Tabulka obsahu sacharidů základních potravin (v gramech ve 100 g potraviny):

Zelenina středně sladká:

 

 Borůvky

11,5

 Tavený sýr

5

 Brokolice

5,7

 Broskev

9,5

 Lučina, balkánský sýr

1

 Celer bulvový

7,4

 Citrón

9,2

 Mozzarella, brynza

1

 Celer řapíkatý

5

 Grapefruit

10

 Cottage, Gervais

3

 Cibule

9

 Hroznové víno

17

 Tvrdé sýry

1-2

 Cibulka jarní

4,8

 Hruška

13,4

 Pomazánkové máslo

5,5 – 7

 Dýně

9

 Jablko

13

 Přílohy:

 

 Fazolky zelené

7,1

 Jahody

8,7

 Brambory vařené

16

 Chřest bílý

4

 Kaki

20

 Brambory pečené

20

 Kapusta hlávková

5,5

 Kiwi

9,7

 Hranolky

38

 Kapusta růžičková

6,3

 Mandarinka

9,4

 Bramborová kaše

25

 Kedlubna

5,4

 Mango

16,5

 Rýže vařená

28

 Květák

4,5

 Maliny

12,8

 Těstoviny vařené

28

 Lilek

4,5

 Meloun červený

6

 Čočka vařená

17

 Mangold

3,7

 Meloun žlutý

9

 Fazole a hrách vařené

21

 Mrkev

9

 Meruňka

12

 Kuskus hotový

25

 Paprika bílá

4

 Nektarinka

8

 Kukuř. polenta inst. hotová

17

 Paprika barevná

5 – 6

 Ostružiny

12

 Jáhly vařené

24

 Patizón

10,2

 Pomelo

9,6

 Pohanka vařená

20

 Pažitka

7,2

 Pomeranč

11

 Bulgur vařený

19

 Petržel

9,7

 Rybíz červený

12,8

 Quinoa vařená

21

 Pórek

6,8

 Rybíz černý

17,2

 Ječné kroupy vařené

25

 Rajčata

4 – 5

 Švestky

14,7

 Knedlík houskový

47

 Ředkvičky, ředkev bílá

4

 Třešně

14,4

 Knedlík bramborový

37

 Řepa červená

9,5

 Višně

12,2

 Chléb (Šumava)

50

 Zelí bílé hlávkové

4,5

 Ořechy:

 

 Chléb žitný 100%

48

 Zelí červené hlávkové

6,5

 Arašídy (buráky)

18

 Bílý rohlík, houska, bageta, veka

60

 Zelí kysané

3,7

 Kešu

26

 Celozrnný rohlík

55

 Zelenina sladká:

 

 Kokos strouhaný

24

 Knackebrot

55-65

 Česnek

25

 Lískové

11

Ostatní:

 

 Hrášek mražený

17

 Mandle

19

 Mouka pšeničká bílá

74

 Křen

15

 Para ořechy, pistacie

28

 Mouka pšeničná celozrnná

71

 Kukuřice

19

 Pekanové, vlašské

14

 Mouka žitná celozrnná

69

 Mungo klíčky

41,5

 Mléčné výrobky:

 

 Strouhanka

77

 Pastinák

15

 Mléko plnotučné

4,7

 Škrob kukuřičný/brambor.

87/83

 Ovoce:

 

 Mléko polotučné

4,8

 Rajský protlak

23

 Avokádo

6

 Acidofilní mléko, kefír

4

 Pasírovaná rajčata (pyré)

4,5

 Ananas

12,7

 Smetana ke šlehání

3

 Houby čerstvé/sušené

3,8/41

 Angrešt

9,7

 Bílý jogurt

4,5 – 6

 Ovesné vločky

58-63

 Banán

26

 Tvaroh polotučný

4,5

 

 

Více na: http://www.kaloricketabulky.cz                                                                                                www.tehotenskacukrovka.cz