Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 075 Komentáře(ů)

  1. Dobrý den,
    ve 24 tt jsem byla na OGTT a první hodnota na lačno mi vyšla 5.2, ostatní v pořádku. Byla jsem odeslána na diabetologii, kde mi doktor řekl, že první výsledek mohl být zkreslen díky stresu apod. Zaráží mě, že přestože již první hodnota byla vyšší, dali mi vypít glukózu a nenechali mě test znovu zopakovat v jiný den. Na diabetologii jsem dostala glukometr a měřím 4x denně a dodržuji dietu, hodnoty mám v pořádku. Rozhodla jsem se ale nechat se znovu otestovat a jsem objednaná na zítra znovu na OGTT. Mám prosím dnes dietu vynechat a jíst dle chuti jako před dietou? Děsí mě, že pokud cukrovku mám a zítra by mi test vyšel v pořádku, abych se něco nezanedbalo. Nechci, aby byl výsledek falešný. Zároveň, pokud cukrovku nemám, nechci se zbytečně stresovat s měřením. Poradíte mi prosím, co je v mé situaci správné udělat, abych měla jistotu?

    Odpovědět
    • Ve vašem případě stačilo zopakovat hodnotu nalačno. Pokud by byla v normě, cukrovku nemáte. Pokud vyšší, cukrovku máte a celé OGTT se již nemá dělat.

      Odpovědět
  2. Dobrý den,
    dnes jsem neprosla ani prvnim odberem na lacno, mela jsem hodnotu 5,29, za dva dny jdu znovu, ale na vasich strankach ctu,at jim normalne,ale gynekolog i sestra dneska na odberu mi rekla,ze nemam jist nic z bile mouky,zadne sladke apod. Nevim tedy, jestli se neceho na pristi odber vyvarovat nebo ne. K snidani jsem mela jogurt, k obedu ryzi apod.

    Odpovědět
    • Strava před testem by se neměla lišit od Vašich zvyklostí. Výraznější změna zkreslí výsledky. Smyslem testu je mimo jiné zjistit, jak svou obvyklou stravu tolerujete. Takto byste testovala vliv diety, kterou ale pak nebudete dále držet, pokud by byly výsledky v normě.

      Odpovědět
  3. Dobrý den, moc ráda bych znala Váš názor. Dietu dodržuji, po jídle se mi hodnoty drží do 6,5, ale mám problém s glykémií nalačno. 22.4. jsem byla na odběrech, kdy ráno na glukometru jsem měla 4,9 a z laboratoře přišel výsledek 4,38 (rozdíl cca 30 minut, glykovaný Hb v normě. Při selfmonitoringu mi lačná kolísá mezi 4,9-5,4 bez zjištěné závislosti na čemkoliv…(možná jen hektičost předchozího dne a doba, kdy jdu spát…). Z knihy od Lily Nichols, RDN, CDE – To pravé jídlo při těhotenské cukrovce jsem pochopila, že i tyto hodnoty můžou být problém…, tak mám o malého samozřejmě strach. Diabetolog mi zatím inzulin nedal, dokonce nemusím měřit každý den 4x, ale pouze 3-4 dny v týdnu. Na kontrolách u gynekologa je prcek zatím tabulkový… Mám se kvůli tomu nějak stresovat nebo tyto hodnoty nejsou ještě taková hrůza, abych na inzulinu skončila? Glukometr mám GlucoLab a kontrolní roztok naměřil 5,5mmol/l. Děkuji moc za odpověď

    Odpovědět
    • Na tyto hodnoty léky ani inzulin nedáváme. Glukometr GlucoLab ale nepatří mezi naše oblíbené – má větší chybu měření než jiné glukometry.

      Odpovědět
  4. Dobrý deň, chcela by som sa spytat. Pri teste na cukrovku mi boi zistené hranicne hodnoty. Bola som odoslaná k Diabetologovi. S tým ze si mam merať hladinu cukru ráno nalačno potom hodinu po začatí jedla a tak ďalej pri obede a večeri. Mam len jeden problém, neviem jest rýchlo a každé jedlo mi trvá tak 30-40 minút, keď si po hodine po začatí odmeram cukor, tak je samozrejme zvýšený keďže tam mam pauzu možno 20 minút. Keď posuniem meranie o cca 20 minút tak hodnoty sú v poriadku. Ako to vyriešiť v tomto prípade ak mi jedenie dlho trvá, rýchlejšie jest nechcem lebo mam potom strašne pálenie záhy. Mohli by ste mi prosím poradiť.
    Dakujem

    Odpovědět
    • Cílem měření po jídle je odhalit zvýšené hodnoty. U většiny lidí a jídel k tomu dochází právě kolem jedné hodiny od začátku jídla. Stejně tak u vás, ačkoliv jíte delší dobu. Není proto třeba měnit interval měření. Je třeba upravit stravu tak, aby glykémie i hodinu po jídle byla v normě.

      Odpovědět
  5. Krásný dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně testu OGTT.

    Je to mé první těhotenství a z první krve mi test ukázal hodnotu 5,1 a druhý (po 10 dnech) vyšel 4,2. Nyní jsem 12+3 tt.

    Paní doktorka mi sdělila, že kvůli první vysoké hodnotě je OGTT nutný ve 14. a následně i ve 24. týdnu těhotenství.

    Vzhledem k mým velkým nevolnostem, zejména když pravidelně nejím a velkému stresu z jakéhokoli vyšetření, bych se ráda zeptala, zda jsou opravdu nutná obě dvě vyšetření OGTT.

    Velice děkuji za jakoukoli odpověď a přeji Vám krásný den.

    Odpovědět
    • OGTT se v I. trimestru doporučuje při nejistotě – rozporuplných výsledcích (což u vás nebylo – jedna hodnota jen hraniční, druhá zcela v normě) a u žen s rizikovými faktory (obezita, cukrovka v rodině, předchozí těhotenství s cukrovkou nebo velký plod). Pokud se vás to netýká, stačí OGTT po 24. týdnu. Při nevolnostech OGTT ale i tak neděláme, v I. trimestru lze nahradit HbA1c.

      Odpovědět
  6. Dobrý den,

    chodím do poradny, ale jelikož mám jisté pochybosti, mám na vás dotaz. Dodržuji dietu na cukrovku (už 3 týdny).

    Měření na lačno mám v rozmezí 5,3 až 6.

    Hodina po jídle je v rozmezí 5,5 až 6,5.

    Večer jím doporučenou 2. večeři. Zkoušela jsem ji i vynechat (bez výsledku).

    Co mám dělat pro snížení cukru ráno?

    Děkuji za radu.

    Odpovědět
      • Dobrý den,
        Diabetologii jsem navštívila už v 12+3 TT. Pan doktor mi dal glukometr,knihu k zapisování. Řekl mi, že se mám vždy změřit 1h po jídle. Ale všude čtu,že se to počítá 1h od začátku prvního sousta.
        Moc děkuji za informace

        Odpovědět
  7. Dobrý den, mám dotaz ohledně denního energetického příjmu. Hlídám si denní příjem sacharidů max 200 g. Není mi ale jasné, jaký příjem mám mít bílkovin a tuků (kolik gramů). Používám aplikaci kalorické tabulky a stále jsem ve velkém mínusu, co se týče energetického příjmu. Jsem velice aktivní člověk, neustále v pohybu, stále hodně cvičím. Teď jsem v 32 tt a mám nahoře pouze 3 kg (výška 166 cm, aktuální váha 64 kg). Nerada bych dále hubla, ale nechci se cpát tuky a masné výrobky vůbec nejím… Prosím o radu. Děkuji a přeji pěkný den.

    Odpovědět
    • Obecně doporučuji řídit se více tím, jak se cítíte, než tabulkami – ty nemohou zohlednit individuální rozdíly a potřeby. Pokud netrpíte hladem, cítíte se dobře a plod roste, jak má, tak není důvod cokoliv měnit. Doporučené váhové přírůstky nejsou a nemají být dogma. Na druhou stranu určitě nešiďte příjem bílkovin. Co se týká tuků, mohou být ve zdravé podobně – ořechy, semínka, sýry, máslo, kvalitní olej, avokádo…

      Odpovědět
  8. Dobrý den. Dnes mi byl proveden test oGTT. Jsem v 26+6. Roztok jsem začala pít v 8,00 a dopila v 8,09. Krev mi odebrali v 8,50. Takže to nebylo po 60.min. Může to zkreslit výsledky? Že by mohl cukr při druhém odběru vyjít víc než kdyby se to udělalo v 60.min a mohla by mi tak vyjít cukrovka ač bych jí ve skutečnosti neměla? A kdyby ano, tak mám test podstoupit znova, nejspíš tedy soukromě, protože mojí gynekoložce je všechno jedno. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • To je různé, výsledek může být zkreslený na obě strany. Pokud ale vyšla hodnota 10 a více, pak bych test neopakovala – taková hodnota by se neměla objevit bez ohledu na čas a svědčí pro cukrovku. Pokud byly hodnoty v normě, bylo by lepší test zopakovat, ať máte jistotu.

      Odpovědět
  9. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, zda je vhodný čekankový sirup bez sukralózy s obsahem sacharidů 4,7g.
    Pakliže ne, prosím vás o vysvětlení proč ne.
    Moc děkuji
    Jana Kapustová

    Odpovědět
    • Čekankový sirup je ok.

      Odpovědět
  10. Dobry den, chtela bych se,prosim, zeptat, zda povazujete pouzivani leku metformin vhodne pri lecbe tehotenske cukrovky? Jsem ve 32 .tt a rano nalacno mivam obcas zvysene hodnoty glykemie okolo 5,5.Jinak je mam v rozmezi 5,0-5,3, hodnoty po jidle jsou naprosto v poradku.Dnes mi na diabetologii pani doktorka rekla,ze pokud to tak bude prevazovat(okolo tech 5,5),tak priste mi nasadi metformin a ze zatim 500,ze je ted prokazano,ze ho lze v tehotenstvi pouzivat.Nezavisle na tom jsem se od jine pani doktorky,ktera pracuje na diabetologii dovedela,ze by lecila inzulinem, o metforminu nepadlo ani slovo.Na internetu jsem se docetla prevazujici nazory,ze se doporucuje lecba inzulinem,i kdyz tam byly zmineny nektere vyhody metforminu,ale pouze na jedne int.strance.A tak jsem z toho ted celkem nervozni a mam obavy, co je tedy vhodnejsi, aby to miminku neuskodilo.Moc Vam dekuji za odpoved!

    Odpovědět
    • Metformin používáme v léčbě těhotenské cukrovky už několik let a velmi se osvědčil. Na základě dosavadních studií je považován za bezpečný. Názory na něj se ale mezi lékaři a pracovišti liší.

      Odpovědět
  11. Dobrý den, teď ve 12 TT mi byla změřena glykémie nalačno 5,3. Doktor mne pouze informoval, že mám hodnotu zvýšenou a ať se vyvaruju sladkého pití a zákusků, ale na další měření mne neposlal, s tím, že půjdu až ve 24.týdnu na OGTT.
    Na odběr krve jsem šla nalačno, ale byla jsem trochu ve stresu, protože jsem nemohla nikde zaparkovat a na kontrolu jsem šla rychlochůzí. Je možné, že to zapříčinilo vyšší hodnotu? Mohli takto zvýšené hodnoty nějak ovlivnit vývoj miminka v prvním trimestru?
    Budu se teď preventivně snažit držet dietu jako bych těhotenskou cukrovku měla. Doporučovala byste mi pořízení glukometru, abych mohla sama sledovat zdali hodnoty nalačno nerostou?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Ta hodnota nalačno se měla zopakovat, pokud by byla v normě, pak OGTT ve 24.-28. týdnu. Pokud by byla znovu zvýšená, bereme to již jako těhotenskou cukrovku a OGTT se nedělá.

      Odpovědět
  12. Dobry den,
    absolvovala jsem cely ogtt,prvni hodnota na lacno i posledni v poradku.Druha hodnota(tedy hodinu po vypiti) 11,2.Ted k veci,mam cely test absolvovat znova.Je to nutne?Nebylo by vhodnejsi zacit co nejdrive s nejakou dietou ci merenim?Zbytecne mi takto utece cca mesic(cekani na terminy)Jde mi samozrejme o mimco.Dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Je to tak, jak si myslíte. Máte těhotenskou cukrovku a k opakování testu není žádný důvod. Měla byste být poslána na diabetologii a začít s dietou.

      Odpovědět
  13. Dobrý den, jsem ve 30tt a v pátek mě doktorka řekla, že mám cukrovku. Dala mě číslo na diabetologii a hned jsem si tam zavolala. Sestřička mě řekla, že musím mít dvě vyšetření OGTT a pak si mám zavolat a objedná mě.
    Tak se chci zeptat jestli je to normální (vůbec neviděli moje hodnoty), že tam mám jít podruhé nebo jestli to nějak neuškodí miminku. Mám tam jít zítra a jsem s toho nervózní.

    Moje hodnoty byli
    Na lačno 4.4
    1 hodina po vypití 10.5
    2 hodiny po vypití 6.1

    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • To je v rozporu s doporučeným postupem. Test OGTT se opakuje jen tehdy, pokud byl provedený chybně a máme pochybnosti.

      Odpovědět
  14. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem nyní ve 35tt, od 20tt si měřím cukr glukometrem. Včera po večeři jsem si po hodině naměřila 7,8 takže hraniční. Mám dva glukometry a na druhém bylo 7,4. Poté hodině a půl jsem si zkusila zkontrolovat moc proužky a objevily se mi tam na ketony, úplně nejtmavší barva. Zkusila jsem po dvou a půl hodině po jídle, ketony klesly, ale zabarvila se mi cukr v moči. Moje otázka zní, jak je to možné? Po hodině byl cukr v normě a po hodině a půl jsem měla 6,9. Takže jediné, že by mi vyletěl cukr před tou hodinou? A co znamenají ty ketony, občas se mI to stane během dne. Ranní moč je vždy v pořádku bez cukru a ketonů. Takže mi jde jen o tu během dne. Nemůže to ublížit miminku? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Neznamená to vůbec nic, pokud jsou hodnoty cukru v krvi v normě. U těhotných se běžně objevují ketony a některým i cukr v moči, i když jsou hodnoty v krvi v normě. Nestresujte se dalším testování moči, je to zbytečné.

      Odpovědět
  15. Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda při těhotenské cukrovce mohu začít ve 38tt pit malinikovy čaj

    Odpovědět
    • Můžete. Bez cukru 🙂

      Odpovědět
  16. Dobry den, pri prvnim tehotenstvi mi dva tydny po sobe vysla vstupni hodnota cukru prilis vysoka a nedostala jsem proto vypit roztok,pri 3.navsteve bylo vse naprosto v poradku (prvni dve navstevy jsem na krev vysla 2 patra pesky a byla nejspis dost zadychana,po 3. jsem jela vytahem).Nyni jsem po 2.tehotna a odber min.tyden opet prilis vysoky,v patek jdu znovu,je mozne,ze cukr je vyssi s ohledem na stres ci stravu z predchoziho vecera?Dekuji

    Odpovědět
    • Metabolismus bez cukrovky by měl zvládnout běžnou zátěž i stravu z předešlého dne.

      Odpovědět
  17. Dobrý den, v lékárně mi doporučili v rámci nachlazení lék StopKašel, který je dle příbalového letáku vhodný pro těhotné i diabetiky. Ovšem je v něm fruktóza. Muže se tedy opravdu při těhotenské cukrovce?

    V jiném podobném léku byl pro změnu sacharin. Ve většině těchto sirupů je nějaká forma cukrů nebo sladidel. Dokážete prosím poradit, co je vhodné při kašli a nachlazení?

    Odpovědět
    • Lepší než sirupy s cukrem nebo sladidly jsou vhodnější Bromhexin kapky nebo Mucosolvan tablety.

      Odpovědět
  18. Dobrý den, v 25tt jsem byla na OGTT. Vyšly mi hraniční výsledky (5,05, po 60min. 9,31 a po 120min. 8,32. Na gynekologii mi bylo řečeno, že cukrovku nemám takže všechno v pořádku. Četla jsem ale, že se cukrovka zhoršuje, nemám mít obavy, že nyní v 29tt ji už mám? Děkuji!

    Odpovědět
    • Dobrý den, dnes mi volali z gynekologie, že první odběr na těhotenskou cukrovku byl 5,2, přesto mi dali vypít roztok a další dva odběry byly s hodnotami v normě. Gynekolog tvrdí, že je to negativní, ale přesto se ještě ptám tady. Mám to dál nějak řešit nebo je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

      Odpovědět
      • Hodnotu nalačno je nutné zopakovat. Pokud bude znovu vyšší, pak je to těhotenská cukrovka.

        Odpovědět
    • U těchto hraničních hodnot je vhodné test s odstupem několika týdnů zopakovat. Zvláště, pokud jsou další rizika jako třeba nadváha, věk nad 30, cukrovka v rodině atd.

      Odpovědět
  19. Dobrý deň,dnes som bola v diabetickej poradni a rozprávala som pánovi doktorovi že trpím na zanety močaku ..veľmi mi pomáhajú brusinky a koncentrát brusiniek …pán doktor mi povedal že by som to ale mala teraz obmedziť 🙁 tak mi poradil že mám radšej brať tablety z brusiniek len ja neviem aké aby mu to Niak hodnoty nerozhadzalo môžte mi poradiť prosím ..ďakujem

    Odpovědět
    • Čerstvé brusinky i koncentrát bez přidaného cukru jsou také ok. Ohledně kapslí, které mají tu výhodu, že mají definované množství účinných látek, vám nejlépe poradí v lékárně.

      Odpovědět
    • Dobrý den, ve 26tt mi při tolerančním testu naměřili 5,9 nalačno. Glukoza mi nebyla ani podána. Večer před testem jsen měla ovoce, jak jsem byla zvyklá. Dodržuji dietu 250g sacharidů, hodnoty mám v rozmezí 4,1-4,9 i po jídle, někdy i méně. Dlouhodobý cukr 32. Problém mám s hladem mezi jídly, a psychickou nepohodou, bez cukru jsem dříve neuměla existovat, navíc i hubnu, za 3 týdny jsem se dostala na výchozí váhu na začátku těhotenství . Nechci ublížit miminku, ale cukrovku mi vyloženě nikdo nepotrvdil, jen mi řekli, že pro jistotu to musím vydržet. Mám se dožadovat dalších testů? Děkuji předem za odpověď.

      Odpovědět
      • Vyšetření na cukrovku ve vašem případě bylo neúplné – mělo se znovu opakovat. Pokud jde o pocity hladu mezi jídly – dieta spočívá pouze v omezení sacharidů, které zvyšují glykémii. Můžete si přidat bílkoviny, zdravé tuky, zeleninu. Zařazení více svačin je také cestou, jak nehladovět a nehubnout.

        Odpovědět
  20. Dobrý den, mohu se zeptat na mé hodnoty po testu? Na diabetologii mě objednali až na konci měsíce. Nevím zda mám dodržovat nějakou dietu nebo počkat po vyšetření tam. Jsem z toho nervozní.

    Na lačno 4,06
    60min 10,10
    120 min 9,52

    děkuji za Vaší odpověď

    Odpovědět
    • Výsledky jsou v obvyklém rozmezí klasické těhotenské cukrovky. Dietu je vhodné začít dodržovat hned.

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This