Léčba a životospráva

Jak se léčí těhotenská cukrovka

 

Základem léčby těhotenské cukrovky je změna stravy a úprava životního stylu, což většinou postačuje k úspěšné léčbě. V některých případech je ale třeba přidat medikaci. Zjistěte, jak léčba postupuje a jaké změny je potřeba zavést. 

léčba těhotenské cukrovky

Jak se léčí těhotenská cukrovka

A je to tady – nejíst a cvičit! Nebojte, není to tak zlé. Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré a platí to i pro cukrovku. Od řady žen s těhotenskou cukrovku slýcháme, že je nemoc naučila zdravě jíst, zbavila je zlozvyků a díky tomu se celkově cítí lépe. Ženy, které měly zdravou životosprávu i před tím a cukrovku mají vlivem jiných rizikových faktorů, vyladí drobnosti ve stravě, ale jinak pokračují v tom, na co jsou už zvyklé.

K léčbě těhotenské cukrovky postačuje ve většině případů dodržování dietních opatření a dostatek pohybu. V 15 – 20 % je navíc nutná léčba tabletkami nebo inzulinem, která se ukončuje bezprostředně po porodu. I po porodu je ale vhodné pokračovat ve správné životosprávě, která zahrnuje racionální stravu, dostatek pohybu, dostatek spánku i aktivního odpočinku, méně spěchu a zdravé zvládání stresu. Zdravá životospráva výrazně snižuje riziko rozvoje cukrovky 2. typu, kterou jsou ženy s těhotenskou cukrovkou v budoucnu ohroženy.

Kam za léčbou

Všechny ženy, kterým je v těhotenství zjištěna zvýšená hladina cukru v krvi, by měly být odeslány do diabetologické poradny. Rozhodně je chybou, pokud péče o maminku s čerstvě zjištěnou cukrovkou vypadá následovně: „Výsledky testu jsou jen mírně zvýšené, vlastně to je jen lehká porucha, stačí, když omezíte sladké, zatím vás nikam odesílat nebudu.“ Porucha se v průběhu těhotenství může postupně prohlubovat a doporučení „omezit sladké“ pro správnou léčbu nestačí. Nenechte se odbýt.

V diabetologické poradně byste měly být informovány o jaké onemocnění se jedná, jaká rizika plynou z toho, pokud by cukrovka nebyla léčena a především, v čem spočívá léčba. Důležité jsou také pravidelné kontroly toho, jak jste léčeny. Na diabetologii vám poskytnou glukometr (malý přístroj na měření hladiny cukru z kapky krve) a naučí vás, jak se na něm správně měřit.

U těhotenské cukrovky dobře kompenzované na dietě je možné sledování na běžné diabetologii. V případě komplikací nebo složitějšího průběhu vás diabetolog odešle ke sledování na pracoviště specializované pro léčbu diabetu u těhotných.

Dieta při těhotenské cukrovce

Strava je základem v léčbě cukrovky (nejen té těhotenské). Hlavní složkou naší obvyklé stravy jsou sacharidy, které se při trávení rozkládají na glukózu, ta se vstřebává a zvyšuje hladinu glukózy v krvi neboli glykémii. Takto jednoduché to je. Ale nebojte se, není nutné (ani vhodné) se sacharidů zcela vzdát. Jen je potřeba jejich konzumaci vyladit tak, aby vám nezvyšovaly glykémii příliš.

Ale začněme pěkně od začátku.

Strava obsahuje tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy.

Bílkoviny jsou základním „stavebním materiálem“ těla a jsou pro život zcela nezbytné. Bílkoviny ze stravy také zvyšují hladinu krevního cukru, ale mnohem méně než sacharidy. Jejich potřeba je v těhotenství zvýšená (pro růst plodu), proto v jejich konzumaci nebudete nijak omezeny. To se týká zejména masa, ryb, sýrů a vajec.

Tuky jsou dalším důležitým stavebním prvkem, ale i významným zdrojem energie. Nevyužité tuky ze stravy se ukládají do tukové tkáně a slouží pak jako hlavní zdroj energie, kdykoliv jsme nalačno nebo máme menší příjem sacharidů. Některé typy tuků (zejména tzv. omega 3) jsou nezbytné pro správný vývoj mozku. Tuky ze stravy nezvyšují glykémii, naopak zpomalují trávení sacharidů. Je však třeba volit kvalitní zdroje tuků – kvalitní rostlinné oleje, ořechy, semínka, máslo, ale nebojte se ani poctivého sádla. Pokud nejíte ryby, které jsou hlavním zdrojem omega 3, je vhodné zajistit jejich dostatečný příjem formou potravinového doplňku.

Sacharidy jsou při běžné stravě hlavním zdrojem energie. Rozlišujeme dvě skupiny sacharidů – cukry a složité (komplexní) sacharidy.

Cukry jsou jednoduché sacharidy, z nichž nejvíce zastoupené ve stravě jsou sacharóza a glukóza. Jejich zdrojem je nejen běžný cukr (řepný i třtinový, bílý i hnědý), hroznový cukr, ale bohužel i med, javorový sirup, obilné slady, rýžový sirup a další alternativy cukru. Mají sladkou chuť a vysoký glykemický index. To znamená, že se rychle vstřebávají, výrazně zvyšují glykémii a vyžadují ke svému zpracování hodně inzulinu. Asi tušíte, že tyto druhy cukrů nejsou vhodné…a tušíte správně. Z výživového hlediska jsou navíc zcela zbytečné. Problémové jsou také cukry, které jsou součástí řady průmyslově vyráběných potravin a nápojů. Skrývají se pod nejrůznějšími názvy ve složení výrobku, např. dextróza (jiný název pro glukózu), glukózo-fruktózový sirup nebo maltodextrin. Mezi cukry patří i laktóza neboli cukr mléčný (obsažený v mléku a mléčných výrobcích) a fruktóza neboli cukr ovocný, které zvyšují glykémii podstatně méně než glukóza a sacharóza. Mléčné výrobky (bílé, bez přidaného cukru) a ovoce si tedy můžete dopřát, jen pozor na jejich množství a načasování – viz dále.

Složité sacharidy zahrnují škrob a vlákninu. Škrob je složen z mnoha jednotek glukózy a začíná se rozkládat už v ústech díky působení slin. Škroby jsou obsaženy především v pečivu, chlebu a obvyklých přílohách, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, knedlíky atd. Vstřebávání škrobu zpomaluje kromě tuků také přítomnost vlákniny. Vláknina se nevstřebává, tedy nezvyšuje glykémii a navíc slouží jako potrava prospěšným střevním bakteriím. Dostatek vlákniny ve stravě je také prevencí zácpy, kterou řada žen v těhotenství trpí.

Při cukrovce jsou nejvhodnějšími zdroji sacharidů takové druhy potravin, které obsahují dostatek vlákniny a málo cukrů či škrobů. Na prvním místě je to zelenina. Základem diety je tedy úprava příjmu sacharidů. U všech zákazů ale uvedeme vhodné alternativy.

Dietní desatero

Dietní opatření vhodné při cukrovce lze shrnout do následujícího desatera:

  1. Neslaďte a vyhněte se potravinám s přidaným cukrem

V čem všem jsou obsaženy přidané cukry? Kromě sladkostí, sušenek, sladkého pečiva, sladkých jídel a sladkých nápojů jsou to také: müsli, snídaňové cereálie, müsli tyčinky, kompotované a kandované ovoce, zavařeniny, marmelády (včetně „dia“), povidla, kečup, slazené rajčatové výrobky, sterilované a nakládané zeleniny ve sladkokyselém nálevu. Pozor také na doslazované dresinky, různé ochucující omáčky a instantní produkty. Také pivo (alko i nealko) výrazně zvyšuje glykémii. Přidaný cukr je běžnou součástí ochucených mléčných výrobků (většina ovocných jogurtů a mléčných nápojů) a tmavého (dobarveného) pečiva.

Čtěte etikety – ve složení výrobku je uvedeno celkové množství sacharidů ve 100 g výrobku. Pod tímto údajem je položka „z toho cukrů“, která udává obsah jednoduchých sacharidů (přirozených i přidaných). Pokud je množství cukrů více než 5 g ve 100 g výrobku, pak taková potravina pro vás nemusí být vhodná. Toto doporučení ale neberte jako dogma! Záleží na druhu obsažených cukrů a celkovém složení. Problematické jsou zejména přidané cukry ve formě sacharózy, dextrózy, glukózo-fruktózového sirupu nebo maltodextrinu. Na trhu je ale i řada bezproblémových potravin, např. mléčné výrobky s trochou ovoce (bez přidaného cukru) nebo výrobky slazené čekankovým sirupem místo cukru. I když mají obsah cukru o něco více než 5 g na 100 g, nemusíte se jich bát. Na druhou stranu mohou být problematické některé potraviny označené „bez přidaného cukru“, ale bohatě slazené rozemletým sušeným ovocem, zejména datlemi (typicky některé proteinové tyčky), které glykémii zvyšují příliš.

Když vás bude honit mlsná, sáhněte po ovoci (viz bod 7) nebo dobrotách slazených přírodním sladidlem místo cukru (viz bod 3). Kousek hořké čokolády (70 %) glykémii také nezvýší.

  1. Slané pochutiny zvyšují glykémii podobně jako sladkosti

Bohužel, je to tak. Slané pochutiny z mouky nebo brambor, jako jsou chipsy, lupínky, popcorn, tyčinky, krekry atd. mají vysoký glykemický index. Alternativou slaných pochutin, které si můžete dopřát, jsou dobroty ze sýrů a ořechů. Řadu receptů najdete na www.jidelniplan.cz.

  1. Vynechte potraviny obsahující umělá sladidla

Tzv. „light“ potraviny a „dia“ výrobky s umělými sladidly sice nezvyšují glykémii (nebo méně než výrobky s cukrem), přesto nejsou vhodné. Dnes už máme řadu dokladů o nepříznivém vlivu umělých sladidel na zdraví. Například neprospívají střevním bakteriím. Patří mezi ně sacharin, aspartam, acetsulfam, sukralóza a další průmyslově vyráběná sladidla (nepřesným názvem „umělá“). Ani toto doporučení však neberte jako dogma. Záleží na množství. Některé potravinové doplňky a léky (např. Magnosolv často předepisovaný v těhotenství) obsahují umělé sladidlo, ale není třeba se ho v tomto množství obávat. Dopřejte si i žvýkačku bez cukru (po jídle zažene chutě na sladké). Vynechejte ale nápoje slazené umělými sladidly a nesypte si je do jídel – takové množství už není vhodné.

Nevhodné je také slazení fruktózou (ovocný cukr). Přiměřené množství fruktózy, které se přirozeně vyskytuje v ovoci, neškodí, ve větším množství však narušuje metabolismus jater a zhoršuje cukrovku. ​

Ke slazení lze použít přírodní sladidlo stevii, čekankový sirup nebo xylitol. Ani jejich množství nepřehánějte (čekankový sirup obsahuje malé množství cukru, xylitol ve větším množství způsobí průjmy).  Donedávna jsme uváděli jako vhodné sladidlo také erytritol. V poslední době se objevily první studie, které spojují erytritol se zvýšeným rizikem trombózy (krevní sraženiny). S ohledem na to, že je v těhotenství obecně větší sklon k trombóze, raději se erytritolu vyhněte, alespoň do doby, než budeme vědět více.

  1. Omezte konzumaci potravin bohatých na škroby s vysokým glykemickým indexem

Snažte se omezit konzumaci zejména těchto potravin a jídel:

  • Výrobky z bílé mouky, bílé pečivo, bílé těstoviny a bílé rýže obsahují zejména škrob bez vlákniny a zvyšují glykémii stejně rychle jako cukr. Z výživového hlediska nejsou hodnotné a jejich konzumaci je žádoucí omezit na minimum a doplnit zeleninou (zdroj vlákniny).
  • Instantní potraviny – při jejich výrobě dochází ke zvýšení glykemického indexu obsažených škrobů. Řada instantních výrobků (omáčky, polévky, kaše) navíc obsahuje přidaný cukr. Pozor na kuskus – jedná se o instantní těstovinu a vyšší glykemický index má i jeho celozrnná varianta.
  • Snídaňové cereálie, extrudované a pufované výrobky – např. kukuřičné lupínky (cornflakes), křehké plátky, rýžové či kukuřičné chlebíčky (tzv. „polystyren“). Opět vlivem technologie, kterou se vyrábí, získávají vysoký glykemický index.
  • Smažené a pečené přílohy – na glykémii má vliv také způsob kulinářské přípravy. Např. pečené či smažené brambory (hranolky) zvyšují glykémii více než stejné množství vařených brambor. Podobně je na tom vše smažené v trojobalu (s moukou a strouhankou). Dalším příkladem jsou převařené těstoviny, které zvyšují glykémii více než těstoviny vařené „al dente“.
  • Kaše – ať už bramborová, obilná, vločková – kvůli své konzistenci mají vyšší glykemický index. Instantní kaše samozřejmě vyšší než poctivé domácí, ale i po těch poctivých často vídáme zvýšené glykémie.
  1. Dejte přednost přílohám bohatým na vlákninu

Mezi vhodné přílohy patří:

  • Zelenina je královna příloh. Dopřejte si ji ke každému jídlu „naslano“. Střídejte či kombinujte zeleninu syrovou, kvašenou i tepelně upravenou. Zelené druhy nesladké zeleniny (veškerá listová zelenina, okurka, zelené papriky, cuketa, zelí atd.) mají minimum sacharidů a dopřejte si je zcela bez omezení. Ostatní sladší druhy (červené, žluté, oranžové, fialové) se počítají do příjmu sacharidů. Zeleninu doplňte tukem (olej, máslo, ořechy, semínka) – více vás zasytí, zpomalí vstřebávání cukrů ze sladší zeleniny a umožní vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích. Do zálivek zeleninových salátů používejte olej, jogurt, citrón, nesladký ocet, sůl. Vynechejte sladko-kyselé zálivky a dresinky obsahující cukr – ty vám pokazí glykémii.
  • Celozrnné obiloviny, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, bulgur, jáhly. Obsahují vlákninu, která zpomaluje trávení škrobu a snižuje tak glykemický index. I u nich je však třeba hlídat množství.
  • Luštěniny – obsahují škrob i vlákninu. Kromě toho jsou zdrojem rostlinných bílkovin. Hlídat ale množství.
  • Houby – mají zanedbatelné minimum sacharidů, jsou tedy bez omezení.
  • Přílohy s obsahem rezistentního škrobu. Dalším trikem pro nižší glykemický index příloh je jejich zchlazení, při kterém se část škrobu mění na tzv. „rezistentní“, který se nevstřebává. Zužitkují jej bakterie v tlustém střevu. Příkladem je bramborový salát (zchlazené brambory), ale i jakákoli jiná příloha (např. rýže), kterou po uvaření a vychladnutí strčíte do lednice. Rezistentní škrob vydrží i následné ohřátí.
  1. Vybírejte vhodný chléb a pečivo

Glykémii zvyšuje zejména bílé pečivo, bagety, toustový chleba (toustováním se navíc zvyšuje glykemický index), pečivo z odpalovaného těsta. Vhodnější je kvalitní celozrnné a kváskové pečivo a chléb. Většina druhů celozrnného pečiva v obchodech ale bývá dobarvované karamelem nebo sladem a výrazně zvyšuje glykémii (např. tmavá Kaiserka, celozrnné bagety, některé druhy žitného chleba atd.). Nemáte-li jistotu, kupujte raději obyčejný chléb typu Šumava.

U těch z vás, kterým i kousek kvalitního pečiva bude zvyšovat glykémii více než je zdrávo, doporučujeme domácí nízkosacharidový chléb z mandlové či kokosové mouky nebo tzv. večerní pečivo (na trhu je několik výrobků), které obsahuje jen minimum sacharidů.

  1. Ovoce obsahuje jednoduché cukry, ale v přiměřené míře si ho dopřejte

Ovoce jezte nejlépe v rámci svačin, nekombinujte s hlavními jídly, ani se jím nedojídejte mezi jídly. Ovoce si můžete dopřát i víckrát denně, důležité je nesníst velkou porci nebo více kusů najednou. Vhodná porce je jeden střední kus nebo jedna hrst drobného či krájeného ovoce. Pokud si k ovoci dáte tvaroh, bílý jogurt, kousek sýru nebo pár ořechů, zpomalíte vstřebávání cukrů z ovoce. Taková svačina vás navíc více zasytí než samotné ovoce. Mezi ovoce s vyšším glykemickým indexem patří banány, mango, ananas, kaki, hroznové víno, meloun – pozor tedy na jejich množství.

Nevhodné je doslazované ovoce (kompoty, kandované ovoce, marmelády) a džusy. Sklenička 100% džusu je z několika kusů ovoce, což je spousta cukru. Ve vymačkané šťávě je navíc všechen cukr, zato minimum vlákniny. Mezi glykemickým indexem celého ovoce a džusu je velký rozdíl. Džus vám zvýší glykémii podobně jako sladká limonáda. Problematické jsou i ovocné smoothii – rozmixováním se veškerá vláknina zničí a neplní svou funkci na zpomalení vstřebávání cukrů.

  1. Kupujte pouze neslazené mléčné výrobky 

Bílý jogurt, tvaroh, zákys atd. si můžete ochutit ovocem, ořechy, semínky, případně čekankovým sirupem. Odtučněné a nízkotučné mléčné výrobky nepředstavují žádnou výhodu – obvykle mají více sacharidů (mohou být zahuštěny škrobem) a bývají výživově méně hodnotné. Výjimkou je skyr, který je bohatý na bílkoviny.

Některé ženy mají po mléku a mléčných výrobcích na snídani vyšší hodnoty glykémie, než by odpovídalo obsahu sacharidů a než po stejném množství stejného mléčného výrobku v jinou denní dobu. V těchto případech je nutné mléko a mléčné výrobky ze snídaně vynechat. Proto je vhodné kontrolovat na glukometru, zda ještě „procházejí“ a v případě vyšších glykémií mléko a mléčné výrobky ze snídaně vynechat. Mléko je třeba také započítávat do příjmu sacharidů (ve 2 dcl je cca 10 g mléčného cukru), můžete ho dochutit hořkým kakaem (ne Grankem ani jiným slazeným výrobkem). Smetanu můžete, ale nepřislazovanou. Máslo a plátkové sýry prakticky neobsahují mléčný cukr a můžete je i ke snídani.

  1. Neomezujte příjem bílkovin a tuků

Nejedná se o redukční dietu, neměly byste mít hlad a hubnout – to v těhotenství není vhodné. S ohledem na glykémie je omezen příjem sacharidů, proto je přirozené, že příjem bílkovin a tuků bude o něco vyšší. Je však třeba vybírat jejich kvalitní zdroje: maso (ne uzeniny), ryby (žádoucí jsou zejména tučné – zdroj důležitých omega 3), vejce, sýry a mléčné výrobky bez přidaného cukru. Vhodným zdrojem tuků jsou rostlinné oleje, kvalitní máslo i sádlo, semínka, ořechy a avokádo. Vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, ztužené a částečně ztužené tuky). Jak už bylo zmíněno, v těhotenství je zvýšená potřeba bílkovin. Jejich zdroj by měl být součástí každého jídla. Bílkoviny (ale i tuky) mají větší sytící účinek než sacharidy. Po jídle s dostatkem bílkovin proto není tak brzo hlad. Pro bílkoviny proto platí – více je lépe, pro sacharidy – méně je lépe, pro tuky – přiměřeně.

  1. Ideální talíř a nápoj

Na závěr si to ještě shrneme. Ideální talíř hlavních jídel obsahuje vždy dostatečnou porci bílkovin (maso, rybu, mléčný výrobek či vejce), dostatek zeleniny (formou salátu, kvašenou i tepelně upravenou) a přiměřenou porci přílohy (ideálně celozrnnou nebo luštěninu), jejíž množství je třeba individuálně upravit podle glykémie. Tradiční příloha není nezbytně nutná, jako příloha stačí i zelenina. Zeleninu je vhodné doplnit kvalitním tukem. Ideální talíř obsahuje poctivé jídlo ze základních potravin, žádné průmyslově upravené výrobky ani fast food.

Z polévek jsou vhodné masové vývary a zeleninové polévky bez zahuštění moukou (zahustíte je rozmixováním části obsahu). Omáčky by neměly být doslazené a pokud možno ani zahuštěné moukou. Ke svačinám si klidně dopřejte ovoce (jeden kus či hrst), ideálně spolu s bílým jogurtem, tvarohem, kouskem sýra či ořechy. Místo cukru lze použít přírodní sladidlo (stévie, čekankový sirup, xylitol), umělým se vyhněte.

K pití doporučujeme vodu, neslazený čaj (pouze pozor na ovocné sypané čaje s kousky sušeného ovoce) a neslazenou kávu či meltu (Caro). Do 1,5 litru vody je možno vymačkat jeden citrusový plod na ochucení. Ovocné džusy, šťávy ani pivo (i nealko) nejsou vhodné pro vysoký obsah jednoduchých cukrů.

Kolik sacharidů můžete sníst a jak často jíst

Příjem sacharidů by neměl překročit 200 g za den, při dostatečném příjmu kvalitních bílkovin, tuků a zeleniny však stačí i méně. Frekvence jídel je individuální (zpravidla 3 větší až 6 menších porcí denně). Mezi jídly není vhodné ujídat nic, co obsahuje sacharidy, přípustná je nesladká zelenina, kousek sýru či masa, plátek šunky atd. Mezi jídly se sacharidy by měly být alespoň 2 hodiny (lépe 3).

Je vhodné zavést pravidelnou životosprávu a nehladovět, protože to pak svádí k přejídání během následujícího jídla. U některých žen je důležitá druhá večeře (malá svačina cca hodinu před spaním), která může příznivě ovlivnit ranní glykémii nalačno. Je to však individuální, u jiných žen jsou naopak ranní glykémie lepší bez druhé večeře.

Rozložení a skladba jídel během dne může vypadat například takto:

Snídaně: do 30 g sacharidů
příklad snídaně „naslano“: chléb/pečivo max. 60 g, máslo, vejce/sýr/šunka od kosti/domácí pomazánka, zelenina
příklad snídaně „nasladko“: bílý jogurt/tvaroh s trochou ovoce a ořechy (u některých žen však není mléčná snídaně vhodná)
Přesnídávka: do 30 g sacharidů
např. sýr, zelenina, ořechy, bílý jogurt, zákys, tvaroh, ovoce (1 střední kus/hrst)
Oběd: do 50 g sacharidů
např. polévka (vývar, zeleninová) a hlavní jídlo: maso/jiný zdroj bílkovin, zelenina, příloha individuálně (podle glykémií), nedojídat se ovocem
Svačina: do 20 g sacharidů
jako dopolední svačina
Večeře: do 50 g sacharidů
jako oběd nebo snídaně
2. večeře: do 20 g sacharidů (u řady žen není potřeba)
zbytek od první večeře nebo jako svačina nebo kousek obloženého chleba se zeleninou

Jak uhlídat množství sacharidů v jídle

Obsah sacharidů v potravinách zjistíte z tabulky sacharidů. S počítáním sacharidů velmi pomůže aplikace programu DiaMáma – doslova to udělá za vás. Zpočátku je vhodné potraviny obsahující sacharidy odvažovat na kuchyňské váze, ale jen dočasně, počítám tak první týden, maximálně dva. Jakmile se množství sacharidů v jídle naučíte odhadnout tak, abyste nepřekračovaly doporučenou dávku k jednotlivým jídlům, můžete váhu zase uklidit. Pak už budete vědět, jak velký krajíc chleba si ukrojit, kolik brambor si naložit, kolik lžic rýže nebo těstovin. Buďte ale poctivé a kdykoliv si nebudete jisté, váhu raději znovu použijte.

Pokud vám bude stačit k obědu např. maso se zeleným salátem a grilovanou zeleninou, není potřeba obsah sacharidů vůbec počítat. Sacharidy v samotné zelenině sotva přesáhnou doporučený limit. Pokud budete kombinovat tradiční přílohu (např. brambory) se zeleninou, pak je potřeba počítat sacharidy i ve sladší zelenině a tomu přizpůsobit velikost porce brambor.

Vzorec na přepočet množství sacharidů v jídle:

100 x množství sacharidů v gramech povolené k jídlu / množství sacharidů ve 100 gramech příslušné potraviny = množství potraviny, které mohu k danému jídlu sníst (v gramech)

Příklad přepočtu: k obědu je kuřecí maso s rýží a listový salát. Sacharidy, které je nutné počítat, jsou v tomto případě obsaženy pouze v rýži. Ve 100 g vařené rýže je 28 g sacharidů a k obědu by neměl příjem sacharidů překročit 50 g, tedy 50×100/28 = maximum 180 g vařené rýže. Příznivější vliv na glykémii má hnědá (celozrnná) rýže. Pokud bude glykémie hodinu po jídle i přesto vyšší, je potřeba příště množství rýže snížit a nahradit zeleninou (čerstvou, dušenou, pečenou atd.).

Pokud se chcete vyhnout přepočítávání obsahu sacharidů, pořiďte si nutriční váhu. Po zadání kódu potraviny se na displeji objeví přesný obsah sacharidů v odvažované porci.

Co mlsat při těhotenské cukrovce

Co dělat, když budou vaše chutě přece jen silnější než všechna dobrá předsevzetí na světě? Pak sáhněte po receptech „poslední záchrany“. Jedná se ale o mlsání v rámci jídel, svačin, u kterých hlídáte obsah sacharidů. Pamatujte, že mezi jídly byste neměly uzobávat nic, co obsahuje sacharidy.

  • U dobře kompenzované cukrovky si můžete dát jako sladkost kousek hořké kvalitní čokolády (s obsahem 70 a více % kakaa). Buďte ale rozumné, nepřehánějte to a nemlsejte hned po hlavním jídle.
  • Můžete si upéct štrúdl – klasické listové těsto a jablka, vynecháte cukr, strouhanku a raději i rozinky, ale můžete dochutit ořechy a skořicí – jeden kousek k odpolední kávě by měl projít (ne celá nohavice!).
  • Ovocný pohár se šlehačkou: ovoce čerstvé (ne kompotované), v odváženém množství (do 30 g sacharidů), šlehačku pravou, čerstvě našlehanou a nepřislazovanou (ne tu ve spreji, která ani vlastně není šlehačkou – zpravidla jde o částečně ztužený rostlinný tuk s cukrem).
  • Horké kakao: jen pravé kakao, nepřislazované (tedy ne Granko).
  • Domácí zmrzlina: připravená z tučnějšího tvarohu či smetany, kterou rozmixujete s ovocem a necháte zmrazit (samozřejmě bez přídavku cukru, ale lze dosladit přírodním sladidlem).
  • Dietní palačinka: těsto bez cukru (mouka, zkuste po francouzsku s přídavkem pohankové, vajíčko, mléko), do hotové palačinky zabalit kousky čerstvého ovoce, ozdobit šlehačkou bez cukru. Mňam.

Další recepty za zdravé mlsání najdete v programu DiaMáma.

Časté dotazy k dietě

  • Jak poznám, že je dieta dostatečná a není nutný inzulin?
    Abyste měly jistotu, že dietu dodržujete správně, jsou nutné kontroly glykémie nalačno a po jídle. Jednak pravidelné kontroly (podle domluvy s diabetologem) a také občasné kontroly po jídle, u kterého si nebudete jisté, zda prochází (např. mléčné výrobky ke snídani, ovoce atd.) – více zde.
  • Jak je to s přírůstky na váze při těhotenské cukrovce?
    Pokud jste již před dietou přibraly cca 8-10 kilo, obvykle při této dietě do již do porodu více nepřiberete a je to tak v pořádku. Na začátku diety (první týden až dva) se může stát, že váha klesne o 1-2 kg, což nepředstavuje žádné riziko. Větší redukce ale není žádoucí a neprospěla by vývoji plodu.
  • Jak moc přísně musím dietu dodržovat? Je nutné počítat sacharidy? Nestačí jen omezit sladké?
    Těhotenská cukrovka má svůj vývoj. S přibývajícími týdny těhotenství stoupá hladina těhotenských hormonů, které cukrovku zhoršují. U někoho má cukrovka mírný průběh od začátku až do konce a v podstatě stačí vynechat sladké. Nelze ale předem spolehlivě říci, jak u koho bude probíhat. Dietní chyby, které projdou na začátku, s přibývajícími týdny už nemusí procházet. Pokud se žena pravidelně nekontroluje (neměří glykémie), nemusí řadu zvýšených hodnot ani odhalit. Dodržováním diety také předcházíte zhoršení průběhu cukrovky a nutnosti nasazení léků a inzulinu v pozdějších týdnech těhotenství.
  • Praktické tipy, jak se mohu stravovat:
    Příklad jídelníčku pro inspiraci najdete zde (odkaz). Další vzorové jídelníčky s recepty jsou v programu DiaMáma.

Pohyb

Pohyb je důležitou součástí léčby cukrovky. Fyzická aktivita má velmi příznivý vliv na glykémie. Mezi lidmi někdy kolují nepodložené názory o údajných rizicích fyzické aktivity v těhotenství. Opak je pravdou – těhotenství (s cukrovkou i bez cukrovky) naopak neprospívá nedostatek pohybu. Řada žen, které před těhotenstvím pravidelně sportovaly, skončí se sportem jakmile zjistí, že jsou těhotné. To je škoda. Samozřejmě některé typy fyzické aktivity (s rizikem úrazu, zvedání těžkých břemen apod.) nejsou v těhotenství vhodné. S vyšším stupněm těhotenství není vhodné skákání ani běh (selský rozum napoví). V případě nějaké těhotenské komplikace, u které je potřeba se šetřit, se řiďte doporučením gynekologa. Je však prokázáno, že v normálně probíhajícím těhotenství běžná ani zvýšená fyzická zátěž nezvyšuje riziko potratu ani předčasného porodu. Naopak, ženy fyzicky aktivní rok před otěhotněním a v průběhu těhotenství mají výrazně snížené riziko nejen těhotenské cukrovky, ale i dalších komplikací, například preeklampsie. V jedné studii měly dokonce ženy, které usilovně cvičily, snížený výskyt předčasného porodu.

Je jen velmi málo těhotenských komplikací, kdy je ženě doporučeno pohyb omezit. Pro všechny ostatní platí – pohybu se nebojte, pohyb spaluje cukr a snižuje jeho hladinu v krvi a to je přesně to, co při těhotenské cukrovce potřebujeme. Nejvíce to tělo ocení po ránu, kdy je nejvýraznější inzulinová rezistence a tudíž nejobtížnější udržet glykémii v normě. Asi nejhorším prohřeškem je jít si po snídani lehnout. To samo o sobě může zvýšit glykémii, aniž byste při snídani udělaly dietní chybu.

Jaká fyzická aktivita je tady v těhotenství vhodná? Ideální je chůze, plavání i cvičení, nejlépe se zaměřením pro těhotné ženy. V současné době je poměrně bohatá nabídka těhotenských cvičení, stačí si vybrat. Cvičení jednou týdně je lepší než nic, ale asi vytušíte, že pro zdraví je to málo. V ideálním případě si potřebujete zacvičit každý den. Pokud je pro vás obtížné to časově zvládnout, snažte se alespoň v rozumné míře o pohyb v rámci běžných denních aktivit – např. kam můžete dojít pěšky, nejezděte autem ani tramvají. To platí především po ránu. Pokud jste doma, běžte po snídani na procházku, pokud pracujete, zkuste jít alespoň část cesty do práce pěšky. Berte prosím ale všechny tyto dobře míněné rady s rozumem. Zkrátka choďte a cvičte, pokud vám to podmínky dovolí. Některá z vás možná namítne, že vám stačí „běhání kolem dětí“ nebo že se dost „naběháte v práci“. Stačí, ale mělo by to být bez stresu. Stres zvyšuje hladinu adrenalinu a ten zvyšuje hladinu krevního cukru. Takže „stresové pobíhání“ kolem čehokoliv se do zdravého pohybu nepočítá. V takovém případě zvolte něco relaxačního, uklidňujícího (např. jóga pro těhotné), až děti uložíte nebo se vrátíte z práce.

Pamatujte, že budete-li v rozumné míře cvičení pokračovat i po porodu, snížíte si riziko rozvoje cukrovky (a dalších zdravotních problémů) nejen v dalším těhotenství, ale i později během života.

Léčba metforminem

Pokud dieta a pohyb nestačí na udržení glykémií v normě, přidáváme do léčby tabletky metforminu. Důvodem bývají nejčastěji přetrvávající zvýšené glykémie nalačno, tj. při měření na glukometru nad 5,3 mmnol/l. Glykémie po jídle jsou dané zejména skladbou daného jídla (množstvím a druhem sacharidů), proto se ve většině případů daří krotit glykémie po jídle úpravou stravy. U zvýšených glykémií nalačno je problém složitější. Strava je také ovlivňuje, ale spíše z dlouhodobého hlediska. Vyšší glykémie nalačno je často způsobená činností jater, které vypouští do krevního oběhu glukózu ze svých zásob. Činnost jater za normálních okolností reguluje inzulin, ale při těhotenské cukrovce játra vlivem inzulinové rezistence vydávají více glukózy než je zdrávo. Úprava glykémie nalačno vyžaduje delší čas a u žen s nadváhou i redukci hmotnosti. Čas v těhotenství nemáme (zvýšené glykémie jsou rizikem komplikací) a cílená redukce hmotnosti v těhotenství není vhodná. Pokud po jednom až dvou týdnech od úpravy životosprávy nedojde k normalizaci ranních glykémií, je vhodné začít s léčbou.

Metformin prochází placentou, a proto se dlouho v těhotenství nepoužíval (mimo těhotenství je základním lékem v léčbě cukrovky 2. typu). Nyní je k dispozici řada studií, které dokládají jeho neškodnost pro plod. Naopak, ve studiích, které srovnávaly vliv metforminu a inzulinu, měl metformin řadu benefitů – menší váhový přírůstek matky a méně komplikací u novorozence. Proto nyní postupujeme tak, že začínáme s metforminem, a teprve když samotný nestačí, přidáváme do léčby inzulin.

Na začátku léčby metforminem se mohou objevit zažívací potíže. Metformin se proto užívá s jídlem nebo po jídle a začínáme nízkou dávkou, kterou postupně zvyšujeme. Léčba metforminem se ukončuje dva dny před plánovaným císařským řezem, jinak v den porodu.

Léčba inzulinem

U menšího procenta žen trvají vyšší glykémie, i když vše dodržují. A pokud ani léčba metforminem nestačí, přidáváme do léčby inzulin.

Někdy se ho ženy zbytečně obávají. K rozptýlení obav z inzulinu pár informací pro začátek. Inzulin je tělu přirozená látka. Nevpravujete si tedy nic cizorodého, žádnou „chemii“. Dodáváte tělu to, co mu chybí. Miminku inzulin nijak neubližuje, dokonce ani neprostupuje placentou (je to příliš velká molekula). Pro miminko jsou nejdůležitější vaše normální glykémie, méně cesta, kterou jich dosáhnete. Můžete namítnout, že zkusíte ještě více „zpřísnit“ dietu. Pokud však neděláte dietní chyby a dodržujete výše popsané, pak není co zpřísňovat. Znamenalo by to redukční dietu, která v těhotenství není vhodná. Další dobrou zprávou je, že ihned po porodu léčba inzulinem končí.

Inzulin se aplikuje do podkoží pomocí inzulinového pera, které může být již předplněné inzulinem a po vypotřebování se vyhazuje. Variantou je kovové pero, do kterého se vkládají ampulky s inzulinem. Ovládání je velmi jednoduché, aplikace také snadná a prakticky bezbolestná. Vše se naučíte během chvíle v ordinaci, hospitalizace není nutná.

Druhy inzulínů

Inzulin používaný v léčbě cukrovky je dvojího druhu: dlouhodobě působící inzulin (bazální inzulin) a krátkodobě působící („rychlý“ inzulin).

Dlouhodobě působící inzulin se přidává do léčby, pokud trvají zvýšené glykémie nalačno. Aplikuje se jednou denně, zpravidla večer, nezávisle na jídle. Jeho účelem je pokrytí základní bazální potřeby inzulinu – udržuje stabilní hladinu inzulinu po celý den. Jeho dávka se upravuje podle glykémie nalačno. Cílem jsou hodnoty 4,5 – 5,3 mmol/l. Nejlepším místem aplikace je podkoží stehna, odkud se nejpomaleji vstřebává.

Krátkodobě působící inzulin se přidává do léčby, pokud trvají zvýšené glykémie po jídle. Dnešní moderní inzuliny (inzulinová analoga) se aplikují 10 až 15 minut před jídlem. Slouží k „pokrytí“ sacharidů v jídle – jeho dávka se nastavuje tak, aby glykémie 1 hodinu po jídle byla ideálně mezi 5,5 – 7,8 mmol/l. Zpravidla je potřebný jen před jídly s klasickou sacharidovou přílohou nebo klasickým pečivem. Jídla typu maso se zeleninou (bez další přílohy) inzulin obvykle nepotřebují. Jeho aplikace i dávkování tedy může být velmi flexibilní – podle potřeby. Nejlepším místem aplikace je podkoží břicha, odkud se nejrychleji vstřebává.

Pravidla aplikace a skladování inzulinu

  • Střídejte místa vpichu. Nemějte žádné oblíbené místo, inzulin opakovaně aplikovaný na stejné místo způsobuje podkožní změny a špatně se pak vstřebává. Vhodnými místy je celé břicho (kromě pupku), bedra, paže a stehna.
  • Dezinfekce místa vpichu není na závadu, ale není nutná.
  • Před aplikací nastavte kolečkem na peru počet jednotek inzulinu, který máte aplikovat (podle pokynů od lékaře).
  • Jehlu zabodněte do podkoží (kožní řasa není nutná), zmáčkněte aplikátor a počítejte do 5 než jehlu opět vytáhnete (aby se inzulin stihl v podkoží vstřebat a nevystříkl ven).
  • Po vytažení jehly z podkoží se na jejím konci obvykle objeví kapička inzulinu (není to chyba).
  • Jehličku v peru nemusíte měnit po každé aplikaci, stačí po 3 až 4 vpiších, po výměně jehličky odstříkněte 1-2 jednotky, aby se zaplnila jehla.
  • Náhradní předplněná pera nebo ampule s inzulinem skladujte v lednici. Nesmí však zmrznout!
  • Inzulin, který aktuálně aplikujete, můžete uchovávat při pokojové teplotě do 25 st. C. V létě ve vedru jej bude nutné vracet do lednice.
  • Inzulin nesmí být vystaven vyšším teplotám (blízko topení, v autě atd.). Pokud k tomu omylem dojde, inzulin vyměňte.