Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 076 Komentáře(ů)

  1. Vliv stresu na hladinu cukru v krvi
    Dobrý den,
    dnes mi měl být proveden test na těhotenskou cukrovku. Již po prvním odběru na lačno mi bylo sděleno, že mám hraniční hodnotu cukru v krvi 5,1 mmol/l a bylo mi sděleno, že na test musím přijít za pár dní znovu. Chci se zeptat, zda může mít na zvýšenou hladinu cukru v krvi vliv i stres – mám momentálně manžela v nemocnice a za pár dní jej čeká velmi náročná operace (odstranění nádoru na mozku) a já se o něj dost bojím a jsem z toho samozřejmě ve stresu, jak to všechno dopadne. Je tedy možné, že to může mít nějaký vliv na výsledek testu na těhotenskou cukrovku??? Předem Vám děkuji za odpověď.
    S pozdravem Evelína

    Odpovědět
    • Re: Vliv stresu na hladinu cukru v krvi

      Ano může, ale vzhledem k okolnostem (tedy tomu, že stresu se v nejbližší době asi nezbavíte, dokud váš manžel nebude mít vše úspěšně za sebou, což bude trvat), tak bych raději postupovala tak, že cukrovku mít můžete, než nechala neřešené vyšší glykémie. 

      Odpovědět
  2. Diabetologická poradna
    Dobrý den, chtěla by jsem poprosit o radu. Ve 25tt jsem absolvovala test na OGTT na Karlově náměstí (výsledky 5,5 podruhé 5,2 nalačno). Dnes jsem dostala žádanku od svého gynekologa do diabetologické poradny. Byla jsem překvapena, že si nemohu vybrat a musím tam, kde mám razítko v průkazce ( Podolí). I když v tuto chvíli, vím že tam rodit nechci a budu rodit mimo Prahu. Zkoušela jsem volat i k Vám a bohužel jste mě odkázali do Podolí. Bohužel jsem se tam nemohla dovolat celý den a nevím kdy bude nejbližší termín pro objednání. Zkoušela jsem i druhé pracoviště, kde pí. Klementová ordinuje a červen má plný a v červenci odjíždí na dovolenou. Je nějaká možnost se dostat k Vám do poradny? Do kdy by jsem měla navštívit diabetologickou poradnu od provedení test OGTT?Děkuji za informace

    Odpovědět
    • Re: Diabetologická poradna

      Pokud jste řekla při volání k nám, že máte rodit v Podolí, odkazujeme na poradnu v Podolí. Pokud budete rodit jinde, klidně se k nám objednejte.

      Odpovědět
  3. test 3 mesice po porodu
    Dobrý den,
    prosím o radu, 3 měsíce po porodu jsem absolvovala OGTT (v těhotenství gest. diabetes na inzulinu, plně kojím), s těmito hodnotami – na lačno glykemie 5,6 – po 30 min glykemie 13, po 1 hod 8,0 – po 2 hod glykémie 5,5 … tedy testem jsem prošla … co však znamená ta hodnota glykemie 13 po 30 min? Praktik mi řekl, že rozhodující jsou ty dvě hodnoty, které mámv pořádku a víc prý nemám řešit… (měřila jsem glukometrem kalibrovaným na plazmu, který se na desetinu shodoval s odběry laboratoře, protože mám tu zkušenost že mám nejvyšší glykémii právě do 1 hod po jídle a 2 hod po jídle je již obvykle vše v pořádku… )
    Předem moc děkuji za odpověd,
    Jana

    Odpovědět
    • Re: test 3 mesice po porodu

      Pro hodnotu ve 30. min nejsou určeny žádné normy, proto se k tomu nemůžu vyjádřit. Proberte s lékařem, proč ji stanovoval. 

      Odpovědět
      • odpoved
        stanovovala jsem si ja sama na glukometru… protoze vim ze mam hodnoty nejvyssi v prvni hodine po jidle, slo me o to, zda je to bezne u zdravych lidi, anebo mam omezit rychle cukry?

        Odpovědět
        • Re: odpoved

          Během testu jsou hodnoty z glukometru zcela nespolehlivé s odchylkou 25 i více %

          Odpovědět
  4. Rozdíl v hraničních hodnotách
    Dobrý den,
    mohla bych Vás požádat o vysvětlení, proč musí být u těhotné na lačno glykemie do 5,1, ale u netěhotných do 5,9? Proč musí být glykemie hodinu po jídle do 7,8 u těhotených a 8,9 u netěhotných? Proč jsou ty hodnoty u těhotných a netěhotných rozdílné?
    Předem děkuji za vysvětlení!

    Odpovědět
    • Re: Rozdíl v hraničních hodnotách

      Hodnoty z průběžných kontrol na glukometru mají být u těhotných do 5,3 nalačno a 7,8 po jídle, mimo těhotenství do 5,5 nalačno a do 7,8 po jídle. Rozdíl je pouze v lačné hodnotě a vychází z rizik pro těhotenství a plod. Mimo těhotenství vychází z rizika dlouhodobých komplikací diabetu. 

      Odpovědět
      • Děkuji, za upřesnění. Mohla
        Děkuji, za upřesnění. Mohla bych Vás požádat o odkaz na studii, která zmiňuje ona rizika při lačné glykemii 5,4 a výše? Našla jsem tu pouze odkaz na starší z Ausie, kde bylo zvýšené riziko u lačné glykemie „až“ u 5,6, navíc s dovětkem, že to nemusí být způsobeno tou zvýšenou lačnou hodnotou.
        A ještě jeden dotaz, proč k diagnostice GDM je hraniční hodnota 5,1, ale následně je v pořádku hodnota do 5,3?

        Odpovědět
  5. zvláštní reakce po testu na ogtt
    Dobrý den, před třemi lety jsem absolvovala klasický test na těhotenskou cukrovku, který jsem zvládla, test byl negativní. Akorát mě dítě po testu začalo hodně intenzivně kopat a vrtělo se a kopalo dalších asi 18 hodin v podstatě bez pauzy. Nemohla jsem v noci kvůli tomu ani usnout, břicho pak dost bolelo.

    Nikdy jindy jsem to v těhotenství nezaznamenala. Dítě se mi sice narodilo zdravé, ale teď mě čeká test podruhé a mám z něj po této zkušenosti obavy, jestli opravdu nemůže test plodu ublížit, nebo jestli jsem udělala něco před testem špatně? Stravovala jsem se tehdy hodně zdravě, sladké jsem v podstatě nejedla, neměla jsem na něj chuť, pouze ovoce, nebo občas med. Nevím, jestli pak pro plod nebylo takové množství glukózy šokem? Děkuji

    Odpovědět
    • Re: zvláštní reakce po testu na ogtt

      Test nemusí udělat dobře dítěti, pokud se hodnota v krvi matky výrazně zvýší – u žen, které mají cukrovku (proto se má nejprve stanovit hodnota nalačno, aby žena s vyšší hodnotou sladký roztok vůbec nepila). U vás byly hodnoty krevního cukru při testu v normě – proč by tedy dítěti měly dělat jakkoliv špatně?

      Odpovědět
      • Na to jsem se právěže ptala,
        Na to jsem se právěže ptala, proč dítěti udělal test špatně a takhle bouřlivě reagovalo? Možná špatně položená otázka. Že by to bylo shoda náhod nebo, že by si tam 18 hodin juchalo radostí považuji za nepravděpodobné. Mně spíš přišlo řádně naspeedované, což nepovažuji za dobře. Vaše odpověď mě tedy moc neuklidnila, přesto děkuji.

        Odpovědět
        • Re: Na to jsem se právěže ptala,

          Neklid musel mít jinou příčinu než provedení testu – glykémie byla v normě, proto nemohla dítěti dělat zle. 

          Odpovědět
  6. opakovany OGTT
    Dobry den,
    chcem sa s Vami poradit…v 28 tt som podstupila oGTT test u svojej gynekologicky,ktora ho robi trosku zjednodusene…doma som vypila glukozu a za 2 hodiny u nej odber krvi zo zily…vysledok bol 8.12. Kedze podla starych hodnot ktore boli norma po 120 min. do 7.8 poslala ma diabetologiu na kontrolny test. Dnes som bola na opakovanom teste, zo zaujmavosti som si merala vzdy po odbere zo zily aj z prsta glukomerom… hodnoty z labaku zo zily nalacno 4.9, po hodine 7.1 a po dvoch 4.6 cize ok.Hodnoty z prsta z glukomeru 5.3 nalacno,nasledne 10.1 a 7.0….chcem sa opytat ci je mozny taky velky rozdiel medzi hodnotami zo zily a z prsta z glukomeru a tiez rozdiel ze pred tyzdnom som mala u gynekologicky po dvoch hodinach 8.12 a dnes 4.6….su taketo rozdiely v norme?Dakujem…

    Odpovědět
    • Re: opakovany OGTT

      Hodnoty z prstu při zátěžovém testu nelze vůbec brát v potaz – ano, ty hodnoty mohou být takto rozdílné. Jediný relavatní je ten správně provedený OGTT ze žíly, pokdle kterého cukrovku nemáte.

      Odpovědět
  7. Tehotenska cukrovka
    Dobrý den, na gynekologii mi brali krev ze žíly, kde zjistili glukozu 5.4 poté test za dva dny opakovali výsledek byl 5.2 bylo to delano na lacno. Poslali me na diabetologii, kde mi dělali test po hodině po jídle z prstu byl 5.5. Bylo mi řečeno dodržovat dietu jako vyhnout se sládkemu, i napojum, omezit přílohy, ovoce… Jinak prý muzu vše jist. Nakonec jsem se ptala na glukometr a bylo mi řečeno, ze ho nepotřebují ze to vypadá, ze cukrovku nemám, prý se uvidí 3.7 kde mi udělají test na lacno, za dva měsíce. Ženské mi říkají, ze to cukrovka je a měla bych se kontrolovat, co mi sedí a co ne. Nevím teď co dělat, nechci něco zanedbat. Dekuji

    Odpovědět
    • Re: Tehotenska cukrovka

      Ten postup je opravdu nesprávný, cukrovku máte a máte nárok na glukometr – jinak se to dá těžko kontrolovat.

      Odpovědět
  8. Hodnoty pro měření glukometrem z prstů
    Dobrý den paní Doktorko, prosím Vás, jaké jsou hodnoty pro určení těhotenské cukrovky na lačno, PŘED KAŽDÝM HLAVNÍM JÍDLEM, po jídle? Mám si je měřit doma glukometrem. Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Hodnoty pro měření glukometrem z prstů

      nalačno do 5,3, před jídly do 5,5 (max do 6), hodinu po jídle do 7,8

      Odpovědět
  9. Cukrovka po porodu
    Dobrý den paní doktorko, nenašla jsem svůj dotaz z 31.3., tak píšu znovu. Po třetím těhotenství jsem 5měsíců po porodu (jsem kojící) absolvovala OGTT s hodnotami 6,1 na lačno a poté 120min po vypití glukozy 7,6. Cca 2hod před prvním odběrem jsem kojila, v průběhu testu jsem už nekojila. Po té jsem byla pozvána do diabetologické poradny, kde mi byl proveden odběr z prstu (1,5hod před odběrem jsem kojila) a 1hod. před odběrem jsem snědla 3 čerstvé bílé rohlíky a byla mi naměřena hodnota 9,4. Chci se zeptat jestli je možné, že se té cukrovky někdy zbavím, např. časem po ukončení kojení? Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Re: Cukrovka po porodu

      Ty hodnoty vypadají na prediabetes. Kojení je pozitivní záležitost – čím déle, tím lépe pro váš metabolismus (i dítěte). Samo o sobě ale nestačí, bude to chtít i úpravu stravy a nejíst 3 rohlíky na posezení 🙂

      Odpovědět
  10. cukrovka?
    Dobrý den,

    byla jsem v 10tt těhotenství poslána na odběry krve. V krvi mi vyšla zvýšená hodnota cukru 5,2, takže jsem byla poslána test opakovat, podruhé vyšla 5,3 (odběry byly nalačno).

    Gynekoložka mě odkázala do dia poradny, kde jsem dostala glukometr a začala se měřit, ještě jsem nezačala s dietou (jen vysadila sladké limonády a sladké, které jsem jedla a pila okolo 7-10tt až moc) a ranní lačná hodnota je 4,9. Po snídani jsem se měřila a vyšlo mi 5,3.

    Opravdu mám těhotenskou cukrovku, když stačilo pouze denně nesníst nějakou sladkost (čokoládu, nutellu, zmrzlinu) a pít vodu?

    Odpovědět
    • Re: cukrovka?

      Máte. Její tíže a průběh jsou u každé ženy jiné – někomu stačí přestat pít limonády, někdo musí omezit i sacharidové přílohy. K tomu jsou třeba průběžná měření na glukometru, abyste měla jistotu, jak na tom jste i nadále. 

      Odpovědět
  11. Lacne hodnoty
    Dobry den,

    Mockrat dekuji za stránky a Vasi peci, moc si toho vazim.

    Rada bych se informovala na lacne hodnoty. Jim 2. veceri cca 22:30. Vim, ze se ma lacnit 8 hodin nejmene, to pro me vetsinou neni problem, hlad nemam. Pokud jsem vstavala prave po 8 hodinach hladina lacne je horsi nez pokud vstanu po 7 hodinach (jim po 8 hodinach) a začínám se hybat. Je mi jasne, ze s pohybem glykemie klesaji. Mam to vyzkouseno na dennich hodnotach.

    Rada bych se zeptala, jestli je mozne takto fungovat, jelikoz nedojde k narustu hodnot. Za me je to „oblafnuti“ lacne, jelikoz mereni hned, jak vstanu je po 7 hod (neni mereno po 8 hodin lacneni) a pocitam, ze o 1 hodinu pozdeji pred snidani (po 8 hodinach), uz je to nevypovidajici z duvodu pohybu. Jelikoz nedojde k vyssim hodnotam, co maji negativní vliv na miminko, tak jsem se chtela zeptat, jestli je mozne takto lacnou oblafnout.

    Jsem 28tt, hodnoty bez inzulinu i 6,1/6,2 a s inzulinem vzdy po navyseni dojde k poklesu napr. na 4,6 a po 3 dnech musim znovu navysovat, jelikoz to stoupne na 5,5/5,6. Aktualne inzulin 14j.

    Mockrat diky za informaci a vazim si Vasi pomoci pres tyto stranky.

    Odpovědět
    • Re: Lacne hodnoty

      Hezky jste to oblafla 🙂 Jakákoli strategie prevence zvýšení glykémie je ok a lepší než zvyšování inzulinu – ten zvyšovat až když další strategie nejsou dostatečné.

      Odpovědět
  12. Stévie
    Dobrý den, byla mi diagnostikována těhotenská cukrovka, jsem na dietě bez medikace. Mohu používat stévii místo cukru?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Stévie

      Ano, v rozumné míře.

      Odpovědět
  13. hodnoty z žilní krve versus hodnoty glukometru
    Dobrý den,

    jsem ve 30tt, byla mi diagnostikována těhotenská cukrovka, zatím kompenzováno dietou, měřím se (zatím jen týden) glukometrem. Hodnoty po jídle jsou vždy v pořádku, ranní glykémie však dle glukometru kolem 5,6. Lékař mi doporučil, abych začala s léčbou inzulinem, budou-li ranní hodnoty nadále nad 5,3. Myslí se tím hodnoty dle glukometru, nebo hodnoty z žilní krve z laboratoře? Z žilní krve mi vycházejí ranní hodnoty 5,1, zatímco v ty samé dny měřeno glukometrem z prstu 5,6. Děkuji

    Odpovědět
  14. Omluva za výpadek e-poradny

    Omlouváme se za výpadek dotazů a odpovědí v období od února do dubna 2018, z části způsobený technickými komplikacemi a zasypání spamy. 

    Odpovědět
  15. Alergie
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, alergie se považuje za virozu? Může ovlivnit hodnoty měření glukometrem?
    Jinak ogtt v 28tt – 4,7 – 10,7 – 10,1
    Nasazena dieta. Od doby diety už se pod 5,5 nedostanu, lačná většinou 5,4-6, hodinu po jídlech 6-7,8. Ale od ogtt testu začlo nevím co kvést, teče mi z nosu nonstop, svědí a slzí mi oči. A ještě dotaz, jsou toto hodnoty na inzulín?
    Děkuji Martina

    Odpovědět
    • Re: Alergie

      Ano, glykémie zvyšuje jakýkoliv zánět, tedy i alergický. Pokud nic nepomáhá, pak tyto hodnoty (ty vyšší nalačno) je třeba řešit i léky, popřípadě inzulinem. 

      Odpovědět
  16. Dobrý den,
    Dobrý den,
    Byla jsem na ogtt ve 24.tt. Den před odběrem jsem si dala odpoledne zmrzlinu, brambůry a 0,3l coca coly. Druhý den mi při testu bylo naměřeno 5,11mmol/l po lačnění. Ostatní hodnoty byly v normě. Je možné, že potraviny které jsem si dala mohly hodnotu po lačnění ovlivnit?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Dobrý den,

      Pokud jste byla alespoň 8 hodin nalačno, tak ne, do té doby má být hodnota v normě. Test je třeba zopakovat, pokud budou hodnoty znovu vyšší (nalačno nebo po glukóze), pak máte těhotenskou cukrovku. Pokud budou všechny hodnoty v normě, i tak by vašemu těhotenství prospělo takové věci nekonzumovat 🙂

      Odpovědět
  17. těhotenská cukrovka
    Dobrý den paní doktorko,
    chtěla bych se zeptat, při prvním těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku a byla jsem na dietě. Teď jsem ve druhém těhotenství a dnes jsem byla v 17tt na testech OGTT, test vyšel v pořádku (i když prostřední hodnota, byla na hranici). Moje otázka je, zda se mám podrobit testu OGTT znovu behem 24-27tt?
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Re: těhotenská cukrovka

      Ano, opakování testu v obvyklém termínu (24.-28. týdnu) je nutné.

      Odpovědět
  18. Hodnoty na lačno
    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V 7tt jsem byla odeslána do diabetologické poradny kvůli opakovaně zvýšeným hodnotám z krve na lačno (5,3 a 5,26 mmol/l). Dostala jsem glukometr a byla poučena o dietě, před další kotnrolou v dia jsem šla na nové odběry, kde jsem měla hodnoty uplně v pořádku (4,6mmol/l). Stále jsem měla dodržovat dietu a chodit na kontroly. Hodnoty jsem měla dle doporučení, tedy v pořádku na lačno i po jídlech. Občas jsem i zhřešila nějakou tou sladkostí, nebo jídlem (byly vánoce atd.) ale nikdy se mi hodnoty nezvedly nad maximu 7,2.
    Nyní jsem 33tt a už týden mám hodnoty zvýšené, hlavně ty na lačno ( až 6,7), hodnoty po jídle mám sice vyšší než jindy ale stále v normě. Může to být koncem těhotenství? Horším spánkem, nebo občasnou sladkostí(zmrzlina s dcerou, spíš tou co ona nedojí)?
    Jak moc miminku takovou sladkostí škodím v mém případu? Nepřecpávám se sladkým a jak mě to celé těhotenství nelákalo, tak teď je to horší.
    Předem moc děkuji za radu
    Pavlína

    Odpovědět
    • Re: Hodnoty na lačno

      Těhotenstká cukrovka se může takto zhoršovat s přibývajícími týdny těhotenství vlivem hormonů – jejich hladina se stále zvyšuje. Vše ostatní, co zmiňujete, má samozřejmě také vliv. Při takto vyšších hodnotách můžou být na místě také léky, popřípadě inzulin – obraťte se na svého lékaře. 

      Odpovědět
  19. Otazka
    Dobry den chtela bych se zeptat jak si mam sestavit jidelnicek jsem vtom uolne bezradna.Vsude pisou orechy nebo jablko a mandle ale ja tyhle veci nejim. Vubec nevim jak. moje mereni cukru krome rana na lacno vychazi stale vyssi nez by melo,vubec tomu nerozumim.Potrebovala bych nak poradit jak a kolik toho mam jist.Je mi uplne do breku ze si nevim s jidlem rady,vzdy jsem varila jen klasiku a zadny zdravi a dietni veci jsem nedelala.Hlavne jak skloubit sve dietni jidlo s jidlem pro manzela,ktery potrebuje normalne jist jelikoz pracuje od rana do vecera na stavbe.Muzete mi poradit prosim? Dekuji.

    Odpovědět
    • Re: Otazka

      Toto nelze vyřešit cestou této poradny – obraťte se na svého lékaře a velmi vhodná by byla konzultace s nutričním terapeutem, který Vám může pomoci s jídelníčkem „šitým na míru“. 

      Odpovědět
  20. Žvýkačka v průběhu zátěžového testu na těh.cukrovku
    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli si mohu dát žvýkačku typu Orbit na zmírnění pachuti v ústech v průběhu zátěžového testu aniž bych tím ovlivnila nějak výsledky testu.

    Děkuji

    Odpovědět
    • Re: Žvýkačka v průběhu zátěžového testu na těh.cukrovku

      Můžete, ale pokud možno ji žvýkejte jen krátce – po nezbytně nutnou dobu – má vliv na trávení a také může paradoxně později vyvolat nevolnost. 

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This