Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 076 Komentáře(ů)

  1. Štítná žlaza
    Dobry den, na základě testu OGGT jsem se dostala do diabetologicke poradny, kde mi mimo jiné dělali testy z krve na funkci štítné žlázy. Jak to s cukrovkou souvisí? Co pro mě znamena, že mám jak cukrovku tak i zhoršené vysledky na stitnou zlazu.

    Odpovědět
    • Re: Štítná žlaza

      Ženy s těhotenskou cukrovkou mají vyšší riziko poruch štítné žlázy, proto ji preventivně vyšetřujeme.

      Odpovědět
  2. Omezení cukrů den před testem?
    Dobrý den,
    u gynekologa mi bylo řečeno, abych před testem už od obéda nejedla vůbec nic sladkého, ani kousek ovoce, nic. Že poté budu mít vysoký cukr a test bude špatný. Opravdu se vůbec nesmí sladké? Jak je to správně? Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Omezení cukrů den před testem?

      Den před testem má být obvyklá strava – sacharidy neubírat ani nepřidávat. Jediným pravidlem je test provádět nalačno v ranních hodinách (po 8-10 hod. vylačnění).

      Odpovědět
  3. OGGT
    Dobrý den,
    jsem 25+1 a dnes jsem absolvovala OGGT test. Glykemie nalačno 4,86, po 60 minutach 7,28 a po 120 minutach 8,58. Chtěla jsem se zeptat jestli mohl dřivejší odběr po 120 minutach ovlivnit poslední hodnotu a jestli má zmysl test opakovat například o týden později. Glukosu jsem pila od 8.05 do 8.15, první odběr po vypití v cca 9.15a druhý odběr po vypití cca 10.05. V rodine mám predispozici (dědeček měl DM 2.typu na IT). Stravuji se zdravě, BMI před těhotenstvím 18,9. Nesportuji však pravidelně a mám hodně stresujíci zaměstnání.

    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Re: OGGT

      S ohledem na okolnosti – rizika pro cukrovku – bych o možnosti zkreslední výsledku nespekulovala, opakování v tomto případě netřeba.

      Odpovědět
  4. Je OGTT bezpečný?
    Dobrý den,
    ráda bych Vám poděkovala za dovětek v článku „Je OGTT bezpečný?“, že při nepodstoupení tohoto testu je vhodné dodržovat jídelníček pro ženy s těhotenskou cukrovkou (vždyť je to rozumné výživové doporučení pro každého). Velice mi v těhotenské poradně chybělo zmínění této možnosti, prostě se automaticky předpokládá, že se těhotná láduje cukrem „horem dolem“.
    Také bych se chtěla zeptat na průkaznost tohoto testu u lidí, kteří se stravují téměř podle tohoto doporučení (občas obilný sirup či med, ale zdaleka ne denně). Není v tomto případě vyšší možnost falešně pozitivního výsledku, když organismus takového člověka není zvyklý na denní přísun rafinovaných a jednoduchých cukrů v takové míře, jak je u většiny populace obvyklé?
    Předem děkuji za odpověď.
    Bušinová Markéta

    Odpovědět
    • Re: Je OGTT bezpečný?

      Děkuji za milou zpětnou vazbu. K Vaší otázce – ne, zdravý metabolismus tuto nálož cukru zvládne.

      Odpovědět
  5. Vliv antibiotik na hladinu cukru
    Dobrý den paní doktorko,
    již několikátý týden si měřím hodnoty cukru. Všechny hodnoty, které jsem dosud naměřila, byly v limitu. Začala jsem před pár dny brát z důvodu anginy ATB a hodnoty se zvýšily (z 4,8 na 5,9 ranní; z 4,9 na 9,6 hodinu po jídle). Jídelníček držím stejný. Jsem ve 32.tt. Mohou to způsobovat ATB? Děkuji.

    Odpovědět
    • Re: Vliv antibiotik na hladinu cukru

      Vyšší glykémie nezpůsobují antibiotika, ale zánět. Zpravidla vyšší glykémie trvají 2-3 dny, což není problém, pokud déle, je vhodné řešit inzulinem (což se naštěstí téměr nestává).

      Odpovědět
  6. Těhotenska cukrovka
    Dobrý den pani doktorko, jsem 25tt právě jsem se vrátila z testu na teh.cukrovku. “ mi na brala krev a po té udělala krevn obraz z prstu. Při kterém zjistila, že mám zvýšený obraz 5,3 na lačno s touto hodnotou se prý těh.test nedělá. Řekla mi ať si tím nelámu hlavu, ale já teď nechápu jak to tedy brát. Zda mám těh.cukrovku či ne.
    Děkuji za radu Daniela

    Odpovědět
  7. Dobry den, jen prosim o radu
    Dobry den, jen prosim o radu ohledne tehu cukrovky. Byla jsem na testu ogtt, odber na lacno bran z prstu ostatni ze zily. Vysledek lacny lehce zvyseny,ostatni v poradku. Nesouhlasila sem s postupem presto okamzite me odeslaly na dia s tim ze mam tehu cukrovku. Nikdo se semnou nechtel bavit. Mohu si vyzadat novy test ogtt nebo postaci jen odber lacny? Vsude ctu ze na tehu cukr se nesmi brat z prstu,ze je to hruba chyba. Ze vysledky mohou byt hodne zkreslene,a ze se posuzuji jinak maji jine limity z kapilarni krve. Moc dekuji

    Odpovědět
    • Re: Dobry den, jen prosim o radu

      Máte pravdu, postup správný není – je třeba dopnit glykémii nalačno ze žíly – bude-li v normě, cukrovku nemáte.

      Odpovědět
  8. Zvýšená hodnota lačné glykémie
    Dobrý den paní doktorko, jsem v 15.tt a od počátku těhotenství trpím (stejně jako v předchozích dvou těhotenstvích) Hyperemesis gravidarum s poruchou metabolismu – nevolnostmi a úporným zvracením. Následkem toho mi můj OG zjistil z krevních testů zvýšené hodnoty krevního obrazu jater a lačné glykémie. Poprvé 5,9.. druhý odběr 5,4. Byla jsem odeslána do diabetické poradny, kde jsem obdržela glukometr a domluvila se s lékařkou na pozorování. Nyní se mi začíná dělat konečně lépe. Začínám jíst (předtím jsem do sebe dostala pouze sousto ovoce 1x za 2-3dny a k pití jsem v sobě udržela pouze colu s ledem), dá se říci, že i pravidelně a hodnota lačné glykémie po mých kontrolách max. 5,1. Během dne se pohybuje po veškerém jídle do 5,6 max. Ráda bych se zeptala, zda-li je možné, že špatná hodnota byla způsobena mým zdravotním stavem a nevolnostmi. V poradně mi na toto nedokázali odpovědět.

    Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji krásné dny
    TH

    Odpovědět
    • Re: Zvýšená hodnota lačné glykémie

      Ano, mohlo to být ovlivněno, test by bylo dobré zopakovat, ať se nemusíte hlídat zbytečně. Pokud bude nyní glykémie ze žíly v normě, tak máte pokoj, ale pak je třeba ještě doplnit OGTT mezi 24-28 týdnem.

      Odpovědět
  9. Dobrý den paní doktorko,
    Dobrý den paní doktorko,

    předně děkuji za přehledné stránky a informace, které se zde dají najít, pomohly mi o něco více než moje dia poradna. U ogtt v 26.tt mi vyšla mírně zvýšená prostřední hodnota 10,3, ihned jsem začala dodržovat dietu dle vašich stránek, v minulém těhotenství se dělaly jen dvě měření a to jsem měla v normě. Dnes jsem byla v poradně, kde jsem dostala glukometr a veškeré vybavení. Bohužel trpím fobií z jehel, diabetické pero jsem vyzkoušela, ale moc mi to nešlo, krve bylo asi málo. Glykemii bych do příští kontroly měla zapisovat třikrát týdne třikrát denně, tato představa mě dost děsí. Samozřejmě to hodlám ještě zkusit, ale už se připravuji na to, že se může stát, že to prostě nezvládnu – to píchání a následné měření. Co byste poradila v tomto případě, je nějaká alternativa bez užívání glukometru? Psychicky na tom nejsem moc dobře, co se týká užívání tohoto přístroje a všeho kolem píchání. Bojím se, že budu čelit nátlaku a nepříjemnému chování v dia poradně, nemám chuť už tam ani jít znovu. Děkuji předem za odpověď.

    Odpovědět
    • Re: Dobrý den paní doktorko,

      Nepotěším vás, protože zatím nic jiného k dispozici nemáme. Někdo to řeší tím, že s měřením (vpichem) pomůže partner, kamarád…atd.

      Odpovědět
  10. Lačná glykémie po probuzení vs u lékaře
    Dobrý den, paní doktorko, zatím jsem neabsolvovala test OGTT, měřím se doma ze své vlastní iniciativy glukometrem. Běžně mám ranní glykémiiokolo 4,7 mmol. Dnes jsem jela do laboratoře nechat si udělat odběr ze žíly, abych zjistila odchylku glukometru. Ráno po probuzení lačná glykémie 4,7 mmol (6:30 hod), 2 hodiny poté v laboratoři glukometr ukázal 5,9 mmol (!). Takže mám cukrovku??? Uvádíte, že glykémii je třeba měřit hned po probuzení, ale než se dopravím někam k lékaři na test, glykémie stoupne do diabetických čísel. Jak to hodnotit? PS: Hodnoty hodinu po jídle mám většinou do 5,8 mmol. Děkuji.

    Odpovědět
    • Re: Lačná glykémie po probuzení vs u lékaře

      Během rána stoupá hladina některých hormonů, které způsobí mírný vzestup glykémie a nemusí to znamenat cukrovku. Je třeba ale brát v úvahu také chybu měření glukometru.

      Odpovědět
  11. Prevence diabetu 2. stupně po porodu
    Dobrý den,
    děkuji moc za tyto stránky, které jsou nesrovnatelně hodnotnější, než zavádějící informace z dia poradny ve fakultní nemocnici Olomouc.

    Šokovala mě informace, že dle posledních výzkumů se u poloviny těhotných s gestační diabetes do 10 let od porodu projeví buď diabetes 2. typu, nebo prediabetes (které vede k pozdějšímu diabetu v 70% případů). A pokud nebyla informace z internetu mylná (http://www.diasvet.cz/tehotenska-cukrovka-a-vysoky-krevni-tlak-spolecne-zvysuji-riziko-vzniku-cukrovky-2-typu/) , tak to znamená 15x vyšší riziko rozvoje diabetu 2. typu než u těhotných, které těh.cukrovku neměly. Což je alarmující a mělo by důrazněji zaznívat, protože mám pocit, že se těhotenská cukrovka podceňuje a vnímá jako dočasný problém, který s porodem vymizí.

    Chtěla bych se zeptat, jaké je vaše doporučení na preventivní stravu v případě, že gestační diabetes po porodu odezní. Na internetu jsem se dočetla o 2 do značné míry protichůdných směrech, a to:

    1) neměl by se snižovat příjem energie ze sacharidů, ale pracovat na zastoupení tuků – zvyšovat polynenasycené MK a snižovat nasycené a transtuky
    https://books.google.cz/books?id=oCXrZkrZZ_UC&lpg=PA133&ots=pH5SSASEkp&dq=prevence%20diabetu%20k%C3%A1va%20tuky%20o%C5%99echy&pg=PA132#v=onepage&q&f=false, strana 132-133

    2) měly by se snížit sacharidy celkově a nahradit je tuky (http://www.cukrpodkontrolou.cz/cukrovka). Když koukám na doporučené tuky na této stránce, píše se „máslo, přepuštěné máslo (ghí), smetana, slanina, sádlo, za studena lisované oleje (olivový, avokádový), domácí majonéza (bez cukru), kvalitní kokosový tuk, semínka, ořechy, ořechová másla, avokádo, kokos, olivy.“ a „Sýry: čerstvé i zrající, ale přednost mají ty tučné.“
    a) Přijde mi, že kdybych se měla řídit dle těchto doporučení, převládnou v jídle nasycené tuky… Je třeba to hlídat? Jaký by měl být správný poměr tuků?
    b) z dia poradny jsem dostala materiál, který doporučuje „netučnou bílkovinu“, „rostlinné máslo“… Tj. protiřečí si s výše uvedeným. Co je tedy správně?

    Předem moc děkuji za sumarizaci, co je tedy v preventivní dietě správné, a jak (a zda?) se tato preventivní dieta má lišit od diety diabetické. Budu také vděčná za doporučení literatury a seriózních internetových zdrojů.

    Odpovědět
    • Re: Prevence diabetu 2. stupně po porodu

      Máte pravdu, že informace jsou rozporuplné, ale jen zdánlivě – do Říma vede více cest, někdo si může vybrat, jakou chce zvolit, u někoho se časem může ukázat, že jedna z cest je pro něj vhodnější než druhá. Velmi zjednodušeně se dají výživové směry rozdělit na 3 hlavní (každý z nich má však různé podvarianty): klasická vyvážená strava, vysokocharidová převážně rostlinná nízkotučná strava a nízkosacharidová vysokotuková strava. Té první se věnuje např. Klinická dietologie, na kterou odkazujete, ale i řada dalších zrojů – je to nejčastější doporučovaná strava. Těm dalším se věnují zmiňované stránky http://www.cukrpodkontrolou.cz, více také v odkazech. Přesnější poměr nasycených a nenasycených tuků se řeší u vyvážené stravy (i když i u té je zpochybňováno, zda je to vlastně podstatné….řada rozporuplných studií), kde příjem tuků tvoří 30-35 % energetického příjmu. U nízkosacharidové stravy je ale převaha nasycených tuků jen zdánlivá, i tam to +/- vychází. Řada živočišných zdrojů má navíc „lepší“ poměr než některé rostlinné (třeba sádlo vs kokosový tuk).

      Odpovědět
  12. Těhotenská cukrovka po porodu
    Dobrý den, po prodělané těhotenské cukrovce mi v porodnici měřili hladinu glykémie ( na lačno 4,29). Nasadili mi dietu (i když teda v rámci možností nemocniční stravy se o dietě moc mluvit nedalo)…na můjdotaz jak postupovat po porodu mi nebyli moc schopní dát jednoznačnou odpověď. Nakonec mi doktorka řekla ať dietu držím dál a po šestinedělí si zavolám na diabetologii, kam jsem v těhotenství docházela na kontroly…Všude ale čtu, že těhotenská cukrovka po porodu mizí. Je tedy opravdu nutné držet stejně přísnou dietu jako v těhotenství? Nebo je to individuální a mám se řídit podle naměřených hodnot glukometrem ( od porodu před 2 týdny jsem neměřila). Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Re: Těhotenská cukrovka po porodu

      Přísnou dietu už po porodu není třeba držet, ale je rozumné stravovat se správně i dál – jako prevence následné cukrovky 2. typu. Na glukometru se občas změřte, aspoň uvidíte, jak se to vyvíjí. Důležité je pak kontrolní OGTT – cca půl roku po porodu. Více zde: http://www.tehotenskacukrovka.cz/co-dal-po-porodu

      Odpovědět
  13. Tehotenska cukrovka?
    Dobrý večer, byla jsem na testu OGTT ve 27+3 tt. Výsledky jsou nasledujici: na lačno 5,4, po hodině 8,4, po dvou hodinách 8,3 (i přesto, že mě neměli na základě zvýšené hodnoty na lačno dále testovat, neudelali tak). Nevím tedy, kdy vůbec prvni krev vyšetřovali. Doktorka me poslala do diabetologicke poradny, kde mi mají zopakovat test na lačno. Jelikož jsou svátky, jsem objednána na 3.1. Hledala jsem diabetologickou poradnu co nejblíže k bydlišti, tam jsem také objednána. Ale předtím jsem se dovolala do jinaci poradny, kde mi sdělili, že mám zvýšenou i tu třetí hodnotu a že je to jasná cukrovka. Na internetu i na Vašich strankach se píše, že po dvou hodinách má být hodnota do 8,5 a ja mam 8,3, takže to si myslim, že mam ještě v normě a špatně mé výsledky vyhodnotili. Je tomu tak? Nicméně jdu do té druhe poradny, kde mi budou brát krev znovu na lačno a uvidim. Jde mi jen o to, že jsou teď svatky a trošku me vyvedli z míry, když mi řekli, ze mam i tu třetí hodnotu zvýšenou. Tak se chci jen ujistit, jestli me mínění je správné. Uvidí se az pri dalsim odběru na lačno, jestli se cukrovka potvrdi nebo naopak. Mám pravdu? Děkuji za odpoved

    Odpovědět
    • Re: Tehotenska cukrovka?

      Máte pravdu.

      Odpovědět
  14. Test glykémie v těhotenství
    Dobrý den, byla jsem na těhotenském testu cukrovky a bylo mi naměřeno. Ráno na lačno 5,8 a poté mi si vypít roztok kdy hodinu poté mi naměřily 7,1 a pak 3,9. A byla jsem poté poslána na diabetes.poradnu že mám cukrovku. Ale podle internetu jak čtu tak nechápu proč když jsem měla zvýšenou normu na lačno mi vůbec daly pít ten roztok, a řekli že je vše ok že můžu pít dle sestry jsem měla vše ok a na poslední výsledky jsem měla volat druhý den a po telefonu mi zdelily opak že mám cukrovku že po sirupu je vše ok ale na lačno je vysoké. Tak mám cukrovku nebo ne? Podle mě nepostupovali správně. Jsem mladá hubená sladké moc nejím jen den před odběrem jsem snědla cukroví tak si myslím že to bylo z toho přece není normální abych ráno měla cukr zvýšený a po tak sladkém glukózovem roztoku jsem měla hodnoty úplně ukázkové. Prosím jak to mám chápat? Musím opravdu dodržovat tak přísnou dietu co mi dali? Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Test glykémie v těhotenství

      Postup nebyl správný. Hodnotu nalačno ze žíly je třeba zopakovat. Pokud bude v normě, pak nemáte cukrovku.

      Odpovědět
  15. c peptid
    Dobry den pani doktorko, mela bych dotaz tykajici se hodnoty c peptidu v tehotenstvi. Při OGTT mi byla prokazana tehotenska cukrovka s hodnotami 4,8 (na lacno), 10,6 (hodinu po odberu), 9,6 (2 hodiny po odberu). Hodnota c peptidu 246, coz je pod normu. Zatim jsem na diete, protoze veskere domaci mereni glukometrem jsou v norme. Nejde mi jen do hlavy ta hodnota c peptidu. Docetla jsem se, ze kdyz je nizka, hrozi po odezneni gestacniho diabetu, diabetes 1. stupne s nutnosti aplikace inzulinu. I priznaky na me docela sedi – sucho v ustech, zizen, poceni, caste infekce mocovych a gyn. cest. Plus minuly rok jsem mela kolaps, kdy jsem se z minuty na minutu zhroutila do bezvedomi….predchazela tomu nevolnost, pocit na zvraceni, tres a ledovy pot. Myslite, ze by to mohlo mit spojitost s DM 1. stupne? Diabetolog mi prozatim doporucil pouze dietu, ktera je v mem pripade dostacujici a zhruba po roce se provede kontrolni vysetreni c peptidu. Myslite, ze je to postacujici? Dekuji za vasi odpoved. S pozdravem Veronika

    Odpovědět
    • Re: c peptid

      Ta hodnota je jen hraniční a žádné závěry bych z toho nedělala. Pokud by vaše potíže souvisely s cukrovkou, hodnoty glykémií by byly mnohem vyšší. Toto vypadá na standardní těhotenskou cukrovku.

      Odpovědět
  16. Tehotenska cukrovka
    Dobry den chtela bych se zeptat v prvnim trimestru mi pri odberu na cukr byl zjisten zvyseny cukr 5,2 tato hodnota mi byla namerena i po druhe kde se test opakuje. Sem objednana do diaporadny. Jen by me zajimalo pokud jeste v noci kojim rok a pul stare dite jrstli to muze taky zkreslovat vysledek? Dekuji za odpověď

    Odpovědět
    • Re: Tehotenska cukrovka

      Může, ale spíše pozitivně.

      Odpovědět
  17. Tepelne upravene ovoce
    Dobry den.

    Na facebooku vedu skupinu: recepty pro sladke maminky. Holky tam muzou cerpat inspirwci na vareni v obdobi tehotenstvi, kdy jim byla diagnostikovana teh.cukrovka. Dnes vznikl rozpor v tom, jestli muzeme ovoce tepelne upravene. Muzeme jablecny strudl? Muzeme 100% dzem bez pridaneho cukru? Muzeme moucnik, ktery je slazeny bananem a tepelne upraveny? Vim, ze nemuzem jist moc ovoce, a co teprve, kdyz je tepelne upravene a vznikajo v nem cukry, je to vhodne? Predem dekuji za odpoved, budu ji tlumocit holkam do skupiny. Michaela

    Odpovědět
    • Tepelne upravene ovoce
      Myslím, že ovoce je hodně individuální. Mně osobně třeba nedělá skoro nic (30 g sacharidů v ovoci mi projde v pohodě, ale stejné množství sacharidů v příloze už ne), snažím se ho ale vždy kombinovat s tuky (jogurt, mléko, ořechy). Podobné je to i se štrůdlem. Je potřeba opatrně otestovat. Nicméně u štrůdlu pozor na „zapečenou“ horní kůrku, která může zvyšovat cukr snad víc než rafinovaný cukr (kůrka je totiž vlastně zkaramelizovaný cukr). Při stejném množství štrůdlu se světlou kůrkou jsem měla jednou cukr 6,4 a s hnědou zapečenou 10,1! Totéž platí i u zapečených toastů apod. A samozřejmě pozor na hrozinky a strouhanku (nahrazuji buď mletým kokosem nebo mandlemi).

      Odpovědět
      • Re: Tepelne upravene ovoce

        Děkuji za skvělou odpověď. Ještě doplním, ža jakákoliv úprava ovoce, která naruší vlákninu, může u někoho zlobit (opět velmi individuálně) – tedy i telepná úprava, nastrouhání, rozmixování atd.

        Odpovědět
  18. Maximální hodnoty po jidle
    Dobrý den.
    Byla mi diagnostikovana tehotenska cukrovka.Behem konzultace mi lékařka zapomněla sdělit, jake hodnoty jsou ještě v normální.
    Prosím vás o radu,jake maji byt maximální hodnoty měřené po jídle?
    Myslím tím po snídani,obědě,večeři.
    Potrebuji vědět,zda prisum sacharidů je v limitech.
    Moc děkuji Jelínková

    Odpovědět
  19. Má nebo nemá cukrovku?
    Dobrý den
    dceři byla ve 24. TT naměřena hodnota 5,13 z toho důvodu ji bylo řečeno ji nemohli provést OGTT test. Na další měření byla objednána ve 27. TT a byla naměřena hodnota 5,09 a je odeslána na OGTT test. Lékařka ji řekla, že je obézní (v těhotenství přibrala 3kg, nadváhu má 175cm/100 kg) a že má držet dietu nebo ji „umře dítě v břiše“. Dcera od začátku těhotenství jí pravidelně 5x denně vyváženou stravu (tak jak jsem koukala na Vaše stránku v souladu s vašimi jídelníčky) a že prostě má cukrovku. Má tedy cukrovku? (zatím jiné vyšetření než výše popsané děláno nebylo ani nic jiného) a co může pro zdárný průběh těhotenství ještě udělat. Necitlivost paní doktorky mě vyvedla z rovnováhy, stejně jako dceru. Dcera má také diagnostikovanou leidenskou mutaci po otci.
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Re: Má nebo nemá cukrovku?

      2x vyšší glykémie nalačno je těhotenská cukrovka, OGTT se pak již neprovádí. Nerozumím, proč byl mezi 1. a 2. vyšetřením tak dlouhý rozestup (ideální je, když se glykémie nalačno zopakuje druhý den). Správný postup také zde: http://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-byl-mel-test-spravne-probihat

      Odpovědět
  20. Dotaz ohledně cukrovky
    Dobrý den, chci se zeptat. Vcera jsem byla na OGTT, nabrali mi krev na lacno hodnota vysla 5,14, tak uz mi nedavali vypit roztok. Pristi tyden jdu znova bohuzel jinam, pac nemaji misto. Tam vemou krev a necekaji na vysledek a rovnou mi daji vypit glukozu. Jeto v poradku?

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This