Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 074 Komentáře(ů)

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký vliv na výskyt těhotenské cukrovky má operace inzulinomu (2013). Jsem ve 24tt, věk 31. Od operace mám glykémie nalačno okolo 5. Naposledy ve 14tt 5,01. Děkuji

    Odpovědět
    • Záleží, jak moc velká část slinivky byla při operaci odebrána. Glykémie byla na začátku těhotenství v normě, dalším krokem je OGTT ve 24.-28. týdnu – tedy nyní.

      Odpovědět
  2. Dobrý den, lze provést test OGTT v těhotenství po prodělaném zánětu ledvin s hospitalizací ve 22 tt, když test je indikován na 27 tt? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Ano, žádný problém.

      Odpovědět
      • Mnohokrát děkuji!

        Odpovědět
    • Dobry den, ve 26.tt jsem byla na OGTT a lacna mi vysla 5,14 takze mi test proveden nebyl. Moje gynekolozka me poslala na novy test ve 28.tt a tam jiz byly vsechny hodnoty vcetne lacne v poradku,takze mi bylo receno, ze cukrovku nemam. Nyni jsem ve 34.tt a jiz 2x jsem mela zjisten cukr v moci, proto me nyni cekaji krevni testy. Protoze jsem vsak mela za to, ze je vse v poradku, stravovala jsem se doted normalne, vcetne sladkeho. Muj dotaz proto zni, pokud tu cukrovku opravdu mam, coz brzy zjistim, zda mohlo do teto doby (34tt) dojit v dusledku dosud nekompenzovane cukrovky k nejakemu negativnimu vlivu na me dite, napr. spatnemu vyvoji organu, vyvinuti cukrovky i u nej, moznost vzniku nejake mozkove dysfunkce ci hyperaktivity apod.? Jsem z toho opravdu nestastna, ze jsem mohla v dusledku nevědomosti svému diteti nejak ublizit. Moc dekuji za odpoved.

      Odpovědět
  3. Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Minule těhotenství v 35 letech jsem měla gdm na dietě, zjištěno v klasickém termínu, lacna 5,1 a 5,3. Dcera se narodila spontánně 41+0, téměř 4 kg, vše v pořádku-žádná hypoglykemie, žloutenka atd. Nyní je mi 39 let. Jsem obézní, vážím stejně jako v předchozím těhotenství. Nyní lacna 10. týden 5,0, 13. A 14. týden 5,4 a 5,3, nasazena dieta. Nyní jsem 19. týden. Dietu celou dobu dodržuji, držím se mezi 100-150g sacharidů na den. Hodnoty po jídle jsou vždy ok, včera např. 4,9 po snídani, 5,7 po obědě, 5,4 po večeři. Ranní glykemie jsou stále mezi 5,5 – 6. Před měsícem byl nasazen metformin, postupně jsem se dostala na maximum. Před týdnem přidán inzulín na noc, nyní 10 j. A ranní glykemie jsou stále stejné. Zkoušela jsem vše. Problém by mohl být v tom, že špatně spím, v noci mě budí dcera a pak špatně usínám. Vstávám brzy, kolem 5. Má otázka je-jak velké riziko hrozí miminku? Dle utz velikost odpovida. A další otazka- má smysl se ladovat léky a navyšovat inzulín, když nemá vůbec žádný efekt? Bojím se, že po něm zbytečně přiberu. V minulém tehotenstvi jsem přibrala jen 4 kg a ráda bych se nyní držela podobně. Jediné, co mě ještě napadá, je přestat chodit do práce, víc spát přes den a víc se hýbat. Děkuji za radu. Petra

    Odpovědět
    • Přesně tak – přestat chodit do práce, víc spát přes den a víc se hýbat. Ale zvyšování inzulinu, pokud bude třeba, se nebojte. Není to tak, že by léky nefungovaly, fungují, ale zatím to nestačí. Při metforminu nebude potřeba inzulinu tak moc stoupat jako bez něj a také jsou díky němu nižší váhové přírůstky.

      Odpovědět
  4. Dobrý den,
    na začátku těhotenství při vstupních odběrech krve mi byla zjištěna hodnota glykemie z žilní krve 5,23 a 5,19… Na diabetologii jsem byla odeslána až po měsíci a půl od odběru… Hodnoty na diabetologii z kapilární krve byly v 17tt nalačno 4,9 a hodinu po jídle 6,8.. Od včerejška držím dietu a měřím si hodnoty, které jsou zatím dobré… Můj dotaz zní, zda hrozí nějaké riziko, když jsem do 17. týdne jedla bez omezení (sladké atd.)?

    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Měl by být doplněn i „dlouhý“ cukr (glykovaný hemoglobin). Pokud bude v mezích, tak buďte v klidu.

      Odpovědět
  5. Dobrý den,
    V prvním těhotenstvi jsem měla GD, zjišťeno z krve na lačno již v 13tt následně kompenzováno dietou a při zvyšovaní hladiny na lačno posléze léky a inzulínem(13 jednotek).
    Rodila jsem v květnu 2019 30+1 tt pro hellp syndrom.
    Nyní jsemm znovu těhotná 6+3tt.Preventivně držím cukrovkářskou dietu.
    Odběry krve na lačno mi budou dělat až za 3 týdny.
    Mám glukometr z minule a měřila jsem hodnoty na lačno vetšinou 5,1-5,3ale dnes třeba 6,1 i přes to,že držím dietu.

    Mám situaci nějak řešit nebo miminku neublíží vyšší lační hladiny další měsíc než bych měla výsledky

    Odpovědět
    • Omlouvám se, odepisuji pozdě, ale nabízelo se, jít na vyšetření rovnou a zbytečně nečekat.

      Odpovědět
  6. Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, zda může půl roku po porodu ještě přetrvávat GDM a zda je nějaká šance, že se hodnoty samy upraví. Absolvovala jsem kontrolní OGTT půl roku po porodu a hodnoty jsou: lačná 5,9 a 2 hodiny po vypití roztoku 5,6. Plně kojím, s příkrmy začínáme. Během testu jsem nekojila, v průběhu noci před testem asi 3x. Ve zprávě mám uvedeno: GDM, porucha není upravena, test zopakovat 12 měsíců po porodu k vyloučení manifestace prediabetu či diabetes mellitus v graviditě. Během těhotenství jsem byla pouze na dietě, při zjištění GDM ve 28tt tzv. dlouhý cukr 27. Výška 164cm, váha 60 kg. Nekouřím, cukrovku v rodině nemáme. Poprosím ještě o informaci, zda je nutné ze stravy opět zcela vyřadit cukry nebo zda stačí pouze omezit. Pohyb je samozřejmostí. Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Ještě doplním, že jsem byla cca po týdnu na odběrech u obvodního lékaře (preventivní prohlídka) a lačná glykémie vyšla 4,4 a dlouhý cukr 32. Je možné, že se lačná tak rychle upravila dietou a pohybem nebo mi kolísá vlivem kojení? Děkuji.

      Odpovědět
      • Z dvou rozdílných hodnot nalačno (5,9 a 4,4) nelze udělat jiný závěr než vyšetření s odstupem zopakovat. Kromě snahy o zdravou životosprávu (která by měla být samozřejmostí u všech žen s GDM) není zatím nic víc třeba. Sladké by mělo být ve zdravé stravě jen výjimečně.

        Odpovědět
  7. Dobrý den paní doktorko, jsem nachlázená aktuálně 22 tt, a zjistila sjem , že vlastně nic z tho, co u mě při běžném nachlazení zabírá do tří dnů z hlediska dodržování pravidel při GDM nesmím. Ať už to jsou různé sirupy , cucací tablety dokonce i ve spreji. BYlinky jsou fajn, ale jejich účinek trvá dlouho než nastoupí. Jak se k tomu stavíte Vy? opravdu se musím vzdát učinné lečby, která mi funguje a využít jen bylinky ? Být v klidu a vyležet se, úplně dost dobře nejde, mám čtyřletého syna, psa a muže na montážích. A pracující prarodiče.
    Máte třeba nějaká tipy, které jsou v pořádku a mohu je využít pro léčbu? moc děkuji

    Odpovědět
    • Pokud je v cucacích tabletách pár gramů glukózy, pak to nehraje roli. Na druhou stranu, všechny cucací tablety, sirupy a spol. jsou na úrovni placeba a tudíž zbytečné. Na virózu opravdu nejlépe zabírá se v klidu vyležet, k tomu zdravou stravu a čajíčky. Rodina by se měla přizpůsobit, pokud chce zdravou mámu.

      Odpovědět
  8. Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o radu. Byla jsem na testech, moje výsledky byly v normě až na tu poslední hodnotu po 2 hodinách. Tu jsem měla 8,45. V pátek jsem dostala vzorový jídelníček a tabulky a tím, že mám dodržovat 6 chodů a u každého určené množství sacharidů =snídaně: 45g, svačina 30g, oběd 65g, svačina 35g, večeře 55g, 2. večeře 20g. Problém je v tom, že já nejsem schopná do sebe tolik chodů dostat, když obsahují tak velké množství sacharidů. A při měření mám prý nízké hodnoty, takže mi bylo dokonce doporučeno ještě přidat… Včera jsem měla před snídaní 4,2, dvě hodiny po snídani 4,3, dvě hodiny po obědě 5,2 a pak už jsem do sebe nedokázala další tři chody nacpat, bylo mi zle. Ráno před snídaní 4, dvě hodiny po snídani 4,3 a dvě hodiny po obědě 5,2. Ale od oběda už nemám opět vůbec potřebu jíst, pořád se cítím strašně plná, až mě nepříjemně bolí břicho a nevím, co s tím mám dělat. Tohle přejídání přece není v pořádku. A když jim ohlásím hodnoty, tak mi řeknou, že jsem málo jedla, ale já do toho oběda jím úplně přesně to, co mám od nich v té tabulce. Jsem zoufalá. Já nevím, jak tohle ještě dva měsíce zvládnu. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Podle doporučeného postupu má být množství sacharidů do 200 g za den, což je míněno jako horní hranice, kterou lze podle potřeby snížit. Potřeba jídla je individuální, proto nelze všem předepsat stejnou dietu a vyžadovat snědení předepsaných porcí. Stejně tak doporučená glykémie hodinu po jídle je do 7,8 – opět horní hranice. To rozhodně neznamená, že pokud je glykémie 5,2, je třeba jíst více. To je nesmysl.

      Odpovědět
  9. Dobrý den,
    moc bych Vás chtěla požádat o radu. Jsem poprvé těhotná. Můj gynekolog mě odeslal v 26 tt na zátěžový test na cukr. Byla mi odebrána krev a rovnou z krve mi zjistili cukrovku. Zátěžový test jsem již neabsolvovala. Nyní dochazím na diabetologii a držím dietu. Veškeré hodnoty přes den mám dobré, ale lačnou glykémii mám kolem 5,4 -5,7. Paní doktorka mi chce dát léky, ale já bych to chtěla zvládnout udržet na dietě. Tím, že dietu držím krátce, tak všemu ještě příliš nerozumím. Nevím co může zvedat tuto glykémii na lačno a čeho se mám vyvarovat, proto zkouším vše. Ráno snídám večerní chléb s lučinou, šunkou, sýrem a ledovým salátem. K svačině bílý jogurt s polovinou jablka a lžící ořechů. K obědu kuřecí plátek se zeleninou a bramborem. Vše odvážené (70 g masa, 100 g brambor, 150 g zeleniny). K druhé svačině okurka. K večeři brokolicová polévka a k druhé večeři šunka a sýr bez pečiva. Je v tomto nějaký viditelný problém? Už jsem docela bezradná a nevím, kde dělám chybu.
    Dále bych se chtěla zeptat, jak si mám počítat sacharidy třeba u polévky brokolicove či slaného strudlu a kolik toho mohu sníst? Dále jestli se může sníst libovolné množství masa a zeleniny či jen omezené množství (70 g masa, 150 g zeleniny)
    Moc se omlouvám, že můj dotaz je takto obsáhlý, ale jsem v tomto opravdu nová a příliš tomu ještě nerozumím. Chtěla bych však vše udržet na dietě a vyhnout se lékům či inzulínu pokud to bude možné.
    Předem děkuji za Vaši odpověď.

    Odpovědět
    • Prosím, pročtěte si naše stránky (záložky Léčba a Jak se kontroluje?) – najdete zde odpovědi na všechny Vaše dotazy, včetně tipů, co ještě lze vyzkoušet při vyšších glykémiích nalačno.
      Na počítání sacharidů využijte aplikaci http://www.kaloricketabulky.cz – je tam databáze mnoha jídel.

      Odpovědět
  10. Dobrý den, paní doktorko. Dlouhodobě se stravuji tzv. cukrfree, hodně nízkosacharidově a v tom pokračuji i v těhotenství. OGTT mi vyšel těsně nad hranicí, proto jsem byla odeslána do dia poradny. Nyní si měřím lačnou i postprandiální glykémii u své běžné stravy (tzn.: neaplikuji doporučení typu pečico, rýže, brambory…, ale jím obvykle maso, ryby, vejce s nějakým zeleninovým pyré, ořechy, ořechová másla, fermentované výrobky atd.) a mám stabilně kolem 4, 5 mmol/l jak na lačno, tak dvě hodiny po jídle (jím obvykle 3x denně).

    Kladu si otázku – mám skutečně těhotenskou cukrovku nebo bylo zkrátka OGTT příliš velkou náloží, na kteoru nejsem zvyklá? Dal by lepší obraz třeba odběr glykovaného hemoglobinu?

    Je tento způsob stravování vhodný nebo je skutečně dobré v těhotenství zařadit více sacharidů než obvykle?

    Mnohokrát děkuji za vás názor a radu.
    S pozdravem Markéta

    Odpovědět
    • Co se týká přesnosti OGTT při nízkosacharidové stravě – nemám na to jednoznačnou odpověď. Některé ženy mají i při nízkosacharidové stravě zcela normální OGTT, proto nelze spolehlivě říct, že je výsledek zkreslený. Na glukometru máte normální hodnoty, protože žádné větší nálože sacharidů nekonzumujete. Stravu, pokud Vám vyhovuje, rozhodně neměňte a občas (1-2x týdně) se zkontrolujte na glukometru.

      Odpovědět
  11. Vážená paní doktorko, právě jsem zjistila druhé těhotenství, jsem v ranném stádiu (3týden). Při prvním těhotenství mi byla zjištěna těh.cukrovka, kterou jsem ale opravdu přísnou dietou dokázala ukočírovat tak, že jsem nepotřebovala žádné léky. Chci se zeptat, jak postupovat ted, když jsem zjistila, že jsem podruhé těhotná. Mám se sama přihlásit na diabetologii, nebo počkat, až mi gynekolog vystaví těhotenskou průkazku, což bude za cca 2 měsíce? Mám už ted držet přísnou dietu nebo se mohu zatím stravovat volněji? Chci se zeptat, jestli je také nějaká šance, že bych podruhé těhotenskou cukrovku mít nemusela? Moc Vám děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Pokud jste byla po porodu na kontrolním OGTT, který byl v normě, pak se postupuje standardně – v I. trimestru glykémie nalačno, pokud je v normě, pak OGTT mezi 24.-28. tt. Pokud jste po porodu nebyla na testu, pak je vhodný OGTT i v I. trimestru, abyste měla jistotu. Stravujte se zdravě, hýbejte se, dobře spěte, nestresujte se. Přísná dieta zatím netřeba. Jaké je riziko opakování cukrovky – to je těžká otázka, záleží na mnoha věcech, ale vrozená dispozice a věk se nedají ovlivnit.

      Odpovědět
  12. Dobrý den, po diagnóze těhotenské cukrovky si hledám i různé studie a zaujala mě tato nedávná (viz odkaz). V podstatě tam uvádí, že změny definice zvýšily v posledních letech počet žen s GDM, přičemž některé výzkumy naznačují minimální klinické zlepšení výsledků – přitom ale diagnóza má často významné negativní psychosociální dopady, může vést ke značnému stresu, zvýšení intervencí atd. Zajímalo by mě tedy, zda existuje nějaká studie, která prokazuje významné zlepšení klinických výsledků po zavedení testů GDM. Děkuji.

    Odpovědět
    • Odkaz jste nepřiložila. V odběrovém centru VFN v Praze bylo před zavedením současných diagnostických kritérií 20% záchyt GDM, po zavedení 15% (více než 3 tisíce testů). Neléčený GDM zjištěný podle současných kritérií vede k více než dvojnásobnému riziku narození velkého plodu nebo také preeklampsie (studie HAPO). Následné další sledování těchto dětí (HAPO follow up) ukázalo výskyt nadváhy a obezity u 40 % dětí ve věku 11 let, zvýšenou glykémii nalačno (10 %) a poruchu glukózové tolerance (10 %). To jsou celkem výmluvná čísla, o významu léčby nemám pochyb.
      Z jakých dat vychází tvrzení, že diagnóza má často významné negativní psychosociální dopady? V praxi se s tím setkáváme jen výjimečně a spíše jen na začátku. Když pak žena upraví stravu a na glukometru vidí krásné hodnoty, je po stresu. Máme i spoustu pozitivních ohlasů, kdy některé ženy přiznají, že se před diagnózou stravovaly strašně a s úpravou stravy se jim vyřešily i jiné problémy.

      Odpovědět
  13. Dobrý den. 🙂 Byla jsem dnes na dia a Dr mi dnes předepsala toto Siofor 500. Mám si brát jeden s večeří. No a to bych nebyla já, abych si nepřečetla příbalový leták. A píšou , že to není pro těhotné….

    Odpovědět
    • Píšou, ze setrvačnosti, ale jinak je to v souladu s doporučením České diabetologické společnosti a nemusíte se obávat.

      Odpovědět
  14. diabetoložka (p. Dohnalová z ČB) mi při první návštěvě dala krom nádobek na moč (abych si i psala, kolik jsem toho vyčůrala a přinesla vzorky) i 4 lancety, abych si udělala 4 samoodběry za den a krev nakapala do nádobky a ty pak odvezla do laborky. Vůbec mi to nešlo, vždycky mi ta krev sjela po prstu a pak se rána zacelila. Podařil se mi 1 odběr (2 h po obědě) 🙁 Včera mi na poliklinice udělali aspoň další (nalačno), dneska mám jít na kontrolu, volala jsem dr, abych jí to řekla a prej mám stejně dorazit, že mě to naučej..Setkala jste se s tím některá? Proč mi prostě nepůjčí glukometr? 🤔🙄 tato diabetolozka je uvedena na vasem seznamu doporučených lekaru a postup tedy znacne neodpovida tomu, co vy popisujete v postupech.

    Odpovědět
    • Ano, tyto metody již do moderní diabetologie nepatří. Od pojišťovny máte nárok na proužky. Glukometry firmy poskytují do ordinací zdarma.

      Odpovědět
  15. Dobrý den, prosím o radu. Hodnoty OGTT v 26. tt jsem měla 4,8; 9,3; 7,24. Paní doktorka říkala, že je vše v pořádku a že mám jíst jako doposud. Sladké mám ráda a neomezuji se v něm. Nyní jsem 36+0 tt a náhodou jsem narazila na správné hodnoty OGTT a vystrašila mě má druhá hodnota, zda není příliš vysoká. Mohlo se jednat o těhotenskou cukrovku? Mám ještě udělat nějaké změny? Nemohla jsem nějak ublížit miminku? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Dobry den. Chcela by som sa spytat na ketolatky v moci. Momentalne som v 34.tyzdni tehotenstva. Od 28 tyzdna mam diagnostikovanu tehotensku cukrovku, ktora je podla vsetkeho dobre kompenzovana – ani raz som neprekrocila limity. Na vsetkych kontrolach bolo vsetko v poriadku, az do poslednej, kde mi vysli naozaj vysoke ketolatky (+++). Bolo mi povedane, ze som bud hladovala alebo malo pila – jedla a pila som tak, ako stale. Sla som si kupit pasiky na domacu kontrolu, dva dni som pridala aj jedlo aj vodu (samozrejme nie tak, aby som ohrozila glykemie), dnes rano som si moc skontrolovala sama a stale je hladina ketolatok vysoka (najvyssia na pruzku). Som uz nestastna, lebo vsade citam, ze to moze ublizit aj malemu, je to pravda? Mam zaradenu aj druhu veceru, vsetko poctivo dodrziavam, uz som nestastna…
      Dakujem za Vasu odpoved.

      Odpovědět
      • V případě normálních glykémií a dostatečném kalorickém příjmu jsou ketolátky v moči zcela normálním nálezem zdravé těhotné ženy.

        Odpovědět
    • Hodnoty Vašeho OGTT byly v normě, cukrovku tedy nemáte. Platí pro Vás stejná doporučení jako pro všechny těhotné – měla byste se stravovat zdravě, protože chcete to nejlepší pro své miminko. Časté jezení sladkého do zdravé stravy nepatří.

      Odpovědět
  16. Dobrý den paní doktorko,
    děkuji za váš web, který nám, maminkám s těhotenskou cukrovkou je bezesporu velkým pomocníkem. Přesto Vás poprosím o upřesnění následujícího…
    U pacientek léčených inzulinem je vhodné měření za 1 hodinu od začátku jídla nebo 1 hodinu po dojedení?
    V případě inzulinu NovoRapid FlexPen je vhodné vyčkat s jídlem 15 minut po aplikaci nebo začít jíst hned po aplikaci?
    Při pročítání webu, příbalového letáku nebo na doporučení lékaře zjišťuji výše uvedené, ale nevím, která varianta je správná, popř. lepší. Uvádíte, že je důležité měřit se „včas“, kdy i 15 min zpoždění může být zavádějící…prosím tedy o Vaše jednoznačné doporučení.
    Děkuji velice.
    S pozdravem
    Lucie Šťastná

    Odpovědět
    • Děkuji za milou zpětnou vazbu. Měření je vhodné za 1 hodinu od začátku jídla a inzulin Novorapid má být aplikován cca 15 min před jídlem (tedy ne až těsně před jídlem).

      Odpovědět
  17. Dobrý den, mam dotaz ohledně lačné glykemie. Hodnoty jsem mela cca od 5,4-5,7. Doktor mi dal inzulin Levemir 6 jednotek. Picham si inzulin necelý týden a lacne glykemie se mi zvedly na 6,2-6,5. Nevíte čím to muže byt? Muže mít vliv na lacne glykemie časté noční buzení na záchod a nespavost? Mockrát děkuji.

    Odpovědět
    • Ano, nedostatek spánku a časté buzení je stresor, který také zvedá glykémie. Dávku inzulinu bude třeba adekvátně zvýšit po domluvě s vaším lékařem.

      Odpovědět
  18. Dobry den, chtela bych se zeptat (a popripade, pokud je to mozne, objednat), kdy je vhodne vysetreni tehotenske cukrovky? Jsem v 8. tydnu tehotenstvi, je mi 36 let. Trpim autoimunitni poruchou Granuloma anulare, ktera je dle lekarky prognozou pro brzky vznik cukrovky. Moje sestra trpela tehotenskou cukrovkou u obou tehotenstvi, pichala si inzulin. Dekuji za odpoved Halířová

    Odpovědět
  19. Dobrý den,
    Po třech těhotenských cukrovkach mám diagnostikovaný prediabetes…
    Po nastudování vlivu přerušovaného půstu na snížení inzulínové rezistence držím každý den už pátý týden půst 16/8 .
    Po jídle mám hodnoty v pořádku,ale ranní glykémie stále mezi 6 a 7,5.
    Poradíte prosím,v čem by mohl být zádrhel?
    Díky za odpověď
    Alena

    Odpovědět
    • V ničem, chce to čas 🙂 Ranní glykémie se upravuje nejdéle, až po výraznějším poklesu tuku v játrech. Dbejte také na kvalitu stravy v době, kdy jíte, a pokud lze, přidejte pohyb.

      Odpovědět
  20. Dobrý den, paní doktorko,
    při prvním těhotenství (nakonec ukončeném MA) mi byl letos v březnu dělán test na cukrovku již v 8. týdnu (kvůli rodinným predispozicím: u otce s vysokým tlakem se cukrovka objevila v 70 letech a nejspíš i kvůli mému věku: 39 let; jinak sportuji, jím zdravě a mám štíhlou postavu). Nyní při druhém těhotenství mi pan doktor řekl, že pokud před 5 měsíci bylo vše ok, tak teď mě na ten glukózový test pošle až ve 2. trimestru. (Ale nejdřív mluvil o tom, že bych na něj měla jít už teď.) Zajímal by mě váš názor. Zda byste test podstoupila již nyní, nebo mohu být v klidu. Jsem v 11. tt. Děkuji Vám za odpověď, Barbora

    Odpovědět
    • Dobrý den,
      při odběrech krve v 10.týdnu těhotenství mi byla zjištěna zvýšená glykemie 5,2. Dle diabeticke poradny mám přijít ještě na druhý odběr a pokud bude v normě, rovnou mi prý udělají zátěžový test. Jsem ale teprve ve 13.týdnu, není tedy na zátěžový test brzy? Bojím se abych neohrozila mimčo,když je ještě malé a navíc jsem těhotná po umělém oplodnění. Nemám v případě druhé hodnoty v normě raději počkat do 24.týdne kdy se zátěžový test běžně provádí?
      Děkuji za odpověď

      Odpovědět
      • Test nepředstavuje žádné riziko, riziko je neléčená cukrovka. Absolvováním celého testu budete mít jistotu, zda ji máte či nemáte.

        Odpovědět
    • V I. trimestru by se měla zkontrolovat alespoň glykémie nalačno. Bude-li v normě, pak celý test stačí kolem 25. týdne.

      Odpovědět
      • Dobrý deň, ešte doplním odpoveď, za dnešné ráno po 10hod.lačneni a nizkosach.večeri (cukor po 1h od zaciatku večere 5,7)
        som si ráno v posteli namerala 5, 5,1, 5,2, 5,2, 5,3 4, 8 4,2. Neviem či bude diabetolog ochotný to riešit, nakoľko na SK je norma do 5,3 Preto sa chcem spýtať či v prípade, že naďalej budem pri týchto hodnotách alebo i zvýšených, je vhodné začať užívať metformin (prip.aj bez predpisu)? Tiež užívam kvôli skracovaniu krčku maternice aj utrogestan 0-0-2 . Ďakujem pekne.

        Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This