Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 075 Komentáře(ů)

  1. Dobrý den, paní doktorko,

    ve 13 tt jsme byla na odběrech krve z žíly, sestra mi řekla, že jsou výsledky v normě, takže jsem to dále neřešila, zhruba v 18týdnu jsem si ale byla náhodou vyzvednou výsledky z laborky a zjistila, že hodnota glukózy byla 5,6. Toto jsem diskutovala s gynekologem, který až poté co se koukl do nějakých tabulek připustil, že ta hodnota je vyšší. Poslal mě tedy až na moji žádost (po měsíci od prvního odběrů) na další odběry a vyšla mi hodnota 5,2. Dodávám, že jsem si mezitím sama koupila glykometr a výsledky ráno na lačno mám většinu dobré, pouze párkrát hodnota 5,2 na lačno. Ráno 5,0 – cca 1,5 h po jídle 5,6 (poté neměřeno); 4,6 – po 1,5 h 5,3 (poté neměřeno); ráno 5,0 (po jídle neměřeno); 5,2 (měřeno až po obědě 6,0); ráno 5,2 (cca 1,5 h po jídle 6,0, poté měřeno až po obědě 6,3; ráno 5,0 (poté neměřeno) ráno 5,0 (1 h po jídle 5,2) poté neměřeno; ráno 5,1 (do 1,5 h po jídle 6,3; ráno 4,7 (poté neměřeno); ráno 5,2 (do 1,5 h po jídle 5,3, poté měřeno až po obědě 6,2); ráno 4,7 (poté neměřeno); ráno 5,1 (do 1 h po jídle 7,7 – bylo měřeno 3 krát a rozdílné výsledky (6,5; 7,2!!!), poté před obědem 4,6 (1 h po oběde 7,1) ráno 5,0 (1 h po jídle 6,4), před obědem 4,3 (1 h po obědě 6,6), před večeří 4,9 (poté už neměřeno), ráno 5,0 (1 h po jídle 6,2), před obědem neměřeno (1 h po oběde 6,3), poté neměřeno, ráno 5,1 (1 h po jídle 5,8), před obědem 5,3 (1 h po jídle 4,9 a 5,0 – měřeno 2x). Pouze jednou jsem se měřila pro zkoušku večer (2 velké chleby se sýrem a dort se šlehačkou – ne moc sladký) – cca přes hodinu po jídle 6,5). Na sladký teď moc nemám chuť a moc je nejím, mám pořád dost žízeň, hlavně v noci. Měřák mám standard glukose free plus (sd biosensor), papírky standard codefree plus. Ted nevím, zda mám jít už teď do dia porodny nebo počkat na glukozový ogtt test v 24 tt 25 tt (jsem nyní už v 22 tt). Můj doktor by to neřešil…a i pro mě další vyšetření je dost stresující, u už jsem jich absolvovala opravdu hodně, tak bych nejradši počkala až na OGTT (miminko má v 21 tt větší bříško – AC 173,9 mm), jinak vše v normě. Cukrovku máme v rodině (dědeček, mamka těhotenskou). Prosím o odpověď pokud možno pouze na můj mail a nezveřejnovat zde na webu. Děkuji moc za rady.

    Odpovědět
    • Dobrý den, smyslem této veřejné poradny je mimo jiné i to, že se z otázek a odpovědí poučí i ostatní. Jméno ani mail dotazující samozřejmě veřejné nejsou. Opakovaně zvýšené hodnoty glykémie nalačno v I. trimestru považujeme za cukrovku v těhotenství a měla byste být až do porodu vedena na diabetologii. OGTT mezi 24.-28. týdnem se provádí pouze u těch žen, které měly hodnoty v I. trimestru v normě, protože klasická těhotenská cukrovka se rozvíjí až v druhé polovině těhotenství.

      Odpovědět
  2. Dobrý den. Ve 28.tydnu jsem podstoupila OGGT s negativním výsledkem, tedy že cukrovku nemám. Nyní jsem ve 34.tydnu. už několikrát po ránu jsem měla ketony v moči- papírek ( večeřím v 19 hod a většinou snídám kolem 8 hod). Včera jsem si půjčila od tchána glukometr Arkray. Za hodinu od začátku konzumace večeře jsem si naměřila hodnoty 7,9; 8,6; 7,8 ( měřila jsem pro jistotu 3x po sobě během asi minuty ). Dnes na lačno, po 9 hodinách lacneni, 4,9. Hodinu od konzumace snídaně 6,9 a 6,8. Hodinu po obědě 5,8, hod a půl 7,0 a za 2 hod od oběda 5,9. Dnes jsem také byla u obvodního lékaře na kontrole s močí, vyšetřeno chemicky v přístroji, kde byla zjištěna glukóza +/- 5,5 mmol/l. Jinak ketony negativní a ostatní také neg.,bez známek infekce. Nikdy jindy jsem glukózu v moči neměla ( papírky u gyn). Ve 32+3 mělo mimco 2200 g a je prý větší. Beru letrox 50 1-0-0, při měření glykémie glukometrem jsem ho nevysadila, a dále globifer forte a magnosolv, combair na astma. Jsou už hodnoty glykémie po večeři zvýšené? Co ten cukr a ketony v moči? Co když při OGGT se stala chyba a já ve skutečnosti cukrovku mám? Mám znovu podstoupit OGGT? Děkuji Vám za odpověď. S.

    Odpovědět
    • Ketony v moči se běžně v těhotenství objevují a glukóza se v moči také může objevit aniž se jedná o cukrovku. Z glukometru nelze dělat diagnózu. Pokud tedy chcete mít jistotu, muselo by se zopakovat vyšetření z žilní krve.

      Odpovědět
  3. Vazena pani doktorko,

    drive (rok a pul zpet) jsem k Vam chodila do poradny a bylo mi receno, ze cukry, sirupy, sladidla atd. jsou zakazana. Nyni prisla znama s tim, ze k Vam chodi take a byl ji Vami schvalen xylitol a cekankovy sirup. Mohu se zeptat, jak to prosim je? Jsou nejake zmeny ohledne sladidel/sirupu, ze by se mohly?

    Predem dekuji za odpoved.

    Simona N.

    Odpovědět
    • Přírodní sladidla v malém množství, tu a tam do něčeho, jsou ok. Kromě těch uvedených také stevie, erytritol. Netvrdíme ani, že umělá sladidla jsou nutně škodlivá, jen u nich máme větší míru nejistoty.

      Odpovědět
      • Pani doktorko, dekuji za Vasi odpoved.

        Odpovědět
  4. Dobrý den,
    na základě výsledku OGTT (po 1 hodině hodnota 10,07 mmol/l, ostatní hodnoty v normě) ve 26. tt jsem začala držet dietu dle zdejších doporučení, celkově to už budou 4 týdny (do diabetické poradny jsem se neprobojovala skrz absenci žádanky, kterou dostanu až zítra u gynekologa – OGTT jsem totiž měla poněkud nešikovně objednaný den po poslední kontrole). Hodnoty glykémie jsem po celou dobu měla pěkné, dietu držím opravdu poctivě, ale v posledním týdnu mi začíná stoupat lačná glykémie, ať dělám, co dělám (večeře s vyšším/nižším obsahem sacharidů, druhá večeře ano/ne, dříve/později – žádný efekt; průměrná doba lačnění tak 8-10 hodin) – hodnoty se pohybují od 5,2 do 5,6 mmol/l. Podotýkám, že mám glukometr Glucolab, o kterém jsem se až po pořízení dočetla, že má tendenci značně nadměřovat.
    Chtěla bych se proto zeptat, zda je ještě možné nějak dietou hodnoty lačné glykémie ovlivnit a vyhnout se užívání PAD či inzulínu. Zároveň jsem se v různých zdrojích tématicky zaměřených na low carb stravu dočetla, že mírně vyšší lačná glykémie je vlastně „normální“ a důsledek low carb/ketogenní diety (dokonce jsem narazila na pojem „fyziologická inzulinová rezistence“) – chápu, že tento způsob stravování nemá mnoho společného se správnou dietou při GDM, nicméně jinak než podobným mechanismem (tedy šetřením glukózou při nízké inzulinémii) si příliš nedokážu vysvětlit, proč můžu mít glykémii 1 hodinu po večeři stejnou nebo dokonce i nižší než pak ráno lačnou.
    Velmi děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Nejprve je třeba vyřešit ten glukometr – pořídit přesnější. S teoriemi o neškodnosti „fyziologické inzulinové rezistence“ při LC dietě bych byla opatrná, zejména v těhotenství – jediná spolehlivá data, která máme, říkají, že i mírně vyšší hodnoty glykémií nalačno představují riziko. Pravděpodobnějším vysvětlením zhoršení glykémií (i přes dodržování životosprávy) je stoupající hladina těhotenských hormonů (s každým dalším týdnem těhotenství), které poruchu zhoršují. Ve vašem případě je ale nutné neprve změnit glukometr (Contour, Accuchek, One touch Verio…). Měli vám dát již dávno na diabetologii, i bez cáru papíru zvaného žádanka.

      Odpovědět
  5. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli jste někdy řešila souvislost mezi nízkou hladinou hořčíku a zvýšeným lačným cukrem? Je možné, aby nedostatek hořčíku v těle způsoboval nesprvnou funkci metabolismu a tím i zvyšoval hladinu cukru v krvi? Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
    • Ano, řešila a podle souhrnného článku https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7060856/ by suplementace magnézia, ale také vitaminu D, omega 3, zinku a probiotik mohla mít pozitivní vliv. Vše je ale postaveno na malých studiích, téměř všechny navíc z jednoho íránského pracoviště. Síla důkazů je zatím poměrně malá. Jsem spíše zastáncem kvalitní stravy, která je na tyto látky bohatá (zelenina, zakysané mléčné výrobky, ořechy, semínka, vejce, maso, ryby, občas játra) než doplňků stravy. Ty jsou na místě, pokud je strava kvůli nevolnostem a zvracení nedostatečná nebo při netoleranci těchto potravin.

      Odpovědět
  6. Dobrý deň. Mám za sebou skutočne zaujímavú skúsenosť a rada by som sa v tom nejak vyznala. Vedeli by ste mi to vysvetliť? 21.5. som bola prvý krát na teste OGTT – hodnota na lačno mi vyšla 5,5 a test som nepodstúpila. Hneď v ten deň som volala do svojej gynekologickej poradni, kde mi sestrička povedala, že ma pošlú na test znova ale tentokrát do nemocnice, že tam mi ho urobia aj keď budem mať mierne zvýšenu tu rannú hodnotu. Zdalo sa mi to zvláštne ale s dôverou som to teda podstúpila. Bolo to 27.5. – Celý test – na rannú hodnotu sa ani nečakalo a hneď mi bola podaná glukóza. Na druhý deň po teste som si volala do gynekologickej poradne, kde mi sestrička povedala, že výsledky mám v poriadku a tehotenskú cukrovku nemám. Dnes som bola na pravidelnej tehotenskej prehliadke a mimo iné som sa ešte sestričky spýtala aj na presné výsledky cukrovky – Na lačno 5,5, po hodine 4,6, po dvoch hodinách 4,6. Vraj je to v poriadku. V ordinácii sa doktor pozrel na výsledky so slovami toto je v poriadku, cukrovku nemáte a odkladal to. Po mojom upozornení, že tá ranná hodnota bola ale2x vyššia a s otázkou či je takto v poriadku, pán doktor zrazu povedal, že teda sa ešte pozrie do protokolu ako sa to rieši s dvakrát vyššou lačnou a nakoniec ma poslal do Dia poradne…Rozumiem tomu tak, že je to hraničné a príde mu zbytočné to riešiť ale po mojom upozornení si na to chce dať pozor, ale zároveň si myslím, že keby to bolo predsa tak vážne, tak ma tam pošle tak či tak…Je teda možné že tehotenskú cukrovku mám, aj keď ďalšie dva výsledky sú úplne v poriadku a ranná len mierne zvýšená? Som trochu zmatena
    z rozporu v tom postupe a budem vďačná za ujasnenie…Ďakujem za odpoveď!

    Odpovědět
    • Cukrovku bohuzel mate. Podle novych pravidel je hodnota nalacno 5.1 a vice uz cukrovka..

      Odpovědět
    • Ano, i samotná vyšší hodnota nalačno je riziková a je považována za těhotenskou cukrovku, byť byly hodnoty v 60. a 120. min. v normě.

      Odpovědět
  7. Dobrý den, jsem ve 29.týdnu těhotenství. Zátěžové testy na OGTT mi vyšly nalačno 5,1., po 60 min 11,1. Po 120 min 5,8. Do diabetologické poradny jsem objednaná až za 3 týdny a ráda bych se zeptala, jestli do té doby můžu udělat něco sama (kromě omezení přidaných cukrů). Mám si sama už teď “vyzkoumat” nějakou dietu? Moc děkuji za odpověď:) Ivana

    Odpovědět
    • Ridte se radami z techto stranek. Nic dalsiho Vam v dia poradne ani nereknou..

      Odpovědět
      • Děkuju, už pár dní to tak dělám 🙂

        Odpovědět
  8. Dobrý den, ráda bych s Vámi poradila. Moje diabetoložka mi doporučila měření po jídle s odstupem hodiny a půl s max. naměřenou hodnotou do 7,3 mmol/l. Všude ale čtu, že tato doba měření již není směrodatná. Ráda bych se zeptala na Váš názor. Děkuji, Martina

    Odpovědět
    • Na toto není jednotný názor, ale v doporučených postupech se objevují hodnoty 1 hod. po jídle (do 7,8) nebo 2 hod. po jídle (do 6,7). Nám se osvědčila ta hodina po jídle. Při měření až 2 hodiny po jídle unikne spousta zvýšených hodnot, které jsou pro dítě rizikové.

      Odpovědět
  9. Dobrý deň,

    som v 33 týždni, pri preventívke mi obvodný lekár zistil zvýšenú hladinu ketolátok v krvi ++, následne som od diabetológa dostala prúžky na testovanie. Mám ich dva dni a pri testovaní mi vždy vyjde ta najtmavšia farba. Glykemie dve hodiny po jedle mávam od 4 – 5 . Schudla som jedno kilo odkedy dodržiavam dietu. Tehotenskú cukrovku mám zistenú od 30 týždňa.
    Mám isť znovu k diabetológovi? Môže ich zvýšená hladina ohrozovať bábätko?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovědět
    • Předpokládám, že šlo o ketolátky v moči (ne v krvi, jak jste psala). Ty jsou v těhotenství běžné a pokud nejsou spojeny s vysokými glykémiemi (což u vás nejsou), nepředstavují pro dítě žádné riziko.

      Odpovědět
  10. Dobrý den,
    jsem v 18+5 tt. Na začátku těhotenství mi na prohlídce na endokrinologii vyšel vysoký cukr na lačno 5,8 mmol/l. Po vynechání sladkého mi v ramci testů na gynekologii vyšla hodnota 4,39 mmol/l. Na nynější kontrole na endokrinologii jsem měla hodnotu 5,1 mmol/l. Na poradně jsem dostala žádanku na OGTT, na který se mám objednat v klasickém termínu 24 -28 týden.
    Je možné se objednat dříve, abych nic nezanedbala, a v případě negativních výsledků podstoupit test znovu mezi 24. a 28. týdnem? Jaký postup byste mi doporučili?

    Děkuji za odpověď
    Adéla

    Odpovědět
    • Ano, při nejistotě je vhodný postup, který navrhujete.

      Odpovědět
  11. Glucophage 500 na 4. 6. 2020 v 15:08
    Ještě jednou dobrý den. Chtěla bych se zeptat na prášky Glucophage 500. Předepsala mi je doktorka na těhotenskou cukrovku. Je pravda, že jsem měla minulý týden, cca do 1.6. (adi 6 dni), zvednute hodnoty po obědě a občas někde vyleti, ale myslím si, že to byla dietní chyba. Teď druhý den jsou hodnoty pod limitem.
    Paní doktorka říkala, že prášky mimču neuškodí a ze nechce, aby ty hodnoty tak skakaly. Upřímně je ale brát nechci, protože jsem o nich nesehnala moc informací a na podobné prášky jsou špatné recenze od uživatelek. Mimčo je sice o týden větší, ale gynekoložka byla spokojená.

    Děkuji za odpověď Iva

    Odpovědět
    • Pokud máte hodnoty nalačno v normě a vyšší hodnoty byly pouze po dietních chybách, které jste už vyladila, pak léky jistě nejsou nutné.

      Odpovědět
  12. Dobrý den,
    prosím poradila byste mi nějaký kvalitní glukometr, který měří nejpodobnější hodnoty ze žíly? Moc Vám děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Žádný glukometr neměří hodnoty nejpodobnějším ze žilní krve. Pro orientační měření nám to ale stačí. U nás používáme hlavně Contour, ale těch kvalitních je více – např. Accu-Chek. Jejich odchylka je 10-15%.

      Odpovědět
  13. Dobry den, dnes jsem byla poprve v dia poradne a jsem uz z toho vseho dost nestastna, nejenze se vsude testovani pomerne lisi (kamaradky stejne tehotne sly na odber a neresil nikdo lacnou, dostaly hned vypit roztok apod) ale moje doktorka mi rika, at se merim na lacno (do 5,1) a 2h (6,6)po jidle a pred spanim. Hodinu po jidle se merit nemam, ze to nic smerodatneho neukazuje. Jidelnicek take zajimavy nizkotucne jogurty, rostlinna masla jako rama apod, plnotucne vubec maximalne polotucne jogurty a syry. Ted uz jsem se tyden merila doma pujcenym glukometrem aniz bych vyrazne omezila sve stravovani a ani jedna hodnota podle vaseho webu nebyla vyssi ani hranicni, jak je to mozne? Prestoze dietu jsem doted nemerila. Uz opravdu nevim, cemu verit, vas web je vsude doporucovan a moje doktorka mi rekla zase neco jineho🤷‍♀️

    Odpovědět
    • Rady vasi pani diabetolozky jsou platne pro klasicke diabetiky a ne pro tehotensky diabetes. Ridte se radami na tomto webu a merte po hodine. A nejlepe zmente diabetologa za nejakeho, ktery vi, jak to ma byt pro tehotne..

      Odpovědět
  14. Dobrý den,

    ráda bych se dotázala, nakolik může nedodržení intervalu mezi jednotlivými odběry zkreslit výsledek testu (OGTT)? Druhý odběr mi byl proveden o nejméně 15 minut dříve, uvádíte, že přípustná odchylka je +/- 5 min, naměřená hodnota, na základě které mi byla diagnostikována těhotenská cukrovka, pak byla 9,3 ++, ostatní výsledky (na lačno a odběr po 60 min) byly v normě. Pro úplnost uvádím, že těhotenskou cukrovku měla má babička, tedy mám k tomu dispozici, a je mi 37 let, netrpím obezitou, hlídat příjem sacharidů jistě neuškodí, na druhou stranu bych nerada zatěžovala zdravotní systém i sebe denním testováním v důsledku chybně stanovené diagnosy.

    Předem dekuji za stručnou reakci. MK

    Odpovědět
    • 15 minut není v pořádku a jistě to mohlo hrát roli. Na druhou stranu s ohledem na rizika to berte jako cukrovku. Mimo jiné i proto, že průměrné výsledky OGTT těhotných bez cukrovky jsou mnohem nižší 4,5 – 6,6- 5,5 (0., 60. a 120. min).

      Odpovědět
      • Moc Vám děkuji za odpověď a za užitečný web, velmi mi pomohl se zorientovat…

        Odpovědět
  15. Dobrý den,
    v dia poradně mi doporučili čekankový sirup, ale na různých diskusích atd ostatní tento produkt nedoporučují (že obsahuje karamel a další složky…). Používám málo, cca jednou denně trošku do jogurtu, je to v pořádku nebo ho mám přestat užívat? Jsem z toho zmatená, nevím, čemu věřit.
    Hodnoty cukru mám v pořádku. Nejvíc jsem měla cca 7,5 po bílém pečivu (housce). Tomu se vyhýbám. Jinak těstoviny, rýže, brambory mi nedělají problém. Hodinu po jídle mám většinou do cca 6,5 max. Nalačno do 5,2. Jím více zeleniny, sladké vůbec. Bojím se, abych neublížila miminku. Prosím o radu.

    Odpovědět
    • Asi je jich více typů. Zda obsahuje něco navíc musí být uvedeno ve složení na obale. Samotný čekankový sirup je ok.

      Odpovědět
  16. Dobry den, neprosla jsem dvakrat malinko pres lacnou hodnotu. Poprve jsem na popud gynekologa vynechala sladke, podruhe i prilohy a pecivo, ale citila jsem se vyhladla. Nemohly byt vysledky zkresleny naopak tim, ze telo je zvykle cukry prijimat a najednou nic a rano jsem vstavala kvuli testu v 6, mela cestou zatez(schody do 4 patra s rouskou apod)? Protoze jsme si pujcila glukometr jestte nez me vezmou do dia poradny, merim jak blazen nekolik dni jak lacnou, tak jidla hodinu a dve po a nikdy ani hranicni hodnota a jim jak bezne. Nebo muzu mit spatny glukometr? Taky mam panicke uzkosti, tak jestli nemuzou byt ty ranni vysledky zkreslene stresem?Dekuji

    Odpovědět
    • Dobry den, byla mi diagnostikovan gestacni diabetes. Hodnoty na lacno pred ogtt, i pri nem hezke ( pod 5 mmol/l). Vcera po obede 5,4 po veceri 6,3. Dnes rano lacna 6,4 nasnidala jsem se ( krajicek celozrnneho zitneho chleba, lucina, platek sunky od kosti a dva mesicky rajcete ) a po hodine 8,6. Je mozne, ze je ta hodnota po jidle vysoka kvuli vyssi lacne? Dekuji.

      Odpovědět
      • Ano, kdyby byla ranní hodnota do 5, pak by vzestup po jídle o cca 2 mmol/l byl ještě v normě.

        Odpovědět
    • Ad dotaz Cukrovka? Glukometr slouží k průběžným kontrolám (s určitou chybou měření a nepřesností se počítá), ale nikoli k ověření nebo vyloučení diagnózy. Stres zvyšuje glykémie, pohyb a dieta snižuje. Zkreslení testu ale nelze ve vašem případě vyloučit. Test má zjistit, zda je při obvyklé životosprávě nějaký problém. Jaký má tedy smysl dělat před testem opatření typu vynechávat sladké, pečivo, hladovět? Co tím pak kromě pochybností zjistíme?

      Odpovědět
  17. Dobrý den, test na těhotenskou cukrovku mi vyšel pozitivni. Kontroluji se a hodnoty se drží pod limitem. Občas (tedy 2x za mesic) ujely, když jsem snědla jídla moc.
    Dostala jsem papírky na měření cukru v moči, které měří i ketolatky. A to mi dělá starosti. Drtivá většina měření je pozitivni právě na ketolatky (+ nebo ++), ale na cukr nikoli. Na internetu jsem četla, že je to naopak z hladovění. Tak jsem zmatená. Naměřené výsledky budu posílat své diabetoložce až začátkem června.
    Co tedy znamenají ketolatky v moči a co znamenají pro malé?
    Děkuji za odpověď Iva

    Odpovědět
    • Ketolátky se běžně objevují i u těhotných bez cukrovky, protože jsou důležitou výživovou látkou pro vývoj plodu. Novorozenec si je pak zvýšeně tvoří i nějakou dobu po porodu. K nadměrné tvorbě ketolátek (která již škodí) dochází při dekompenzaci diabetu, zejména u diabetiček 1. typu. Což není váš případ. Rutinní kontroly ketolátek (s výjimkou DM 1. typu) jsou zbytečné.

      Odpovědět
      • Děkuji za odpověď, ptám se, jelikož mám velkou nadvahu (momentálně 113 kg) a nejdříve jsem od začátku tehotenstvi nabrala 9 kg a právě díky dietě jsem za poslední měsíc zhubla 3 kg. Obcas tedy mam hlad, ale neni to nic drastickeho. Kvuli nekolika dietnim chybam, u kterych vim proc to bylo jsem mela hodnoty po obede kolem 8 a na diabetologii mě ihned vrzli prášky, místo toho, abychom napravili chybu. Nechci je brát. A tak jsem se obávala právě kvůli ketonum a následků pro mimčo ( jsem 30 +4)

        Děkuji Iva

        Odpovědět
  18. Dobrý den, chci se zeptat, byla jsem na testu těh.cukrovky naměřili mi hodnoty opakovaně 5,2 mám tedy těh.cukrovku je možné že mám normální cukrovku(na kterou se nepřišlo doposud) a teď se tedy tato bere jako těhotenská? Nebo hodnota 5,2 u mě naměřena nemá nic společného s běžnou cukrovkou(kdy jsou vyšší hodnoty u ní?

    Odpovědět
    • Hodnoty nalačno jsou v těhotenství přísnější než mimo těhotenství. 5,2 je u netěhotných ještě v normě, v těhotenství svědčí pro těhotenskou cukrovku.

      Odpovědět
  19. Dobry den, ve stredu jsem neprosla testem na lacno a dnes opet. Chci se zeptat, jestli se hodnoty nejak zmenily od roku 2015, kdy mi cukrovka zjistena nebyla, ale porodila jsem 4kilove dite(ja mam bezne 51kg a 174cm). Je take mozne, ze bych mela vysoke hodnoty na lacno jen kvuli dlouhemu lacneni anebo nedostatku jidla den pred a jinak bych testem prosla? Dekuji za info. Na dalsi kontrolu mam jit ke svemu doktorovi az za 5tydnu,nebo musim resit hned?

    Odpovědět
    • Ano, měnila se kritéria – hodnoty nalačno se zpřísnily. Možná, že podle současných kritérií jste měla cukrovku i v předchozím těhotenství. Měla byste držet dietu (viz tyto stránky), kontrolovat se na glukometru, který dostanete na diabetologii – tedy řešit hned, ne až za 5 týdnů.

      Odpovědět
    • Dobrý den, před týdnem jsem absolvovala OGGT a bohužel mě sestra poslala domu s tím že mám cukr zvýšený 5,6 dnes jsem byla znova a opět mě poslala domu k doktorů mám jít za 2 dny bojím se abych neublížila miminku .

      Odpovědět
      • Pročtěte si v klidu tyto stránky, žádný strach. Je to přechodná porucha, při dietě dobře zvládnutelná a po porodu odezní.

        Odpovědět
  20. Dobrý den,
    jsem ve 28tt, v minulém týdnu jsem absolvovala 2 testy na těhotenskou cukrovku. Pokaždé jsem měla hodnoty na lačno zvýšené (5,5 a druhý 5,4), zátěžový test s pitím glukózy jsem tedy neabsolvovala. V tomto týdnu jsem byla znovu na odběrech tentokrát na HBA1c. Výsledek mám prý v normě – hodnota 28. Chtěla bych se proto zeptat, zda mohu být skutečně v klidu, že se nejedná o těhotenskou cukrovku. Předem moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Máte těhotenskou cukrovku – 2x zvýšená hodnota nalačno. HbA1c neslouží k diagnostice, ale průběžnému sledování. Jeho hodnota byla v normě, protože poruchu máte teprve krátce, nestačil se zvýšit.

      Odpovědět
      • Ještě jednou dobrý den. Chtěla bych se zeptat na prášky Glucophage 500. Předepsala mi je doktorka na těhotenskou cukrovku. Je pravda, že jsem měla minulý týden, cca do 1.6. (adi 6 dni), zvednute hodnoty po obědě a občas někde vyleti, ale myslím si, že to byla dietní chyba. Teď druhý den jsou hodnoty pod limitem.
        Paní doktorka říkala, že prášky mimču neuškodí a ze nechce, aby ty hodnoty tak skakaly. Upřímně je ale brát nechci, protože jsem o nich nesehnala moc informací a na podobné prášky jsou špatné recenze od uživatelek. Mimčo je sice o týden větší, ale gynekoložka byla spokojená.

        Děkuji za odpověď Iva

        Odpovědět
        • Glucophage také používáme, zejména v případě, když trvají vyšší glykémie nalačno. Vyšší hodnoty po jídle řešíme úpravou stravy.

          Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This