Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 075 Komentáře(ů)

  1. Dobrý den,
    mám menší dotaz. Ranni hodnoty glykemie mám v pořádku. Paní doktorka mi řikala, ale že i před obědem musím mít hodnoty do 5,2. Chtěla jsem se proto zeptat co je na tom pravdy, že i před obědem musím hodnoty jako ráno nalačno. S přáním hezkého dne, Brožová

    Odpovědět
    • Hodnoty do 5,3 jsou pro glykémii nalačno, která je po 8 hodinách vylačnění. Před dalšími jídly přes den tolerujeme hodnoty do 6.

      Odpovědět
  2. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat na vhodnost užívání Magnosolvu v těhotenství při GDM? Ptala jsem se výslovně svého gynekologa (který mi ho dříve předepsal) i diabetologa a oba tvrdí, že mohu bez problémů. Raději bych ale dle složení brala jiný hořčík, kde nejsou sladidla, máte prosím případně nějaký tip na dostatečně silný a vhodný hořčíkový doplněk nebo Magnosolv je tedy v pořádku? Jsem tedy již ve 33.tt.
    Děkuji mockrát

    Odpovědět
    • Nedoporučujeme sladit umělými sladidly a konzumovat „light“ a „dia“ výrobky, které je často obsahují. Malé množství typu Magnosolv není třeba řešit, to je v pohodě.

      Odpovědět
  3. Dobrý den, jsem v 27.tt a před 10 dny jsem absolvovala OGTT, který vyšel pozitivně (4,88 – 11,04 – 8,89). Sestry na ambulanci mi řekly, že zavolají v případě pozitivního výsledku. Nevolaly, tudíž jsem to brala tak, že je vše v pořádku a jedla další dny zcela normálně. Před dvěma dny na kontrole u lékaře mě čekalo nemilé překvapení v podobě pozitivního testu. Na dotaz, proč mi nevolaly, mi bylo řečeno, že mám jen lehce zvýšené hodnoty a doktor mě nikam určitě nepošle a navíc jsem za 8 dnů stejně měla přijít, tak nebyl důvod mi volat (což si teda osobně nemyslím). Samozřejmě že mě lékař poslal na diabetologii a ještě se divil, že mi zadanku rovnou nevystavily. Jsem na ně kvůli tomu naštvaná. Na diabetologii se jdu objednat zítra a budu doufat, že mě vezmou brzy. Samozřejmě jsem od pátku nasadila dietu dle toho, co jsem si přečetla na těchto stránkách, ale bohužel netuším, zda to dělám správně a ani se nemám jak měřit. Nicméně aspoň něco se snažím dělat.
    Můj dotaz tedy zní, jestli jsem nemohla miminku nějak ublížit tím, že i přesto že jsem měla zjištěnou těhotenskou cukrovku, jsem další týden jedla úplně normálně, i když jsem už měla být na dietě (jen proto že se nikdo neobtěžoval zvednout telefon a zavolat, pro příště jsem již poučena)? A jestli se v souvislosti s cukrovkou může objevit bílkovina v moči (byla na jeden + s tím, že se to bude sledovat, ale další kontrola je až za měsíc a dřív je to nezajímá)? Mám se přihlásit o dřívější kontrolu? Mám strach, že se něco s miminkem stane.
    Předem děkuji za odpověď.
    S přáním hezkého dne, Iva

    Odpovědět
    • Buďte v klidu, za týden se nic nemohlo stát. Většina vašich nedietních jídel ani neměla 75 g čisté glukózy s vysokým glykemickým indexem (jako při testu), hodnoty byly s velkou pravděpodobností nižší. Bílkovina v moči s těhotenskou cukrovkou nesouvisí. Souvisí s krevním tlakem. Pokud byl v normě, pak se zpravidla jedná o nevýznamný nález a je v pořádku to příště zopakovat (orientační měření bílkoviny v moči proužkem je hrubě orientační a má řadu falešně pozitivních výsledků).

      Odpovědět
  4. Vazena pani doktorko, po zjisteni GD jsem ze dne na den najela v podstate na low carb stravu, ale ac je to druhy tyden, ranni glykemii stale nemam nijak skvelou (resp. do 5,3 se vetsinou vejdu, ale cekala bych ji lepsi (vcera jsem mela dokonce 5,4). Nejlepsi jsi ji nela po tom, co jsem kolem 4. ranni snedla nekolik orechu. Protoze se v noci pravidelne budim cca na 2h, a pak dospavaj treba do 8 ci 9, dostava se muj rozestup mezi jidly klidne i na 12h. Tak bych se rada zeptala,
    1. zda je pro telo (zejm. pro prcka) lepsi si uprostred noci neco maleho snist, kdyz mam pak rano ‘lacnou’ lepsi nez bez toho, a dale,
    2. zda by vysoka lacna mohla byt tim, ze k veceri (popr. druhe veceri, zatim jsem vsak zvykla veceret az tak kolem 8./9., a pak uz jdu do dvou hodin spat) nemam temer zadne sacharidy (leta vecerim velke salaty, ted to nedelam jinak).
    Cetla jsem v Lili Nichols, ze kdyz glykemie klesne v noci moc, jatra uvolni zasoby, aby to vyrovnaly. Tak moc nevim, jak se s tim spravne poprat.
    Vcera tedy v 20:30 salat (s kur. masem a cca lzici fazoli, at mam tedy i sacharidy, glyk. po hodine 6,2), ve 3 rano glyk. 5,2. Nasledne 3 makadamove orechy a hodinu pote glyk. 5,3. Obecne mi tedy glykemie po jidle moc nestoupa (mam klidne pod 6, nad 7 jsem mela jen jednou; i kdyz tedy po 2h mi dokaze jeste vystoupat nad hodnotu po 1h, cemuz nerozumim), takze jim asi opravdu malo sacharidu. Vzhleden k tem rannim hodnotam ale nevim, zda je to spravna cesta :-(, navic kdyz je nejiste, zda nahodou nemam v prubehu noci jeste vyssi hodnoty. Moc me trapi, ze nevim, jak presne na to jit. Jinak dietni doktorka i sestra mi doporucily cca 200-250 sacharidu denne, jakozto obecne doporuceni, sestra jede klasicke myty (ryby max 1 tydne kvuli rtuti…), tak si nejsem jista, jestli jejich radam dostatecne uverim, az se k nim za tyden dostanu na prvni konzultaci po vyfasovani glukomeru. Kazdopadne moc dekuji za Vas cas i tenhle web, Vase prace rozhodne ma smysl!

    Odpovědět
    • Děkuji za milá slova 🙂 Klidně si uprostřed noci něco dejte, pokud se vám osvědčilo, že je pak ranní hodnota lepší. Jakákoliv strategie, která funguje, je ok. Je to hodně individuální, u některých žen jsou lepší ranní hodnoty naopak po delším lačnění. Hodnoty nalačno do 5,3 jsou v pořádku, sem tam 5,4 také není indikací k lékům.
      Sacharidy ve formě klasických příloh a pečiva nejsou výživově nutné a to ani v těhotenství, v tom problém není. Hodnota po 2 hodinách může být vyšší než po 1 hodině tehdy, když se sacharidy vstřebávají pomaleji (díky přítomnosti tuku a vlákniny) nebo proto, že se z části bílkovin v játrech tvoří glukóza. I toto je individuální, ne každý to tak má. Obojí je ale typické pro LC stravu a není to problém, důležité je, když jsou hodnoty po jídle v mezích.

      Odpovědět
      • Dekuji moc, zkusim podle toho postupovat a uvidim.

        Odpovědět
  5. Vážená paní doktorko, snad nevadí druhý dotaz. 29.10. jsem podstoupila OGTT s výsledkem 5,1/9,4/7,5. Gynekolog mě nakonec poslal na diabetologii, tam mi dnes 2.12. změřili nalačno glukózu v krvi s výsledkem 5,18 a glykovaný hemoglobin 34, což mě zarazilo, pokud mám opravdu cukrovku minimálně od 29.10.a žádnou dietu jsem v předchozích 6 týdnech nedržela,proč je hodnota 34 a ne logicky vyšší? Jsem v poslední době celkem ve stresu a špatně spím, mám syndrom bílého plášte a veškeré kontroly v těhotenství opravdu špatně snáším, včetně odběrů krve a dalších návštěv nemocnice, nemůže to mít vliv také na lačné hodnoty cukru v krvi? Vše ostatní je v pořádku, plod, váha, tlak měřený kdykoli doma, nebo i u jiného lékaře než je gynekolog atd. Glukometr dostanu, ale obávám se, že to pro mě bude jen další stres, nesnáším jehly. Jak často se musí s pomocí glukometru měřit? Děkuji.S pozdravem, Jana

    Odpovědět
    • Glykovaný hemoglobin odráží glykémie 2-3 měsíce nazpátek, je tedy zcela běžné, že krátce po zjištění cukrovky je v normě. Proto se také nedá využít k diagnostice těhotenské cukrovky.
      Stres a nedostatek spánku přispívají k cukrovce, ale sami o sobě ji nezpůsobí. Roli hraje vždy i vrozená dispozice. Zvažte psychologa, zkuste relaxační techniky…cokoliv, ať jste více v klidu. Strategii „neměřit se, abych se nestresovala“ ale nedoporučuji. Jiná možnost, jak mít jistotu, zda jsou hodnoty v pořádku a dieta stačí, zatím nemáme.

      Odpovědět
  6. Vážená paní doktorko,
    chci Vám moc poděkovat za práci, kterou děláte, za osvětu, kterou šíříte. Vaše stránky a odpovědi na dotazy mi již dvakrát moc pomohly – z celkem 3 těhotenství jsem dvakrát měla GDM. A hlavně díky Vám jsem to zvládla na dietě a bez inzulínu. V podstatě jsem si se vším poradila úplně sama. V předchozím těhotenství jsem musela jít asi na 100 g sacharidů denně a v tom posledním dokonce na 60-80 g.
    Naštěstí jsem nikdy neměla problém s lačnou glykémií. Moc mi pomohla informace, že v těhotenství není problém low carb stravování, ani ketony v moči.
    4. srpna se nám narodil chlapeček, měl 3,4 kg, glykémie OK, nádherný, zdravý.
    Přeji Vám jenom to nejlepší, ať se Vám v práci i v osobním životě daří.
    Martina

    Odpovědět
    • Moc děkuji za milou zpětnou vazbu. Velmi si toho vážím. Je to vždy vzpruha a ujištění, že ta práce má smysl. Děkuji.

      Odpovědět
  7. Dobrý den, chtěla jsem se s Vámi poradit. V prvním těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku, která mi byla zjištěna už v cca 10.týdnu. Nyní jsem podruhé těhotná a lékařka mě odeslala na OGTT až mezi 24.-28.týdnem, i když jsem se jí několikrát ptala zda nemám jít raději na test dříve kvůli cukrovce v předchozím těhotenství. Testy jsem absolvovala ve 27.týdnu a opět mám cukrovka. Glykemie na lačno byla 4 a po vypiti roztoku glukozy se mi do půl hodiny udělalo špatně. Testy po hodině 10,8 a po dvou hodinách 8,9. Ale takhle špatně jako po vypiti roztoku mi bylo v těhotenství několikrát. Přisuzovala jsem to nízkému tlaku. Nyní mám strach, že jsem opět měla cukrovku od začátku těhotenství, ale neléčenou a mám strach o miminko zda jsem neublizila. Pani doktorka moji diagnózu zná a ví, že oba mí rodiče cukrovku mají, tudíž rizika u mě jsou. Jak velká jsou rizika pro miminko, když jsem dosud cukrovku nelecila a dost možná ji mám od začátku těhotenství? Děkuji za Váš čas a odpověď. Pěkný den. Kateřina.

    Odpovědět
    • Odpovědí je stanovení glykovaného hemoglobinu. Pokud je hodnota v normě, je pravděpodobné, že cukrovka sotva vznikla a trvá krátce (proto se jeho hodnota nestihla zvýšit).

      Odpovědět
  8. Vazena pani doktorko, rada bych se zeptala, zda muze mit na lacnou glykemii vliv, ze v noci vzdy cca 2h bdim, nejcasteji kolem 4. hodiny. Jsem v 26.tt a mam to skoro od zacatku. Proste se vzbudim a nemuzu spat :-(, vetsinou ale jeste tak na hodinu ci dve usnu. Minule dva dny jsem byla na OGTT testu a oba dny mi vysla lacna 5,4. Porad se mi nejak nechce verit, ze mam GD :-(, tak hledam jina vysvetleni… Dekuji

    Odpovědět
    • Ano, nedostatek spánku je jeden z faktorů rozvoje (i zhoršení) cukrovky. Zvýšená ranní glykémie = GDM, který je třeba řešit bez ohledu na to, co přesně je vyvolávající příčinou. Není to tak, že by vyšší glykémie z nedostatku spánku nevadila, zatímco vyšší glykémie z jiného důvodu ano. Vyšší glykémie je vyšší glykémie, a tedy riziková. Samozřejmě zkuste všechny triky na zlepšení spánkové hygieny, ale někdy se ani přes veškerou snahu nedaří spánek zlepšit.

      Odpovědět
  9. Dobrý den, paní doktorko, jsem léčena s těhotenskou cukrovkou 2.typu inzulínem (nyní 2j.-1j.-2j.). Přes den mám hodnoty v pořádku, ale lačné glykémie mám od té doby, co jsem na inzulínu vyšší (od 5,4 do 6,5). V noci již dlouho špatně spím, cca 6x vstanu na toaletu, jsem ve 35.tydnu těhotenství. Miminko je dle gynekoložky v pořádku, váha i vše ostatní odpovídá. Jde mi o to, čím to může být, že mám tyto hodnoty tak vysoké. Zda to může zapříčinit i velmi nekvalitní spánek, časté vstávání na toaletu a následná únava, že lačné hodnoty tolik vyskočí.

    Děkuji Monika

    Odpovědět
    • Všechny faktory, které uvádíte hrají roli, ale zejména na to má vliv hladina těhotenských hormonů, která je v těchto týdnech těhotenství velmi vysoká a klesne až po porodu. Ranní glykémie je třeba snížit zvýšením dávky bazálního inzulinu nebo metforminem (začínáme metforminem a pokud nestačí, přidáme bazální inzulin). Proberte se svým diabetologem.

      Odpovědět
  10. Je pravda, že velmi pomáhají hlízy topinambur? Kamarádka je jedla a to jak hlízy, čaj z květů topinambur i sirup. A skutečně jí to pomohlo.je to možné?

    Odpovědět
    • Jedna věc jsou individuální zkušenosti (které nelze zobecňovat) a druhá věc jsou seriózní studie. Topinambury mají několik studií na hlodavcích s povzbudivými výsledky, ale ty nelze automaticky vztáhnout na člověka (máme jiný metabolismus). U lidí vím o jedné, zde se ale jednalo o výtažek z topinambur a fermentované sóji. Těžko říci, jaké množství čerstvých topinambur nebo čaje by tomu odpovídalo a co lze přisoudit účinku topinambur a co účinku fermentované sóji. V každém případě jsou topinambury prospěšné i z jiných hledisek, ale zázračnou léčbu cukrovky by od nich neočekávala 🙂

      Odpovědět
  11. Vážená paní doktorko, podstoupila jsem orální glukózový test s hodnotami 5,1/9,4/7,5. Gynekolog mě poslal na diabetologii, že první hodnota 5,1 je hraniční. Já už nechci v žádném případě podstupovat celý 3 hodinový test se třemi odběry krve, stačí, když mi změří cukr že žíly jen jednou nalačno a podle toho se rozhodne? Další dvě hodnoty jsou v normě, proto nerozumím tomu, proč by se měl úplně celý test znovu opakovat. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem, Jana H.

    Odpovědět
  12. Dobrý den paní doktorko moc prosím o radu mám pregestacni diabetes 2typu (nyní na inzulínu) novorapid 3x denně 10.j 10j.10.j
    a mám stale špatne ranní hodnoty..picham si noční inzulín levemir 10j.a je jedno jestli si dám druhou večeři a nebo nedám pořád mám hodnoty 6.5.. špatně spím chodim spát ve 2rano vztanu v 5 ráno zmerim se ale snídani si ještě nedám a hodnota 6.5 a po 20minutach mě zase chytne únava a jdu zase spát a budim se v 8 ale pořád hodnota 6.5 už nevím co mám dělat abych snížila tu lacnou jak moc to prosím muže ohrozit miminko..dlouhodoby cukr mám 35 a i přes den se mi stane ze mi cukr vyleti i na 9.4 po obědě..dle doktorů se jim vše zda v pořádku ale i tak moc prosím jestli muže být těma hodnotama miminko nějak v nebezpečí když se na to zeptám diabetologa tak ten místo aby mě nějak uklidnil tak mi řekne že se tím nemám stresovat ze kdyby něco bylo špatně tak by o tom už davno věděli a já pak koukám po internetu a čtu rizika a pak jsem z toho v depresi ze miminku se u mě nedaří děkuji moc za vaši odpověď jana

    Odpovědět
    • Pokud jsou ranní hodnoty vyšší, pak je dávka večerního Levemiru nedostatečná – je třeba ji zvýšit po domluvě s vašim diabetologem. Nevím, zda kromě inzulinu užíváte také metformin (tablety) – pomáhá zlepšit glykémie, dávky inzulinu pak tolik nestoupají. Proberte se svým diabetologem. Glykémie po jídle jsou zejména závislé na obsahu sacharidů v jídle. Pokud je glykémie vyšší, sacharidů bylo zřejmě více než by odpovídalo dávce 10 j. Při fixním dávkování 10-10-10 je třeba striktně dodržovat předepsané množství sacharidů v jídle.
      Variantou je množství sacharidů v jídle ubrat. Pak se často obejdeme i bez inzulinu k jídlu nebo stačí menší dávky.

      Odpovědět
  13. Dobrý den paní doktorko,
    merim si hodnoty teď už jen 3xtydne a mám je ukázkové (tedy podle tabulek ) , chtěla bych se zeptat zda pokud si jednou dopřeju ke snidani například marmeladu tak je to velký problém ? Moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Pokud by byla po snídani s marmeládou glykémie zvýšená, tak to vhodné samozřejmě není.

      Odpovědět
  14. Vážená paní doktorko,
    jsem podruhé těhotná, aktuálně 25+0. Byla mi zjištěna těhotenská cukrovka a zvažuji, že bych v rámci úpravy stravovacího režimu volila lowcarb přístup, o kterém často hovoříte. Muselo by jít spíše o méně radikální verzi, nejím maso (nejsem toho schopná). Nicméně mám dlouhodobě při krevních testech zjišťovanou vyšší hladinu LDL cholesterolu. Ráda bych se proto ujistila, že to není kontraindikací pro LC přístup (vzhledem k zvýšenému příjmu tuků).
    Předem děkuji za vaši reakci.
    Barbora L.

    Odpovědět
    • Kontraindikací to není, ale někomu může LC strava cholesterol zhoršit. Je to individuální, je třeba to zkontrolovat. Ne teď, až po porodu (v těhotenství se hladina cholesterolu přirozeně zvyšuje). Varianta LC bez masa je ale hodně náročná, zvažte to. Při těhotenské cukrovce zpravidla stačí mírné omezení sacharidů a ty, co jsou zařazovány, tak v kvalitní podobě (luštěniny, pohanka, hnědá rýže atd.).

      Odpovědět
  15. Dobrý den, paní doktorko,
    před 2 dny jsem byla na oGTT. Bohužel i po druhém odběru jsem měla glykemii nalačno vyšší než 5,1 mmol/l.
    Chtěla bych poprosit o radu, co mám pít, když vodu (i ochucenou ovocem – citron, pomeranč, lesní ovoce) při menším množství dávím, při větším zvracím, při pití neslazeného ovocného čaje (sladím medem) nejsem schopná dodržet pitný režim.
    Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Je to o zvyk. Zkoušejte další možnosti – ochucená minerálka (dá se koupit taková, která je bez cukru i bez umělého sladidla), karo s mlékem atd. Do pitného režimu se počítají i polévky, čistý vývar atd.

      Odpovědět
  16. Dobrý den,nejsem těhotná, ale vzhledem k tomu,že nevím s kým bych měla v současné situaci konzultovat svůj problém, jste vy./sleduji vás na yt-rozhovory s M.Slimakovou/.Nedavno jsem zjistila,že moje glykemie nalacno bývá kolem 10moll/l.Protože jsem zdrav.sestra,tak mám k měření přístup. Ale bylo to vcelku nevinné měření, jen jsem zkoušela, zda glukometr funguje a tak jsem na to přišela.Je mi 46let a můj život je hodně hektický. Jím převážně 2x denně a víceméně až přijdu po 12cti hod.šichtě domů a to samozřejmě větší porce.Jinak jsem celkem štíhlá, pohybu mám taky dost,tak nevím kde je zakopaný pes.Za každou vaši radu moc děkuji a doufám, že najdete nějaké řešení. S pozdravem Růžičková

    Odpovědět
    • Chtělo by to ověřit ze žíly. Nechejte si nabrat glykémii a glykovaný hemoglobin. Budou-li hodnoty mimo normu, je třeba vás dovyšetřit – už standardní cestou na diabetologii. Nemusí se jednat pouze o cukrovku 2. typu.

      Odpovědět
  17. Dobry den pani doktorko, psala jsem pred 2 tydny ohledne druheho tehotenstvi, kdy v prvnim byla GD na inzulinu,zda cekat na vysledky krve prestoze glukometr ukazuje zvysenou lacni.
    Mezitim jsem volala do dia poradny k Apolinari kam jsem drive dochazela a sestricka me odpovedela at to neresim dokud nemam dvakrat prokazanou vyssi hodnotu glykemie na lacno z krve,protoze glukometr je jen orientacni pristroj.
    Dnes mi byl delan test,na vysledek cekam.Problem je, ze lacni hodnota tesne po probuzeni se blizi posledni dobou 6 ,ale i glukometr mi dnes v okamziku odberu- 2 hodiny po probuzeni ukazal hodnotu vyrazne nizsi- 4,7.
    Mam obavu, ze nebudu diagnostikovana s GD ale spise prave kvuli prodleve mezi probuzenim a provedenim odberu krve.
    Prosim o radu ,jak postupovat.Dekuji

    Odpovědět
    • Přijďte na kontrolu (kterýkoli všední den, klidně zítra), budeme vás už sledovat, ať jste v klidu.

      Odpovědět
  18. Dobrý den,
    ve 14 tt mi vyšla lačná glykémie 5,52, za týden zopakována vyšla v normě 4,76. Tři dny před odběrem jsem vynechala sladkosti, jak mi bylo gynekoložkou doporučeno. Předminulý týden ve 24 tt jsem šla na test OGTT, který nakonec neproběhl, protože jsem opět měla zvýšený lačný cukr 5,38. Znovu jsem na něj tedy šla po týdnu, kdy jsem opět tři dny před testem vynechala sladkosti, ale jinak jedla normálně (pečivo, těstoviny, brambory, ovoce – bez omezení). Výsledky OGTT jsou: 5,0 – 7,3 – 4,9. Jde mi o to, jestli vynechání sladkostí mohlo mít na výsledky vliv, běžně je celkem jím, a zároveň si nejsem jistá, jestli jsou normální takové výkyvy lačné glykémie. Při posledním OGTT je hodnota lačné i hraniční. Nemůže se jednat o těhotenskou cukrovku i přesto, že test dopadl v normě? Moje gynekoložka mě ujišťovala, že je vše v pořádku, ale já si jistá nejsem a bojím se, abych něco nezanedbala.

    Předem díky za odpověď.

    Odpovědět
    • Dieta (úprava stravy) má samozřejmě vliv na glykémie, tedy ano – vynecháním sladkostí mohlo dojít k úpravě glykémie. V podstatě jste si ověřila (2x), že vám vynechání sladkostí svědčí a měla byste v tom pokračovat. Navíc hodnota nalačno 5,0 je na samé hranici. 5,1 je již cukrovka.

      Odpovědět
      • Je pravda, že velmi pomáhají hlízy topinambur? Kamarádka je jedla a to jak hlízy, čaj z květů topinambur i sirup. A skutečně jí to pomohlo.je to možné?

        Odpovědět
  19. V prvním těhotenství jsem měla GD s inzulínem +metforminem, po porodu prediabetes s lačnou kolem 6.

    Pak jsem zjistila, že jsem druhýkrát těhotná a hned jsem nasadila přísnou diétu, ale hodnoty byly pořád vysoké – ráno 6, po jidle 6-10. V pátem tydnu jsem potratila.

    Jaký je prosím postup v případě zjištění ďalšího těhotenství? Gyn. prohlidka bývá až kolem 7. -8. tt.
    Když dieta nestačí, jak velmi jsou nebezpečné vysoké lačné v prvnich tydnech?
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Důležité je otěhotnět při co nejlepších hodnotách, ne začít držet dietu až po zjištění těhotenství. Myšleno „dietu“, která je popsaná na těchto stránkách. Přísné diety mohou být pro těhotenství také problematické – z hlediska nedostatku potřebných živin.

      Odpovědět
      • Děkuji, diétou myslím diétu pri GD tedy bez cukru a sladidel, max 200g sacharidu na den.

        Znamená to, že když neumim lačnou znížit ani v těhotenství ani mimo diétou, potřebuji nasadit leky už při plánovaní těhotenství?

        Odpovědět
        • Do léčby kromě úpravy stravy patří také pohyb, kvalitní spánek a eliminace/zvládání stresu. Pokud přesto nestačí, pak je na řadě i medikace – už před těhotenstvím. To samozřejmě platí pro klasickou cukrovku 2. typu. Příčiny vyšších glykémií jsou i jiné a je třeba řešit s diabetologem.

          Odpovědět
  20. Dobrý den paní doktorko,

    mám dotaz ohledně měření ranní glykémie. Moje diabetoložka chce abych si měřila hodnotu lačné glykémie před snídani /to znamená, že vstanu, dělám ranní hygienu, snídani a až pak se měřím/. Na vašich stránkách a i jinde jsem se dočetla, že hodnota se má naopak měřit těsně před probuzením. Zkoušela jsem tedy oba způsoby, po probuzení mám hodnoty krásné, vždy do 5,1 /většinou kolem 4,7/. Následně po cca 30min /tedy před snídani, jak to po mně moje doktorka chce/, mám už hodnoty hraniční anebo dokonce vyšší /cca kolem 5,3 – 5,5/. Je možné že hodnota o tolik stoupne? O čem to vypovídá? a kterou hodnotu bych si tedy měla opravdu měřit a je vypovídající..?
    ještě doplním že ostatní hodnoty přes den jsem nepřekročila ani jednou /jsem jen na dietě/. A hodnotu glykovaného hemoglobínu mám 30mol. Děkuji za Váš názor.

    Odpovědět
    • Můžou za to ranní hormony, ale pak glykémie měřená až před snídaní neodráží situaci během noci, o kterou nám také jde. Proto radíme měřit se hned po probuzení. Máte je v normě, což je podstatné. Hraniční hodnoty před snídaní netřeba řešit.

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This