsem měla 5,5. Dostala jsem glulometr a měřím se. Ranní hodnoty se vždy pohybují mezi 5,4 až 5,8. Po jídle mám od 5 maximálně do 6 (jednou jsem mela 7, ale to isem se neovládla a snědla 4 kousky štrůdlu). Jak je možné, že ranní hodnoty mám tak vysoké? Poslední jídlo mám tak ve 22 a vstávám tak v 7, tudíž žádné dlouhé hladovění.
    Jsou to již hodnoty na inzulín? Děkuji, Lucie

    Odpovědět
    • Dobrý den, nejsem paní
      Dobrý den, nejsem paní doktorka, jen přidám vlastní zkušenost. Na lačnou mi pomohlo delší lačnění, tedy vyřadit druhou večeři, ráno měřím po 11-12 hodinách bez jídla. Taky mi pomáhá, když mám ve večeři minimum sacharidů.

      Odpovědět
  16. Kontroly v dia poradně
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kontroly v dia poradně. Je to cca 14 dní, co jsem tam byla poprvé a mám podle ogtt těhotenskou cukrovku. Sestřička mi měřila cukr pomocí glukometru a výsledek byl 4,2 a aniž by věděla jestli jsem něco jedla nebo ne, mi oznámila, že cukrovku mám.. což o to.. zarazilo mě to, že den před další kontrolou si mám sbírat celý den moč a psát si kolik jsem za dané časové období měla + 3 ampulky že smíchaniny za to časové období a potom si sbírat krev z prstu 4x za den do ampulek které v den kontroly odnesu do laboratoře. Vůbec nemluvila o žádném glukometru ani nic.. zajímalo by mě jestli je toto opravdu nutné, protože se sběrem moči po celý den, mě to docela dost omezuje. Kdybych paní doktorce nabídla že si glukometr pořídím a budu se měřit a když by bylo potřeba tak bych zašla na odběr ze žíly, myslíte že by mohla souhlasit? Děkuji

    Odpovědět
    • Dodatek
      Dobrý den, dnes jsem zjistila, že krev z prstu bohužel nenasbírám. Po vpichu maximálně dvě malé kapičky a nic jiného ani po tom co jsem si dala ruce na chvíli do teplé vody. Mám rozpichane prsty ale ani čtvrtku toho co mám nasbírat do jedné dávky.. a teď nevím co dělat když mám jít na kontrolu už zítra a paní doktorka ordinuje jen úterý a pátek. Děkuji za odpověď

      Odpovědět
      • Re: Kontroly v dia poradně

        To je již hodně zastaralý způsob kontroly diabetu. Od pojišťovny máte nárok na testovací proužky do glukometru – trvejte tedy na něm (glukometry dodávají firmy do ordinací zdarma) nebo změňte diabetologii.  

        Odpovědět
  17. Falešně pozitivní OGGT?
    Dobrý den paní doktorko, před 14 dny jsem byla na OGGT testu, kde mi vyšly hodnoty 4.6 – 10.99 – 10.13. V dia poradně jsem dostala glukometr. Zatím mi nikdy hodnota nepřekročila mez 7.8, po sladkém dortu jsem naměřila 6.1, a to je moje maximum. Je možné, že mi test na cukrovku vyšel falešně pozitivní? V týdnu před ním jsem ležela doma s bolavým krkem a v den testu jsem měla šimrání v krku jako na kašel. Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Re: Falešně pozitivní OGTT?

      Falešně pozitivní i negativní může být jakékoliv vyšetření. Nelze však usuzovat na základě toho, že doma na glukometru máte po běžných jídlech hodnoty v normě – test prověřil netoleranci 75 g glukózy (rychlého cukru), což většina jídel nemá. Těh. cukrovka má svůj vývoj a s přibývajícími týdny se může zhoršovat. Nevím, zda byl test provedený správným způsobem – viz popis na těchto stránkách, pokud ne, tak je pravděpodobnost chybného výsledku samozřejmě vyšší.  

      Odpovědět
  18. 28tt test na cukrovku
    Dobrý den, dnes jsem byla na lačno u doktora a sestra mi po prvním odběru řekla, že mám hodnotu 5,3 a další krev mi nebrala. Doktor mě hned poslal na diatesty do nemocnice. Včera jsem měla zmrzlinu, je možné, že ta hodnota 5,3 je z tohoto a cukrovku mít nemusím? Zakázal mi sladká jídla. Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Re: 28tt test na cukrovku

      Zmrzlina den před testem vliv zcela jistě neměla. Hodnotu nalačno je ale třeba zopakovat. Bude-li tentokrát v normě, pak dokončit celý test.

      Odpovědět
  19. Vysoké hodnoty
    Dobrý den,

    Byla jsem minulý týden v 27tt na test na cukrovku, hned na lačno mi vyšla glykemie 8,6 takže test dále nepokracoval a byla jsem gynekologem poslána do dia poradny. Dostala jsem glukometr a dietu. Dodrzuji vše, co mi řekli, mám se za týden celý den od rána měřit glukometrem a pak mám opět kontrolu v dia poradne. Mě to dnes ovšem nedalo a po třech dnech držení diety jsem jen chtěla zkusit, jak jsem na tom (byla jsem zvedava), tak jsem se otestovala glukometrem těsně před veceri (2 a půl hodiny po svačině) a vyskočila na mě hodnota 12,5… Dost mě to děsí, procházím všechny možné diskuze a všichni mají tu hodnotu o dost menší. Vůbec nevím, co se mnou bude a mám strach. Hlavně když teď víc než týden nejdu na kontrolu a verdikt se dozvím asi až tam.. Je možné, že mi nasadí inzulín nebo ty moje hodnoty nejsou až tak vysoké? Vůbec se v tom nevyznám. Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Vysoké hodnoty

      Ty hodnoty jsou opravdu vysoké, do dia poradny běžte pokud možno hned zítra.

      Odpovědět
  20. Nižší příjem sacharidů
    Dobrý den,

    dnes mi bylo v diabetologické poradně řečeno, že při malém příjmu sacharidů může dojít ke ketóze, což je prý pro plod ještě nebezpečnější, než zvýšený cukr. Můžete mi toto objasnit? Denní příjem sacharidů se u mě po nasazení diety pohybuje v rozmezí 130 – 150g denně, může to být problém, dojde ke ketóze? Hodnoty ještě neměřím, glukometr jsem dostala dnes, dietu jsem zahájila po zjištění zvýšených hodnot OGTT preventivně.

    Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
    • Re: Nižší příjem sacharidů

      To je spíš dotaz na vašeho lékaře a samotnou by mě zajímalo, jakými fakty to má doloženo. Negativní vliv vyšších glykémií pro těhotenství a plod je jednoznačně doložen. O negativním vlivu ketolátek při těhotenské ketóze není nic známo, naopak se ukazuje, že to je fyziologický stav – ketolátky hrají významnou roli ve výživě plodu i novorozence. Váš příjem sacharidů je více než dostatečný. Mimo těhotenství by ke ketóze určitě nevedl, v těhotenství se ketolátky mohou objevit i při vyšším příjmu – jak jsem psala, je to fyziologické. Buďte v klidu.

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This