Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 075 Komentáře(ů)

  1. Dobrý den, docházím do dia poradny. Jsem teď 33tt. Moje kontroly na glukometru přes den jsou do limitu 4,9 až 6,6 dvě hodiny po jídle. Jen na lačno mám občas hodnoty do 5,3, ale ne vždy, asi každé páté měření, jinak 5 nebo 5,1. Přesto mě chtěla Dr. nechat píchat inzulín. Říkala jsem jí, že si moc stravu nehlídám, jen trochu a že si ji budu hlídat lépe. Je opravdu v tomto případě nutné aplikovat si inzulín, nebo stačí upravit stravu. Inzulín jsem zatím odmítla, domnívám se že kdybych začala držet dietu, kterou jsem doposud nedržela a do toho si začala píchat, tak budu mít hladiny nízké. Bylo od paní doktorky na místě dávat mi inzulín? Děkuji

    Odpovědět
    • Pěkný den, jenom přihodim svoji zkušenost – cukrovku mám zjistenou už od 11tydne. Dietu držím opravdu poctivě, hodnoty po jídle mám do 1h max 6,5 a stejně jsem se inzulinu nevyhla. Ty ranní hodnoty mi proste neklesly, ať jsem držela dietu, jedla málo, jedla hodne, jedna večeře, dvě večeře, nic. Pícham si tedy inzulin večer, zatím krásných 9 jednotek a hodnoty ráno mám opravdu dobre, na zbylé hodnoty to nemělo žádný vliv, tam to stále musím držet dietou. Tím chci jen říct, ze to změnou stravy muže klesnout, ale taky nemusí..

      Odpovědět
    • Je to velmi individuální, někdy ani pečlivá dieta ranní glykémie nesníží (nebo bychom na to potřebovali více času, což v těhotenství nemáme).

      Odpovědět
  2. Dobrý den.
    Během testu na těhotenskou cukrovku jsem mohla pít obyčejnou vodu dle libosti. Ve Vašem návodu ale píšete, že pití je možné jen po vypití sladkého roztoku a pak už by se nemělo v průběhu testu nic jíst ani pít.
    Mohlo průběžné pití vody během testu zkreslit výsledky? Test mi vyšel negativní, konkrétní hodnoty mi ale nebyly sděleny.
    Děkuji,
    Petra

    Odpovědět
    • Pokud se nejednalo o velký objem vody, pak by to nemělo vadit.

      Odpovědět
  3. Dobry den pani doktorka, Vasa stranka je super, skoda ze na Slovensku sa tomuto nikto ucelene na takej urovni nevenuje, aj OGTT testy robia zle. V 10tt mi robili OGTT kvoli cukru v moci. Vysledok rano:4,2 (krv zo zily) a len 1 meranie po 2 hod:8,7 (krv z prsta glukomerom), bola som na odbere po chorobe.

    Mam GDM? Podla gynekologicky ano.

    Ake hodnoty OGTT maju v priemere zdrave zeny?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovědět
    • Děkujeme za milou zpětnou vazbu.
      Hodnoty z glukometru nelze použít pro diagnózu cukrovky. Je třeba odběr ze žíly a vyšetření standardní laboratorní metodou (i ta je samozřejmě zatížena určitou chybou, ale nesrovnatelně menší než hodnoty z prstu měřené na glukometru).
      Průměrné glykémie zdravých žen bez cukrovky při OGTT jsou 4,6 nalačno, 6,6 v 60. min a 5,5 ve 120. min.

      Odpovědět
  4. Dobry den pani doktorko,
    Cca mesic jsem na diete a merim se glukometrem. Hodnoty mam v norme. Dnes jsem pred snidani mela tabletu maltofer fol a hodinu po snidani 8,7 mol. Existuje jiny prostredek na doplneni zeleza nez maltofer for? Gynekolog tvrdi, ze tento lek nena vliv na glykemii ac obsahuje sladidlo. Dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Přípravků se železem je celá řada, ale vyšší glykémie po snídani s Maltoferem opravdu nesouvisí. Vliv mají zejména sacharidy v snídani.

      Odpovědět
  5. Dobry den pani doktorko,
    behem prvnich mesicu tehotenstvi mi byl nekolikrat meren cukr v krvi nalacno s temito hodnotami:
    – 2tt 4,9
    – 10tt 5,1
    – 13tt test OGTT: 5,1 – 5,3 – 4,3
    – 17tt 4,5
    – 18tt 4,5
    Jaky mate na tyto hodnoty nazor, znaci tehotenskou cukrovku ci ne? Jaky postup byste doporucila?

    Take by me zajimalo, proc jsou stanoveny hladiny cukru v krvi nalacno pro normalniho cloveka mezi 4-6 a pro tehotne max. 5,1? Ten rozdil je veliky a 5,1 se mi zda hodne prisne.

    Dekuji za odpoved, Katerina

    Odpovědět
    • Jeste doplneni k OGTT: laborantka mi pred zahajenim testu odebrala krev z prstu glukometrem a tam bylo 4,6, pak pokracovala v testu.

      Odpovědět
      • Striktně vzato – hodnota nalačno byla opakovaně vyšší (5,1), ale hodnocení těchto hraničních hodnot je vždy problematické. Zdravé ženy bez cukrovky mají v průměru hodnotu nalačno kolem 4,6, což jste také několikrát měla. Je třeba se zamyslet, jestli ty vyšší hodnoty nemohly být podmíněné stresem, nevyspáním, virózou… Zatím bych to jako cukrovku nehodnotila a počkala na výsledky OGTT mezi 24.-28. týdnem.

        Odpovědět
    • Dobrý den,

      Jsme v 10.tydnu těhotenství a z odběru krve mi vyšlo že mám cukr 5,3 a druhý 5,4.. To znamená, že mám cukrovku?

      Odpovědět
      • Ano, opakovaně vyšší hodnoty nalačno jsou také těhotenská cukrovka. Pokud jsou ale zachyceny již v začátku těhotenství, je možné, že hodnoty byly vyšší už před těhotenstvím.

        Odpovědět
  6. Vážená paní doktorko, čekám druhé miminko a trpím hypoglykemií, proto musím pravidelně jíst, jinak omdlévám. U prvního těhotenství mě při testu cukru málem odvezla rychlá, protože jsem omdlela ještě než jsem stihla vypít roztok. Doktorka řekla, že na test musím, i když jsem zdravá, hubená, jím zdravě, nemáme v rodině cukrovku je mi 27 a sportuji. Chtěla bych se zeptat, zda je jiná možnost testování těhotenské cukrovky pro lidi jako já, co musí každou chvilku jist, kor hned ráno? Nechci znovu ohrožovat sebe, ani dítě. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Těhotenská cukrovka se bohužel nevyhýbá ani zdravým a hubeným. Na test se dá jít do nejdříve. Vezměte si s sebou svačinu, abyste se po posledním odběru mohla ihned najíst.

      Odpovědět
  7. Vazena pani doktorko, v prvnim tehotenstvi jsem byla u Vas sledovana s GDM a diete(po 1 a 2 h vysledek OGTT pres 10).Nyni mi bylo delano OGTT ve 14. tt a 24. tt.Nicmene u druheho jsem zjistila,ze vsechny vzorky jsou zpracovavany zaroven az s odstupem po 3. odberu a navic mezi 1. a 2. jsem mela gynekologicke vysetreni v ordinaci vedle.Me vysledky jsou 3,5-7,0-4,3.S lacnou problemy nemivam,mohl by zmineny postup natolik ovlivnit prostredni hodnotu,ze by bylo nutne opakovani testu?Predem dekuji.Katerina

    Odpovědět
    • Pokud nebyly použity speciální zkumavky, které umožňují pozdější vyhodnocení vzorku, pak jsou hodnoty zcela jistě zkreslené (falešně nižší).

      Odpovědět
  8. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, proč je stanovena tak nízká hranice pro lačnou ranní glykemii? Přemýšlela jsem nad tím, když přes den má žena třeba 6 jídel po 3 hodinách, tak se teoreticky 18 hodin pohybují hodnoty dejme tomu od třeba 5,5 do 6,7 s vyššími hodnotami po jidlech…proč když jsou přes den 18hodin hodnoty v pořádku v takovýchto číslech, tak pro ranní lačnou platí 5,3? A co když se maminka třeba kolem druhé hodiny v noci pravidelně budí a dá si noční svačinu např půl krajicku chleba s máslem šunka/sýr a zelenina, jak se potom bere ranní hodnota, když je třeba 5,8? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • A ještě bych měla dotaz, mám z poradny glukometr gluneo, ranní hodnoty jsou většinou nad těch 5,3 i když nijak výrazně vyšší..cca max 5,8..stále mně to stresuje, měřim se denně. Pořídila jsem si už svůj glukometr contour plus one, a když mně vyjde hodnota na gluneu více jak 5,4 merim se i contourem a ten ukazuje většinou o 0,3-0,5 míň, takže bych se do limitu vešla. Vzala jsem si dokonce oba glukometry do laboratoře a hned po odběru ze žíly jsem se zkusila změřit a gluneo ukázal 5,8 contour 5,5 a žilní krev byla nakonec 5,0…mám věřit gluneu a začít pichat noční inzulín nebo spíše contouru a dodržovat vše dál jak dosud? Každý lacny kontrolní odběr ze žíly byl ok, dlouhý cukr 32 -34…do porodu zbývají 2 měsíce ( jsem 32tt) děkuji moc za odpověď

      Odpovědět
      • Ještě dodám k dotazům výše(jeden jsem omylem dala jako anonym, omlouvám se), že včera jsem byla v brně v prenatalu na třetím ultrazvuku a miminko odpovídá dle měření danému týdnu. Ptala jsem se i na obvod bříška a bylo mně řečeno že je to naprosto v pořádku v normě, žádné nadměrné přibírání. Já jsem přibrala za celé těhotenství cca 2,5kg…

        Odpovědět
        • Contour plus je přesnější glukometr než Gluneo.
          Hodnoty „nalačno“ jsou po 8-hodinách po jídle – tedy po vylačnění. Během dne se tedy nejedná o hodnoty nalačno. Těhotné bez cukrovky mají průměrné hodnoty nalačno kolem 4,5. Zvýšené hodnoty byly spojeny ve velkých studiích s komplikacemi pro dítě i matku – proto ty přísné hodnoty. Z hlediska komplikací je důležitý čas strávený v normálním rozmezí.

          Odpovědět
  9. Dobrý večer. Jak je to s ječným sladem?
    Objevila jsem ho totiž i v Caru, tím pádem by se nemělo?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Neměl, ale pokud dáte do hrnku jednu až dvě lžičky Caro, pak tam máte miniaturní množství, které nehraje roli. Je třeba ale počítat s mléčným cukrem, pokud přidáváte více mléka.

      Odpovědět
  10. Dobrý den,

    obracím se na Vás s prosbou. Mám těhotenskou cukrovku zjištěnou od 27tt. Podle diabetoložky je to pouze porucha glukozové tolerance.Byla jsem od té doby na 2 vyšetření – vždy pouze odběr z prstu na lačno (hodnota vždy 4,6) a 2 hodiny po snídaní, obě dvě opět stejné hodnoty 5,5. Sama jsem si pořídila glukometr před 3 týdnym,sama si měřím. Hodnoty po jídle od 6,5-7,5 někdy do 8. Dokonce dneska po obědě – vařený brambor s květákovými plackami 8,8 ( když jsem si změřila po 20 min hodnota 6,5). Někdy se mi stalo že hodnota do těch 8 ulítla. Snažám se to vždy říct své diabetoložce ale prostě ona pořád neustále dokola, že za 2 hodiny mám odnoty v pořádku takže vše je v pořádku. žadné jiné vyšetřeníá nemám. Snmažím se ji říct, že mám obavy na miminko, protože co čtu z internetu mě opravdu trochu stresuje, jelikož skoro každá budoucí maminka má hlídaný glykovaný hemoglobin, což mě vůbec ani neposlala moje doktroka ani nepošle, už jsem se ji ptala. Bydlím v městě kde další poradna je nejmene hodinu a půl cesty navíc můj gynekolog tvrdí že je to v pořádku jak to dělá paní doktorka ať to nepřeháním, ona ví co děla. Což bych si nikdy nedovolila spochybnit, o mě nejde ale jde o malého. Navíc od začátku těhotenství jsem strasnš zvracela do 7 měsíce a pozřela jsem jen sladké. Malý na výsledku utz měl zvětšení žlučník, který se postupně trochu upravil. Nyní Jsem ve 36tt. a podle pana doktora. Poslední kontrola 35+1 napsano v kartičče nějaký konečný výsledek měření 34+1. Váha cca 2500 g. Ve 30 tt odhad váhy 1702. Mám obavy když mi vylítnou glykemie okolo 8, což se stává jednou za dva dny i třeba. Sladké vůbec nejím, piji čaj,vodu s citronem. Od začátku těhotenství jsem zvracením přibrala 2 kg a od diety jdu dol§ asi cca 1,5. Mám obavy že už jsem měla cukrovku před tím, mám strach o malého o zdraví, myslíte si že mohla neodhalena cukrovka postihnout mozeček nebo jiné orgány a postup paní doktorky je dostačující? Snažím se dodržovat dietu ze stránek, hodnoty jsem Vám již psala. Jinak mívám opravdu hodnoty do 7,5. Podle paní doktroky v normálu ale podle internetu podle mě moc ne.

    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Ten postup není standardní. Na proužky máte nárok od pojišťovny, protože měření jednou za měsíc u lékaře jsou nedostatečná. Preferujeme měření za hodinu po jídle – v tu dobu bývá u většiny žen po většině jídel nejvyšší hodnota a těm zvýšeným chceme předejít. Pokud je většina hodnot v normě, což je, nedělejte si žádné zbytečné obavy – stran cukrovky by nemělo být žádné riziko. Je moc dobře, že jste si to takto hlídala.

      Odpovědět
  11. Dobrý den.
    Jak jdou do dohromady s tehotenslouží cukrovkou kysané zelí, nebo kysané potraviny?
    Děkuji Monika

    Odpovědět
    • Vycházejí spolu dobře 🙂

      Odpovědět
      • Dobry den. Jsem 32+5. Mam stanovenou tehotenskou cukrovku. Dnes jsem mela na lacno 5.0. Po snidani 8.3, po obede 8.2 a po veceri 7.8
        Je to poprve co mi hodnoty trochu vylitli, jinak jsem se vzdy krasne vesla.Jim tak nejak porad stejne od diety. Je mozne, ze to mohlo zkreslit me nachlazeni, které od rana pocituju? Dekuji za odpoved.

        Odpovědět
        • Ano, při viróze jsou hodnoty přechodně zvýšené.

          Odpovědět
  12. Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně výsledků z OGTT. Absolvovala jsem test na cukrovku kde výsledky byly na lačno 4,5 a po dvou hodinách 7,9. S těmito výsledky jsem byla u diabetoložky, která tvrdila že dvoubodový test nemůže vyhodnotit. Z toho důvodu jsem absolvovala druhý test, kde byly výsledky na lačno 4,5, po hodině 9,1 a po dvou hodinách 6,7. Gynekolog mě posílá na došetření k jinému diabetologovi, který se má vyjádřit k tomu, zda těhotenskou cukrovku mám či nemám.
    Gynekolog tvrdí, že hodnoty mám hraniční a opírá se o učebnici profesora Hájka Rizikové a patologické těhotenství, kde dle nového hodnocení OGTT jsou maximální hodnoty na lačno 5,5 a po dvou hodinách 7,8. Dle staršího hodnocení OGTT na lačno 5,5, po hodině 8,8 a po dvou hodinách 7,7.
    Ale na všech stránkách, kde jsem hledala, včetně Vašich, se hodnoty pro tříbodový test liší – na lačno 5,1, po hodině 10,0 a po dvou hodinách 8,5.
    Zajímá mě, který test je průkaznější zda dvoubodový či tříbodový a dle kterých parametrů se má hodnotit.
    Mockrát děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Výsledky máte v normě – platí nová kritéria.

      Odpovědět
  13. Dobrý den, paní doktorko,

    chtěla bych prosím znát Váš názor. Jsem ve 13tt a první odběr glykémie ze žíly na lačno jsem měla 5,1. Opakovaný odběr 4,8. Na test OGTT jsem zatím poslána nebyla, ale měla bych být, je to tak? A prosím, v případě, že by byl výsledek negativní, tak další OGTT podstoupím až mezi 24.-28.tt?

    Moc Vám předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Ano, při pochybnostech je vhodné doplnit celé OGTT a při jeho negativitě znovu mezi 24.-28. týdnem. Pokud jste ale nebyla nalačno nebo ta hraničně vyšší hodnota měla nějaké jiné vysvětlení, není nutné nyní podstupovat celé OGTT.

      Odpovědět
  14. Hani dobrý den, pokud jsem absolvovala vyšetření driv než ve 24tt- cca ve 20tt, výsledek negativní, měla bych se nyní, když jsem ve 25tt, nechat znovu testovat? Lékaři se nelíbí velikost miminka, je cca o 2 týdny vetsi, než “by mělo byt”…
    Děkuji predem za Vaši odpověď.
    Jana Miklas

    Odpovědět
    • Ano, cukrovka se může rozvinout až později, test je vhodné zopakovat.

      Odpovědět
  15. Dobrý den, jsem 32tt a 3 měsíce na dietě. 3x týdně se měřím glukometrem Acu-check Instant a hodnoty jsou v normě. Chtěla bych se však zeptat na hodnotu lačné měřenou glukometrem a odběrem ze žíly v odběrovém centru. Je to cca 14 dní odběr ze žíly hodnota 6,5 + měřeno 1 min před odběrem glukometrem hodnota 5,1. Minulý týden opět kontrolní odběr ze žíly hodnota 5,43 + měřeno 1 min před odběrem glukometrem 4… Dnes jsem obdržela info od dr z dia poradny, že mám stále pokračovat v dietě a příští týden další odběry lačné ze žíly a následná kontrola. Dietu dodržuji, hlad nemám, jídelníček pestrý dle možností. Podvojné měření 2 glukometry jsem zkoušela ( z jedné kapky krve) a hodnoty podobné s rozdílem 0,1-0,2 – chybu glukometru jsem tedy vyloučila. Jak je možné, že mám lačné hodnoty z žilní krve tak moc vysoké od hodnot glukometru? Neměly by být ty hodnoty spíše nižší?? Děkuji za odpověď. Dlouhodobý cukr z odběru před týdnem hodnota 32.

    Odpovědět
    • Měření z kapilární krve není na žádném glukometru co do přesnosti srovnatelné s klasickou laboratorní metodou. Srovnatelné měření na 2 glukometrech tedy neprokazuje jejich přesnost měření.

      Odpovědět
  16. Dobrý den,
    mám GDM kompenzovanou na dietě. Co mě zaráží je, že stále hubnu (cca kilo týdně), zhubla jsem tak už 4kg a ještě kilo a budu na své hmotnosti před těhotenstvím. Je to tak v pořádku? Je tedy ještě nutno dodat, že jsem obesni (výchozí váha 114kg, 171cm). Mám obavy, aby nebylo ubíráno dítěti, které je z UZ z 3.trimestru na 22.percentilu.

    Předem moc děkuji za odpověď
    Silvie

    Odpovědět
    • Mírný váhový úbytek na dietě u obézních nepředstavuje riziko. Neměla byste ale hladovět a mít dlouhé intervaly mezi jídly.

      Odpovědět
  17. Dobry den, ve 29tt mi byl diagnostikovan GDM (lacne hodnoty 5,2 a po 10 dnech 5,1 ze zilni krve, ogtt neproveden). Vcera jsem ve FN Olomouc dostala glukometr a mam se merit 7x denne (na lacno a 2hod po jidle) jednou ty tyden. Pro svou kontrolu se ovsem merim casteji. Zarazi me, ze glykemie po jidle mam zcela v norme (zkousela jsem testovat po hodine i dvou), nicmene, ale dnesni lacna hodnota byla 5,6, po 5 minutach 5,4. Evidentne mam stale zvysenou lacnou glykemii. V noci mivam obrovsky hlad (uz asi 2 tydny) a casto se budim kvuli starsimu synovi. Vim, ze jsou me hodnoty nad limitem, ale jsou skutecne zavazne? Je to duvod k nasazeni inzulinu? Z toho, co vim, tak telo pri hladu spousti glukoneogenezi a zveda glukozu v krvi. Hlad mam opravdu velmi casto, pres den bych mohla jist porad a v noci hlad jen tezko zaspavam. Na kontrolu jdu za 10 dni, tak netusim, zda volat do poradny nebo je to v poradku. Subjektivne se krome neustaleho hladu citim dobre. Dekuji za odpoved.

    Odpovědět
    • Zkuste naše tipy, co dělat, když jsou hodnoty nalačno vyšší: https://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-tehotenska-cukrovka-kontroluje/
      Také by to chtělo probrat s lékařem nebo ještě lépe s nutričním terapeutem váš jídelníček – pokud máte stále hlad, pak dieta pravděpodobně není pojatá správně. Dieta by neměla vést k hladovění.

      Odpovědět
      • Dobrý den, řada bych se zeptala, zda je vše v pořádku. V týdnu jsem byla na OGTT… Glykémie na lačno mi vyšla 5,6 … V testu se pokračovalo dále. Na druhý den jsem si volala na gynekologii – na výsledky. Hodnoty po zátěži byly v normě. Dr mi řekla, že je tedy vše v pořádku a nemusím nic řešit. Je to v pořádku? V prvním těhotenství jsem měla glykémii na lačno 5,2 a už jsem musela docházet na diabetologie. Tak teď při hodnotě 5,6 mě zaráží, že je všechno v pořádku. Děkuji za Váš názor.

        Odpovědět
        • Měření nalačno by se mělo zopakovat – pokud by bylo vyšší, pak to splňuje kritéria těhotenství cukrovky.

          Odpovědět
  18. Dobrý den, na lacno jsem měla 3,9 a než se šel dělat první odběr tak jsem to 5 minut předtím vyzvracela tak se v testu nepokračovalo budou mě nutit na to jít znovu? Nebo už nemusím děkuji

    Odpovědět
    • V takovém případě se test zpravidla neopakuje. Bylo by však vhodné doplnit měření glykémie po větší nebo sladší snídani.

      Odpovědět
  19. Dobrý den, jsem téměr ve 27tt těhotenství a vyšla mi těhotenská cukrovka. Hodnoty byly nalačno – 4,1; po 1 hodině – 12,3 a po 2 hodinách 8,6. Sestřička se úplně zděsila, že mám takové výsledky. Nejsem ani obézní, nemám toto ani v genech, jíme zdravě a sportujeme. Mohl to ovlivnit stres nebo to, že jsem měla lehčí chřipku? Hrozí mi kvůli vyloženě inzulín?

    Děkuji za Vaši odpověď.

    Odpovědět
    • Ke zděšení není důvod. Máte standardní těhotenskou cukrovku. Při dodržování diety a hodnotách do 7,8 jednu hodinu po jídle inzulin nebude třeba.

      Odpovědět
  20. Dobrý den, v 27tt jsem absolvovala test na cukrovku s následujícími výsledky: 4,5 – 10,1 – 4,6. Gynekoložka mi doporučila návštěvu diabetologické poradny. Je to v případě těchto výsledků standradní postup? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Ano, zcela standardní. Prostřední hodnota je zvýšená. Průměrně je u žen bez cukrovky 6,6.

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This