Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 075 Komentáře(ů)

  1. Dobrý den,

    můj gynekolog má smlouvu s konkrétní laboratorní společností, ale já bych šla na test těhotenské cukrovky raději do jiné laboratoře, kterou mám velice blízko bydliště. Mohu to udělat? Bude gynekolog výsledky akceptovat a bude mi tam platit žádanka?

    Děkuji moc,

    Markéta

    Odpovědět
    • Dotaz prosím směřujte na svého gynekologa.

      Odpovědět
  2. Dobrý den,
    na gynekologii jsem dostala žádanku na těhotenskou cukrovu, jsem ve 24+TT. Jenže je zrovna období koronaviru – v našem městě je okolo 50 potvrzených případů. Já i manžel jsme měli babičku, která měla „stařeckou“ cukrovu – ani jedna si ale inzulín nepíchala (moje babička nemohla ale sladké a jedla DIA potraviny). Při prvním screeningu jsem měla glykemii na lačno 3,8. Normálně bych s testem neměla problém, ale nyní se docela bojím (kvůli koronaviru).

    Teď se to ve mě pere – nejít na těhotenskou cukrovku, doufat, že cukrovku nemám (moje gynekoložka mi řekla, že mi vezmou krev ve 30.TT, že se teď nemám tím strestovat, když se bojím někde jít a sundat roušku) nebo jít na test a doufat, že tam nic nechytím (a vědět s jistotou, zda mám cukrovku nebo ne).. Dva týdny pracuji z domu, mezi lidi nechodím a teď bych měla někde jít a sundat si roušku a pak tam dvě hodiny sedět, tak to mě děsí.

    Co myslíte, že je větší riziko?

    Děkuji za odpověď,
    Katka

    Odpovědět
    • Sundání roušky na těch pár minut než vypijete roztok Vás nijak neohrozí. Test bych neodkládala.

      Odpovědět
      • Dobrý den,
        byla jsem vyšetřena na začátku těhotenství na cukrovku, výsledek negativní. Nyní jsem ve 22.týdnu, asi před 6 týdny jsem začala rychle přibývat na váze více než 1kg za týden celkem +9kg a stále se váha zvyšuje. Mám pocit žízně, hlavně večer a potřeby močení někdy třeba každých 15minut. Babička měla diabetes, můj věk je 39let. Nejsou výše uvedené symptomy důvodem pro test cukrovky dříve než až 24.týden?
        Když jsem v poradně gynekogoložce zmínila rychlý přírůstek váhy, řekla, že to je běžné.
        Jaký vliv může mít cukrovka na vývoj dítěte v tomto období kdy jsem léčena nebyla pokud by se v tom 24.týdnu prokázala? Mám si raději trvat na testu ihned nebo postačí za 2 týdny ?
        Děkuji,
        Andrea

        Odpovědět
  3. Dobrý den,mám dotaz ohledně těhotenské cukrovky,před měsícem jsem porodila své čtvrté dítko, v předchozích těhotenstvích jsem těhotenskou cukrovku neměla,ale tentokrát mi vyšla díky o dvě desetiny vyšší hodnotě nalačno (5, 3) v 24. týdnu. Držela jsem dietu, hodnoty po jídle nebyly problémem, ale nalačno mi o hodně skákalo, ze začátku jsem mívala i 5,7- 6, 2, později se to stabilizovala a mívala jsem je od 4, 8 do 5, 4, takže moje diabetoložka došla k závěru, že inzulín nebude třeba. Udržela jsem to tak do porodu, po něm měla cukrovka zmizet a měla jsem se jen občas pro kontrolu změřit a dojít po šestinedělí. Jenže vzhledem k nouzovému stavu tam moje paní doktorka není a já zjišťuji, že mám hodnoty nalačno stále hodně vysoké ( většinou 5, 5 – 5, 9), po jídle to bývá v pořádku. Někde jsem četla, že to může ještě v šestinedělí skákat, ale dva týdny bude po něm a nijak to neklesá. Tak se chci zeptat, zda je to ještě v pořádku, případně je to k řešení a jak moc urgentně, jestli to počká měsíc, dva, nebo se mám pokusit i v téhle situaci nalézt nějakou funkční diabetologickou poradnu, která mě přijme nyní? Je Pravděpodobné, že už mi nemoc zůstane? Předem děkuji za odpověď. Markéta

    Odpovědět
    • Ty hodnoty jsou jen hraničně vyšší, zatím není třeba běžet na diabetologii. Dejte tomu čas – zdravá strava, pohyb a kontrolní text ze žíly půl roku po porodu.

      Odpovědět
  4. Dobrý den paní doktorko, mam dilema a kazdy.povida.pise.neco jineho ja sem nizkosacharidove stravovani objevila loni v srpnu jidlo mi strasne vyhovovalo sacharidy.sem.drzela kolem.30g na den hlad sem nemela.vaha sla dolu a i sem uz nemusela.brat prasky na stitnou zlazu … Ale jsem.tehotna v 15tt od.5tt jsem.mela hematomy takze sem.krvacela a nesmela.sem.se.hybat aby.se.male udrzelo uz je vse v naprostém pořádku a muj dotaz je kolik sacharidů si mam cca nastavit sama.pani.doktorka mi rekla te cim.mene priberu tim lepe jelikoz u prvni dcery.sem.mela.preeklampsii a.hrozi opet i otoky a vse stim spojene… takze nechci hubnout ale ráda bych vahu korigovala.a pribrala.co nejmene uz z techto duvodu … me.vyhovovala.ketoza jen to chapu ze .je.asi.nevhodne.jen me.zajima kolik.cca.bych mohla mit nejmene.abych neublizila.miminku … dekuji moc

    Odpovědět
    • Žádný minimální příjem sacharidů pro těhotenství není stanoven. Pokud Vám strava vyhovuje, cítíte se dobře, tak v ní pokračujte. Nemějte žádné omezení v zelenině (kvůli vláknině, vitaminům atd.) – dopřejte si ji ke každému jídlu.

      Odpovědět
  5. Dobrý den, velmi by mě zajímalo jak vypadají hodnoty u průměrné těhotné ženy bez cukrovky. Pokud se dělá zátěžový test a množství podaného cukru u něj prý odpovídá cca sklenici Fanty, tak po hodině je v pořádku mít hodnotu glykémie 10. Myslím že sklenici slazéneho nápoje, nebo vyloženě sladkosti si běžné dopřává mnoho těhotných. Pokud jim tedy pak vylítne hodnota cukru třeba na těch 10, je to v pořádku? Nebo se to nestává a zdravá žena nikdy nepřekročí limitní hodnoty? Nebo jde pak o rychlost poklesu do normálních hodnot? Co když nameřím po hodině od jídla 10 a po další půlhodině už jen 5,6,je to špatně proto, že hodnoty hodně lítají nebo je to normální? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Hodnota 10 není v pořádku a zdravé ženy tyto hodnoty nemají. Průměrné glykémie při OGTT u zdravých těhotných bez cukrovky jsou 4,6 nalačno, 6,6 po 60 min a 5,5 po 120 min (vzorek téměř 2,5 tisíce žen).

      Odpovědět
  6. Dobrý den, mně by zajímal váš názor na používání xylitolu pri těhotenské cukrovce, zda ano či je zakázány jako cukr. Děkuji.

    Odpovědět
    • Xylitol v malém množství (žvýkačka, lžička v jídle) nevadí ani v těhotenství. Větší množství může rozhodit trávení (nadýmání, průjem).

      Odpovědět
  7. Dobrý den, paní doktorko, test na OGTT jsem absolvovala ve 24+5 tt (14.1.2020) a výsledek byl v pořádku – hodnota nalačno: 4,5, po 60 min.: 6,0 a po 120 min.: 5,8. Přibližně měsíc po OGTT testu (12.2.2020) jsem z důvodu podezření na zánět močových cest doma testovala ranní a večerní moč pomocí testovacích papírků DP HexaPhan, kdy mi večer na papírku vyskočil cukr v moči (ten nejtmavší zelený 55/100 mmol/l mg/dl). Říkala jsem si, že to může být náhodný nález, ale pro jistotu jsem testovala i v dalších dnech. Dva dny po zeleném nálezu byl na papírku cukr v moči v pořádku (žlutě zbarvený proužek), ale na třetí den po nálezu znovu večer vyskočil do tmavě zelené barvy. Pak už jsem testovala pravidelně, a cukr v moči byl ob den nebo dva skoro pořád a pokaždé tmavě zelený, konkrétně byl: 15.2., 16.2, 19.2., 20.2. (v tento den se zvýšil hned po snídani a byl zelený celý den) a dnes 22.2. byl večer také tmavě zelený (na večeři jsem měla chléb Šumava s máslem a tuňákem z konzervy, 5 malých rajčátek a kysané zelí). Jinak, co se týče jídla obecně, jím docela pravidelně, vždy je součástí zelenina, 1 jablko si dávám denně, hlídám si pestrost v jídelníčku – alternuji luštěniny, maso, ryby, mléčné výrobky.. občas jsem si dala i sladký dezert, ale s mírou, navíc, od kdy jsem si našla na papírku cukr v moči, tak jsem sladký (rafinovaný cukr) vyřadila co nejvíc. Po pravdě jsem z toho nálezu dost zaskočená až špatná, nerada bych totiž něco zanedbala. Chtěla bych Vás proto poprosit o Váš odborný názor. Mohla se těhotenská cukrovka rozjet až ve cca 30tt? A prosím, co teď, jak postupovat? Další běžnou kontrolu u gynekologa mám naplánovanou až za 14 dní, tak nevím, zda čekat nebo hned volat? Moc Vám předem děkuji. Marcela

    Odpovědět
    • Z moči nelze dělat diagnózu – některé těhotné mají cukr v moči i při normálních hodnotách v krvi. Ale v případě nového nálezu cukru v moči se má test z krve opakovat, cukrovka se může objevit až v pozdějších týdnech těhotenství.

      Odpovědět
  8. Dobrý den paní doktorko, byla jsem na testu OGTT. Bohužel jsem nedodržela instrukce před odběrem, jelikož mi nebyly žádné podány. Měla jsem ve 20h sladkou večeři a odběr na druhý den vyšel lačná 5.6, dále test nepokračoval. O dva dny později proběhl kontrolní odběr, kde byla hodnota lačné 5.16 a odběr také nepokrařoval. Od té doby držím dietu a měřím 2h po každém jídle, jak mi bylo doporučeno diabetoložkou. Hodnoty mám nyní lačná 4.0-4.8, 2h po jídle 3.8-6.2.
    Je možné, že cukrovku ani nemám? Samozřejmě se chci i dál držet zdravé stravy. Jen mě díky dobrým hodnotám trápí otázka, zda těhotenskou cukrovku opravdu mám, když mají jiné ženy mnohem vyšší hodnoty.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Cukrovka to je – pokud byl i při prvním odběru dodržen interval 8 hodin nalačno. Sladká večeře u zdravých nehraje roli, ranní hodnota má být v normě. Doporučuji měření 1 hod po jídle – tyto hodnoty bývají nejvyšší. Jinak cílem diety jsou normální glykémie, což se u většiny žen naštěstí daří, jako u vás, a neznamená to, že cukrovku nemají.

      Odpovědět
  9. Dobrý den, ve 25tt jsem podstoupila OGTT test, ranní odběr byl 5,4 a dále doporučení na diabetologii. Po častých kontrolách na diabetologii byl vždy cukr před i po jídle max. 4,7. Jsem po UZ ve 35 tt kvůli KP ale byli tam zjištěny lehce naznačené dvojité kontury na hlavičce a hrudníku, Můžu poprosit o vysvětlení když mám cukr normální proč má plod dvojité kontury a co to vlastně znamená? Děkuji

    Odpovědět
    • To je dotaz na gynekologa, což já nejsem 🙂

      Odpovědět
  10. Dobry den, rada bych se zeptala, zda test na tehotenskou cukrovku muze ovlivnit nevyspani a stres? Prvni ranni odber jsem po probdele noci s dcerou mela ranni hodnotu 5,33. Stejny den jsem pak zvracela, nemohla temer nic snist (2 rohliky za den) a byla hrozne unavena s krecemi zaludku. Nasledujici rano jsem sla opet na test, vysledek 5,5. Nyni jdu na diabetologii. Mam sanci, ze byly vysledky ovlivnene mym zdravotnim stavem nebo jde opravdu o cukrovku?

    Odpovědět
    • V těchto případech je vhodné test cca za týden zopakovat.

      Odpovědět
  11. Dobrý den, v minulém těhotenství jsem měla cukrovku až na inzulínu. v tomto jsem hlídaná od začátku, ale veškeré testy byly zatím v pořádku. Ve 12. tt byla glykémie 4,6 a glykovaný hemoglobin 29. Má Dr. mě nechce posílat na oGTT z důvodu zbytečné zátěže pro miminko. Mám ale přesto žádat o tento test? Co kdyby vyšel negativně.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Cukrovka se v dalším těhotenství může, ale i nemusí opakovat, vynechat test nedoporučuji.

      Odpovědět
  12. Dobrý den, jsem 7.týdnů po porodu a v těhotenství jsem byla sledovaná kvůli těhotenské cukrovce s dobrou kompenzací. Pro zajímavost jsem se i v době šestinedělí občas měřila glukometrem a překvapilo mne, že hodnoty po více sacharidovém jídle – rizoto či jáhlový nákyp po hodině od začátku jídla překračovaly hodnotu 7,3. Po nákypu například byla 8,8. Po dvou hodinách již hodnota byla v normálu. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli je to takto v pořádku nebo je nutné situaci řešit dříve, než půjdu na kontrolnií testy půl roku po porodu? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Pokud kojíte (což by bylo dobře), dejte tomu čas – stačí 1/2 roku po porodu. Kojení má dlouhodobý příznivý dopad na metabolismus. Pokud byste z nějakého důvodu přestala kojit, běžte na test rovnou.

      Odpovědět
  13. Dobrý den paní Doktorko,

    mám dotaz ke stravě při cukrovce. Od května minulého roku se léčím s cukrovkou 1. typu (objevila se po porodu, 28 let). Stravuji se nízkosacharidově (30g sacharidů denně, ale více bílkovin, zhruba 60 – 80g denně), ale ošetřující diabetolog mi takto nízký příjem sacharidů nedoporučuje (i přes výbornou kompenzaci a velmi vyrovnané glykémie). Uvažujeme s manželem o dalším dítěti a zajímalo by mě, jestli se dá říct, jaké je minimální množství sacharidů, (popř. doporučené množství bílkovin a a tuků), které by člověk a potom i těhotná žena měla denně přijímat, aby dítě prospívalo? Děkuji.

    Odpovědět
    • Pokud jste na tu tuto stravu již nějakou dobu adaptovaná, nevidím důvod v ní nepokračovat i v těhotenství. Může se ale stát, že si těhotenství samo vyžádá změnu – např. při nevolnostech, mohou se vám výrazně změnit chutě atd.

      Odpovědět
      • Děkuji za odpověď.

        Odpovědět
      • Dobrý den,
        jsem podruhé těhotná, cukrovku jsem měla v obou těhotenstvích. Po prvním těhotenství jsem měla několik žlučníkových záchvatů, byly mi zjištěny žlučníkové kameny a nakonec mi žlučník vyndali. Od té doby byl klid. Teď ve druhém těhotenství jsem asi už po dvou týdnech na cukrovkové dietě začala mít silné bolesti, které byly stejné, jako při žlučníkovém záchvatu. Bohužel moje diabetožka momentálně koordinuje kvůli koronaviru. Snažím se tedy kombinovat cukrovkovou dietu se žlučníkovou, takže vlastně jím jen velmi omezený výběr potravin. Dnes jsem se někde dočetla, že by lidé bez žlučníku neměli držet low carb dietu. Ta je ale té cukrovkové velmi podobná, ne? Jsem příšerně naštvaná, mohla jsem si ušetřit několik probdělých nocí v bolestech, kdyby mi někdo například na diabetologii tuto informaci sdělil a kdyby mi řekl, jak kombinovat těhotenskou cukrovku a chybějící žlučník…

        Odpovědět
        • S dietou je to velmi individuální, řada lidí po operaci žlučníku nemá s nízkosacharidovou stravou žádný problém. Je taky třeba vyloučit jiné příčiny Vašich obtíží – měla byste jít na vyšetření.

          Odpovědět
  14. Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně možnosti odmítnutí OGTT. Považuji se za velmi zodpovědnou osobu, které dbá o zdraví, a rozhodně nechci nijak ohrozit miminko … ALE přesto jsem začala nad odmítnutím testu uvažovat z následujícího důvodu: Trpím hodně silným „syndromem bílého pláště“, už třeba den před očekávaným (jakkoli rutinním) vyšetřením cítím velkou nervozitu (jsem hodně citlivá osoba na jakékoliv změny ve svém těle, takže na sobě poznám, že nejsem ve svém „standardu“), už při vstupu do čekárny se o mě lehce pokouší panická ataka … za normálních okolností toto řeším třeba 0,5 tabletou Neurolu, ale ten v těhotenství nechci užívat, radila jsem se i s psychiatrem, ale oboum nám nasazení antidepresiv přijde zbytečné, když se jedná o takto izolované situace. Jako příklad toho, jak moc mě lékařské prostředí ovlivňuje, můžu uvést třeba to, že ač mám normálně nízký tlak (doma pravidelně 95/65), v ambulanci klidně 125/85, adrenalinem tak stažené žíly, že se těžko dělá odběr atd. – uvádím to na dokreslení toho, že je nepochybné, jak moc mě tyhle situace ovlivňují. Jsem proto přesvědčená o tom, že to má vliv i na glykémie měřené v ordinaci, a z tohoto důvodu uvažuji o odmítnutí testu. Na začátku těhotenství jsem měla glykémii nalačno 5,3, po kontrolním odběru 5,1, vše z mé strany pod velkým stresem. Můj gynekolog má pro mě částečně pochopení a ví, že mě navštěvy lékaře stresují (hodně lidí se asi necítí u lékaře úplně ok, ale tohle skutečně hraničí s atakami), proto jsme se dohodli, že si budu měřit glykémie doma, a podle jejich hodnot mě případně odešle na diabetologii. Doma se měřím skutečně poctivě, vycházím z Vašich stránek a knížek Lily Nichols, lačné hodnoty mívám 3,9-4,6, 1 hodinu po jídle max. 6,8, 2 hodiny po jídle do 6,3, často i méně (jsem štíhlá, hýbu se, necpu se sacharidy) Nyní jsem ve 21.týdnu a na kontrole v poradně jsem nadhodila, že bych asi OGTT chtěla odmítnout, což se panu doktorovi samozřejmě moc nelíbilo … Ale já se domnívám, že proto mám dobré důvody, a zajímal by mě Váš názor na mou konkrétní situaci: jednak vím, že pro mě ty skoro 3 hodiny v čekárně budou velká zátěž (a tedy i pro miminko), za druhé se bojím, že hodnoty mohou být tím stresem značně zkreslené (hlavně ta lačná, což se pak může přenést do těch dalších), takže by to stejně nebylo vypovídající, a za třetí z toho, co mám nastudováno, si myslím, že pro zdraví mé i miminka jsou ve finále podstatné hodnoty glykémií z „běžného“ života bez ohledu na to, jestli má člověk oficiální diagnózu. Samozřejmě mám v plánu se i nadále poctivě měřit (lačné hodnoty měřím téměř každý den, jídla 3-4x týdně, mám v plánu si koupit i Freestyle libre). Normálně nepatřím u lékaře mezi „potížisty“, ale tady si skutečně myslím, že bych udělala lépe, kdybych test odmítla a měřila se doma v klidu. Myslíte si, že udělám velkou chybu, když test nepodstoupím? Potřebovala bych uklidnit, že miminku neškodím:) Moc děkuji a omlouvám se za dlouhý dotaz, to vykreslení situace mi přišlo důležité.

    Odpovědět
    • Rozumím. Chybou by bylo nejít na OGTT a ničím to nenahradit. Pokud se pak budete dále měřit (stačí i ten glukometr, měření cca 1x týdně nalačno i po jídle), nevidím v tom problém.

      Odpovědět
  15. Dobrý den.
    Měla bych dotaz na denní dávku ovoce.
    Všude se píše 150g, nicméně pak by se už nevešly další sacharidové věci. Takže moje otázka zní. Počítají se sacharidy na dopolední svačiny včetně ovoce nebo si spočítám sacharidy a k tomu si pak přidám ovoce 150g? Samozřejmě to vhodné.
    Děkuji za odpověď.
    Pěkný zbytek dne.

    Odpovědět
    • Sacharidy z ovoce se také započítávají do celkového příjmu sacharidů.

      Odpovědět
  16. Dobrý den. Prosím chtěla by jsem se optat zda mi hrozí těhotenská cukrovka. Při odběru na cukr jsem měla hodnotu 5,2 tím pádem mi nemohli dat vypít glukozu. Na gynekologii mi bylo řečeno že je to v pořádku a nic řešit nebudeme. Půjčila jsem si měřič cukru od táty a měřím si na lačno, po snídani hodinu apod.
    Na lačno mívám, 5,1 nebo 5,2. Po snídani mám potom 6,7 nebo 6,8 více ne. Po večeři jsem dokonce měla jen 4,7. Vůbec nevím jak na tom jsem a zda se vůbec bát nebo je to v pořádku? Nyní jsem v 28tt. Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Dobry den me namerili 5,1 a uz jsem.musela do poradny a mam potvrzenou teh. Cukrovku

      Odpovědět
  17. Dobrý den,
    Jsem již 14. měsíc po porodu a stále jsem kvůli kojení odkládala oGTT. Právě po porodu jsem několikrát bojovala s vag. mykózou a s plísněmi na nohou a to mě přesvědčuje, že bych měla na test zajít co nejdříve. Má cenu jít na test, i když se dcera v noci často budí (i na kojení) a ráno také ještě potřebuje nakojit?

    Děkuji
    Přeji hezký den
    M. H.

    Odpovědět
    • Zajděte. Bylo by vhodné alespoň to ráno před testem nekojit – předem jí to řekněte, že nemůžete a zkuste se domluvit, co by si dala místo toho. Když to neklapne, běžte na test i tak nebo se domluvte s praktikem alespoň na odběr glykovaného hemoglobinu.

      Odpovědět
  18. Dobrý den, ráda bych se zeptala na následovní: v 10tt mi naměřili při odběru krve hodnotu cukru 5,35. Večer předtím jsme se s manželem pohádali a z toho stresu jsem byla od 2 hodin v noci vzhůru až do rána a pak na lačno na odběr. Podruhé jsem se vyspala, ale měla začínajíci virozu s výsledkem odběru cukru v krvi 5,15. Navíc od začatku těhotenství trpím na herpes na rtech. Může toto všechno zkreslovat výši cukru v krvi? Bohužel 1-3x týdně se mi stává, že se vzbudím ve dvě ráno a pak už nezaspím. I když mám v noci, když nespím hlad, nejím. Je to skutečně těhotenská cukrovka nebo jenom stres a nevyspání? 6.1. jsem byla odeslána do diabetologické poradny, zatím jsem tam nebyla. Pokud takhle špatně spím, nebudu mít při pravidelném měření vždy zvýšenou hodnotu cukru nalačno? Je možné, že za jiných okolností bych se normálně vešla do tabulek a neměla těh. cukrovku? První těhotenství bez těh cukrovky, nejsem obézní, cvičím. Díky předem za odpověď.

    Odpovědět
    • Cukrovka je definovaná zvýšenými glykémiemi a je celkem jedno, co je jejich příčinou, pokud se nejedná o ojedinělou výjimečnou věc. Což se ve Vašem případě nejedná.

      Odpovědět
      • Dobrý den, děkuji za odpověď. Mě bylo v diabetologické poradně řečeno, že všechno, co jsem výše vyjmenovala, na výslednou hodnotu cukru v krvi má. Proto mi v 20. týdnu dělali malý zátěžový test, nalačno 4,6. Po svačině 5,7. A v 25. týdnu jsem tedy byla odeslána na ogtt test, kde výsledky byly nalačno 4,5, po 1hodině 7,7 a 2hodiny 6,7. Tím chci říct, že to nemusí být těh. cukrovka a záleží na přístupu. Někde bych asi už byla od začátku těhotenství brána, že těh. cukrovku mám. Jinde po dalších testech jsem naprosto zdravá. Přeji hezký den.

        Odpovědět
  19. Dobrý den, paní doktorko.
    Aktuálně jsem ve 29+3 tt a stále jsem nepodstoupila OGTT. V poradně se paní doktorka asi v listopadu zmiňovala, že mě na test pošle v rámci nadcházejících kontrol. Pak ale přišly nějaké komplikace se zkracováním děložního hrdla a nejspíš na to úplně zapomněla. I já sama jsem si to díky stresu z obávaných komplikací zapomněla ohlídat. Na další kontrolu do poradny jdu až 9.1.2020 (31 tt). Teď jsem se dočetla, že OGTT se musí provést do 28 tt a vyděsilo mě, že jsem něco zanedbala. Prozatím jsem si alespoň pro svůj klid včera pořídila glukometr Glucolab auto-coding a začínám si orientačně měřit hodnoty. Ranní hodnotu nalačno jsem měla 5,7 a přesně 1 hodinu po snídani 5,8. Nejsem si ale jistá, zda hodnoty můžou být nějak vypovídající, když jsem už třetí den dost nachlazená. Měla bych do další kontroly pokračovat alespoň s glukometrem a případně v jakém režimu? 1x týdně 4 hodnoty v průběhu dne nebo častěji? Od začátku těhotenství jsem přibrala z 59 kg (171 cm) na 66 kg. Posledních pár měsíců dodržuji nutriční poradkyní doporučenou skladbu stravování (při 9000 kJ do 270 g sacharidů). Jak mám prosím teď postupovat, abych nic nezanedbala? Děkuji, Veronika.

    Odpovědět
    • OGTT by se mělo doplnit jakmile ustoupí viróza – sice o něco později, ale lépe než vůbec. Snad již k tomu došlo.

      Odpovědět
  20. Dobrý den paní doktorko, byla jsem na testu na těhotenskou cukrovku ve 25. TT, byla mi odebrána krev z žíly, první ji laborantka měřila glukometrem, vyšlo 5,4 za půl hodiny výsledek z laboratoře 5,6. Do zprávy lékařce napsali 6, to se asi zaokrouhlovat takto nemá? Roztok jsem vypít nedostala a moje gynekoložka mě posílá do dia poradny. Jelikož jsou svátky, nejsem ještě objednaná, ale mám půjčený glukometr po tchánovi, který byl cukrovkář, za pár dnů, co se měřím jsem měla lačné hodnoty: 5,2; 4,9; 5,1; 5,6; 5,7; a pak další 3 dny 5,1. Hodinu po jídle vždy kolem 6,5 a dvě hodiny po jídle kolem 5,7. (Pokud jsem si správně načetla, hodinu po jídle je to do 7,8 ok a dvě hodiny po jídle do 6,7 ok?). Mám sebou do dia poradny brát tyto zápisy svého měření? Zatím bez nějaké přísné diety, jen se vyhýbám slazení, přidala jsem na zelenině, ubrala na přílohách. 3x jsem ujela s vánočkou a trochou cukroví. . Myslíte, že dodržováním opravdu diety striktně bude možné se obejít bez inzulinu? Děkuji, Lenka

    Odpovědět
    • Dobrý den, mám těhotenckou cukrovku. Co jsem začla držet dietu mám ranní hodnoty 5.0, 4.2, 4.9,5.1 a hodinu po jídle mám 6.6, 6.8. GHB 31mmol. Doktorka kam chodím chce abych brala inzulín. Co jsem si, ale četla tak bych to měla mít v pořádku a inzulínem bych si jen ublížila. Prosím o váš názor. Moc děkuji

      Odpovědět
      • Hodnoty, které píšete, jsou v normě, k inzulinu zatím není důvod.

        Odpovědět
    • Omlouvám se za pozdní odpověď. Ta hodnota ze žíly nalačno se měla ještě jednou zopakovat. Diagnóza by se neměla dělat na základě jednoho měření (hodnotu z prstu + současně žíly beru jako jedno měření).

      Odpovědět
    • Dobrý den paní doktorko, byla jsem na testech ogtt, zjistili mi ten. Cukrovku kdy jsem měla po 2 hodinách naměřeno 8,7. Takže jsem byla odeslána na dia. Nyní dodržuji dietu ale stále se mi nedaří snížit glykemii na lacno, mám hodnoty většinou 5,4, 2x jsem měla i pod 5. Ale nyní jsem zjistila že když se změřim v tu samou chvíli ze dvou prstu hodnoty jsou dost odlišné. Moje doktorka řekla že pokud hodnoty nesnížím pod 5 nejspíš dostanu léky nebo inzulín. Není tedy možné že přístroj ukazuje špatně? Vy by jste při těchto hodnotách již resila nasazení léků? Dekuji

      Odpovědět
      • Některé glukometry jsou méně přesné, bude třeba ověřit, jak je na tom ten váš. K lékům zpravidla přistupujeme, když jsou hodnoty nalačno opakovaně přes 5,3.

        Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This