Dotazy a kometáře

Máte-li nějaký dotaz či komentář, vložte ho prosím do pole „Vložit komentář“ ve spodní části stránky, rádi vám odpovíme. Jen prosím berte v úvahu, že se nejedná o online poradnu – v odpovědích mohou být časové prodlevy (zejména v době prázdnin atd.).

Jméno a email jsou nepovinné údaje. Chcete-li chránit své soukromí, nemusíte je vyplňovat. Více informací ohledně ochrany Vašeho soukromí na našem webu naleznete na stránce Zásady ochrany osobních údajů.

3 075 Komentáře(ů)

  1. Dobry den Paní doktorko. Jsem po zážehovým testu na cukrovku moje hodnoty byli
    5-10,3-6,7 byla jsem tedy poslána na krev a pro glukometr. Krev vyšla u glukózy na 30. Na glukometru se merim třetí den,tedy od úterý : 4,6-6,4-4,3-8,4 poslední měření po večeři ,jsem zkoušela opalovat po 20minutach ještě hned to spadlo na 7,3 . A dnes se podobný scénář opakoval po obědě . Mám zítra hned zavolat do poradny ,nebo počkat na příští kontrolu ? Děkuji Vyskocilova

    Odpovědět
    • Smyslem toho měření je zpětná vazba – abyste věděla, jaká jídla či porce pro vás už nejsou vhodné. Vyvarujte se tedy tomu, po čem jste měla ty vyšší hodnoty. Co se týká komunikace s vaší poradnou – postupujte, jak vám bylo doporučeno. Každé pracoviště to má jinak. Pokud si nejste jistá, tak tam zavolejte a poraďte se.

      Odpovědět
  2. Dobrý den, dle OGTT,který mi byl proveden v 27tt mi vyšla pozitivně TC na základě druhé hodnoty 10,5. Od té doby jsem sledována v DIA poradně a měřím se glukometrem Wellion. Nyní jsem pouze na dietě, jen mě překvapuje, že dle glukometru jsou hodnoty stále v normě. Naprosto výjimečně se stane ,že bych měla hodnotu vyšší než 7. A je jedno, co si dám k jídlu. Spíše omezuji množství (nepřejídám se,ale dostatek jídla mám) než druh stravy. Měřím se často i mimo tu dobu,kdy si hodnoty zapisuji, abych věděla, jak tělo reaguje na něco nového. Je možné, že bych měla takto bezproblémový průběh těhotenské cukrovky? Glykovaný hemoglobin jsem na poslední kontrole měla 34. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Ano, je to možné, buďte ráda. Ale ještě máte řadu týdnů před sebou, hladiny hormonů se budou zvyšovat a může být hůř. Nejvíce vyšších hodnot se zachytí hodinu po jídle.

      Odpovědět
  3. Dobrý den, 25+5 jsem si bohužel prošla nestandardním Ogtt. Lačná hodnota byla 5.1, v testu se pokračovalo, další hodnoty byly opět po hodině 5.1 po dvou hodinách také 5.1. Já jsem si z vlastní iniciativy nechala změřit znovu ranní lačnou, ale až o týden později (myslela jsem si, že test je v pořádku) a vyšla 4.8. Zítra jdu na kontrolu na gyn.uvidím zdali me pošlou na další vyšetření. Myslíte, že mám znovu podstoupit ogtt nebo brát test jako negativní, ikdyz to nebyl správný postup? Děkuji

    Odpovědět
    • Ano, postup nebyl ok, ale vy jste to zachránila tím opakováním odběru nalačno. Hodnoty máte v pořádku – druhá hodnota nalačno byla v normě.

      Odpovědět
  4. Dobrý den, ve 24tt mi byl proveden test oGTT. Výsledky – 4,5-10,0-8,6. Gynekoložka mě odeslala na diabetologii, že mám těhotenskou cukrovku a je nezbytné to řešit. Zajímalo by mě, zda je to opravdu tak vážné, když jsou hodnoty těsně nad limitem.

    Taky by mě zajímalo proč má Synlab prostřední hodnotu do 9,9 a poslední 8,4 a Medila do 10,0 a 8,5. Já samozřejmě byla u Synlabu, takže i prostřední hodnotu mám červenou :/

    Moc děkuji za odpověď. V.V.

    Odpovědět
    • Hodnoty 9,9 a 8,4 jsou ještě horní hranice normy, 10,0 a 8,5 jsou již zvýšené hodnoty. Přitom laboratorní odchylka je vyšší než 0,1, proto bych byla nervózní (a raději se léčila), i kdybych měla hodnoty na té horní hranici. Průměrné hodnoty těhotných žen bez cukrovky jsou totiž 4,6 nalačno, 6,6 a 5,5 v 60. a 120. min OGTT. Tedy hluboko pod vašimi hodnotami. Podle vstupních hodnot navíc nelze vyvozovat „závažnost“. Záleží v jaké fázi byla cukrovka zachycena, podle toho se hodnoty liší.

      Odpovědět
  5. Vazena pani doktorko,
    prosim o radu. Byla jsem 2x na oGTT, kdy prvni odber byl pokazde 5,8 (vubec jsem pred tim nespala a zrejme byla i lehka viroza od ditete),dale se tedy nepokracovalo.
    Navstivila jsem proto svou obvodni lekarku,ktera poskytuje i dia poradnu. Dle jejiho odberu byla glukoza 4,7 a glykovany hemoglobin 39 a cukrovku nepotvrdila. S tim nesouhlasil muj gynekolog a sla jsem do jine diabetologicke poradny. Kde me velmi rychle odhadly (obezita) na prvni pohled a mam glukometr. Hodnoty jsou na lacno 4,8 ci 4,9 a po jidle 5,6. Paradoxne se nyni citim hure a spise me to stresuje. U me je druhe tehotenstvi zazrak a jiz jsem se stresovala 6 mesicu.
    Je to takto v poradku,nebo mam znovu chtit opakovat oGTT?
    Moc dekuji za pripadnou odpoved.

    Odpovědět
    • Pochybnosti jsou také zdrojem stresu. Glykovaný hemoglobin 39 je již mírně zvýšený i mimo těhotenství, natož v těhotenství. Navíc obezita – rizikový faktor. K opakování testu proto není důvod. Zkuste se na to dívat z pozitivní stránky – díky tomu budete více dbát na životosprávu a díky měření na glukometru budete mít glykémie pod kontrolou – tedy větší jistotu, že je vše v pořádku.

      Odpovědět
  6. Dobrý den,

    moc se omlouvám za další dotaz, ale jsem poněkud nešťastná a nevím koho jiného bych se zeptala. Dostala jsem glukometr z dia poradny značky Gluneo a měřila jsem se s ním cca měsíc. Hodnoty přes den jsem měla v pořádku, ale ranní hodnoty jsem měla stále zvýšené, tak jsem dostala léky na večer. Od rodičů jsem dostala glukometr Contour Plus One a měřila jsem zároveň i na tomhle novém. Na contour plus jsem ovšem ani jednou zvýšenou hladinu neměla a ty rozdíly byly opravdu dost velké. Např. 4,9x 5,9, 5.0x 6.4, 4.8×5.6, 4.6×5.9… (ta nižší je vždy Countour plus one). Měřím vždy zároveň, takže žádná časová prodleva tam není. Podle jednoho glukometru mám hodnoty v pořádku, podle druhého mám zvýšit dávky (Stadamet). Když jsem to říkala své paní doktorce, říkala, že je normální že každý glukometr měří jinak a více to nechce řešit. Já se na vás obracím s prosbou, jak se v takové situaci zachovat. Nechci miminku ublížit a léky samozřejmě beru, jen nevím, proč se nepřihlíží více k tomu, že může glukometr ukazovat špatně.
    Moc děkuji za názor.

    Moučková

    Odpovědět
    • Jenom ještě doplním, že rozdílné měření není samozřejmě jenom ráno. Například včera před spaním jsem si měřila a rozdíl byl 4.7(Contour)x 6.5(Gluneo).

      Odpovědět
      • Pokud k nám někdo přijde do ordinace s vyššími hodnotami na glukometru typu Gluneo (a některými dalšími), pak mu jej vyměníme a léčbu řídíme podle přesnějšího glukometru (např. Contour). Už jsme u několika žen na základě toho vysazovali inzulin…

        Odpovědět
  7. Dobrý večer,
    na půjčeném glukometru Contour plus mi vychází občas zvýšené glykémie po některých hlavních jídlech (8,5; 9,4 apod.), ranní hodnoty jsou v normě. Je to problém? Jsem zhruba v polovině těhotenství, OGTT mi ještě dělán nebyl.
    Dá se z tohoto domácího měření usuzovat jiz nyní na těhotenskou cukrovku, tj. bylo by vhodné začít i bez testu držet dietu a objednat se na diabetologii, nebo by jste počkala na výsledky OGTT vykonaného ve standardním termínu? Předem dekuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Správně se má vycházet z OGTT, na druhou stranu, v případě opakovaně zvýšených hodnot na spolehlivém glukometru (což máte) bych na OGTT nebazírovala. Úprava stravy a pokračování v měření na glukometru je určitě na místě.

      Odpovědět
  8. Dobrý den, paní doktorko,

    vzhledem k zjištěné těhotenské cukrovce v předchozím těhotenství (hraniční kompenzace, ale bez inzulínu) mě můj gynekolog nyní posílá na předčasný OGTT v 18. TT. Chtěla jsem se proto zeptat na Váš názor na tento test, protože na Vašich stránkách jsem o dřívějším provedení testu u rizikových pacientek nic nenašla a i v laboratoři při objednání se tomu velmi divili a požadovali písemné potvrzení od doktora o požadovaném dřívějším testu.

    Nebo bych si spíš měla vyžádat nejdřív změření glykémie nalačno a OGTT podstoupit až v řádném termínu? Jsem v 17. TT a zatím mi glykémie nalačno měřena nebyla, můžu se případně měřit i sama glukometrem. Také jsem přemýšlela, jaký postup by byl v případě provedeného OGTT nyní s negativním výsledkem…bylo by nutné test poté absolvovat znovu později?

    Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

    Odpovědět
    • Pokud nebyl po předchozím těhotenství proveden kontrolní test, pak určitě dává smysl provést ho co nejdříve, než jen glykémii nalačno. Bude-li v normě, pak je třeba test znovu opakovat v obvyklém termínu mezi 24.-28. týdnem.

      Odpovědět
  9. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda může být nějakým způsobem test OGTT nahrazen pouze odběrem krve na lačno v termínu 23+6TT u gynekologa. Bylo mi řečeno, že pouze tento odběr stačí…

    Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den

    Odpovědět
    • Nestačí. Na základě vyšších hodnot nalačno zachytíme cukrovku u cca 60 % těhotných. Zbývá tedy velké procento těch, které mají hodnotu nalačno zcela v normě a vyšší v 60. nebo 120. minutě OGTT.

      Odpovědět
  10. Dobrý den,

    jsem nyní v 17 tt a byla mi potvrzena kvůli vysoké lačné těhotenská cukrovka. Glukometr mám asi týden. Můj dotaz je ohledně měření lačné glykemie. Chodím spát před půlnocí a vstávám v cca 7.30. Často se ale v noci vzbudím a někdy když jdu nad ránem na záchod, kolem 5-6 hod., tak se změřím glukometrem. Kdybych třeba už neusnula. Tyto hodnoty bývají většinou vyšší, cca 5.5. Když ale ještě usnu a změřím se kolem té půl 8, hodnota bývá menší (4,9-5,2). Zajímá mě kterou hodnotu mám počítat, aby to bylo správně? Jenom ještě doplním, že večeřím kolem 20 hod. a někdy si dám v 22 hodin malou 2. večeři. Moc děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Hodnota nalačno je definována jako glykémie po 8 a více hodinách od posledního jídla. Pokud tedy máte 2. večeři, pak měření kolem 5. hodiny ranní ještě není „nalačno“. Zůstaňte tedy u měření kolem půl osmé.

      Odpovědět
  11. Dobrý den, dnes prodělaný test ve 24 tt..vyšel mi zvláštně..na lačno 5,0..po 60 minutách po vypití roztoku 4,5..po 120 minutách 4,4.. snažím se o lehčí low carb už 2 roky, ale s výkyvy. Kvalitní strava už roky…, týden před testem jsem jedla hodně sacharidy, večer i něco sladkého. Odběr krve že žíly. Nevím, kdy byl dělán rozbor, ale přijde mi to divne. Rozbor udělán v nemocnici v Mladé Boleslavi. Dekuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Buďte v klidu, hodnoty máte v normálním rozmezí, nic divného na nich není.

      Odpovědět
  12. Dobrý den, paní doktorko,

    velmi děkuji za tento web. Našla jsem tu vše, co jsem potřebovala o tc vědět, ale přesto bych chtěla znát Váš názor na můj případ.
    Ve 25tt jsem podstoupila první OGTT test. Byla mi nabrána žilní krev, a po asi 20 minutách čekání jsem se dočkala hodnoty 5,35 = poslali mě domů. Na doporučení mého lékaře jsem absolvovala druhý test ve 28tt v jiné laboratoři, kde mi nabrali žilní krev a v zápětí mě sestřička píchla do prstu a dle krve z prstu zjistila hodnotu 5,4. Přestože dle hodnoty test neměl pokračovat, nechali mě ho podstoupit celý. Výsledné hodnoty, které přišly lékaři byly 4,4 – 7,1 – 7,4. Přestože jsem si byla vědoma, že test neproběhl správným způsobem a první hodnota byla možná změněna (nevím, zda se může tolik lišit od hodnoty nabrané z prstu…nechci konspirovat), nechala jsem se dvěma posledními hodnotami ukonejšit. Nerada bych ale něco zanedbala a ohrozila miminko, tak přemýšlím, zda bych si pro kontrolu neměla zkusit pořídit glukometr. Ještě bych chtěla dodat, že před oběma vyšetřeními jsem byla poměrně hodně nervózní a podruhé jsem předtím spala asi jen dvě hodiny. Jsem trochu stresař. Snažím se dbát na zdravou stravu a již několik téměř nejím rafinovaný cukr a průmyslově zpracované produkty. V rodině nevím o nikom s cukrovkou 1. nebo 2. typu. Nyní jsem ve 32tt.

    Moc děkuji za Váš názor a přeji hezký den,
    Lucie

    Odpovědět
    • Nestandardní postupy často vedou k pochybnostem. Když z toho ale vytáhneme pouze odběry z žilní krve, které jsou relevantní, pak byl výsledek negativní (první nalačno sice vyšší, ale kontrolní odběr + test již v normě). Test bych už neopakovala.

      Odpovědět
  13. Dobrý den, paní doktorko.

    Jsem 24tt a sledována jsem na dia poradně od 16tt (ve 13tt zjištěná zvýšená lačná), mám měřák contour plus one. Zatím jsem pouze na dietě. Můj dotaz se týká lačných hodnot.
    Bohužel, lačná hodnota mi stále skáče, kolikrát až tolik ze např. mám hodnotu 5,5 a za půl hodiny se změřím a mám např. 4,8. Jsem z toho zmatená, protože pořádně nevím, jak hodnoty vypadají v noci a k ránu, zda je nejlepší vstát a jít jíst např. v 7 nebo v 9 ráno. Toto kolísání a zvýšené lačné hodnoty mě stresuji (budím se ráno, ještě v polospánku s dcerou ležím ale tvrdě už nespím, protože když vstanu ihned se dcera vzbudí a nechci aby kvůli mě musela vstávat dřív, než by musela a tak nevím, kdy přesně se měřit, zda se mam probrat už úplně a holt ji budit a nebo mohu ještě takto ležet a změřit se až vstanu apod.) Zajišťovala jsem a zjistila, že toto je tak zapeklité, že je nejlepší vědět, jak hodnoty kolísají za noc a hlavně ráno a k tomu je dobrý přístroj se senzorem free style libre. Myslíte, že by to mohlo být řešení, jak lačné hodnoty vychytat? Díky tomu, že si ukládá informace za posledních 8 hodin, by mohlo velmi pomoci jak to vypadá nad ránem/ráno. Vím, že se platí, o investici mi v tomto případně nejde, za klidné svědomí a vychytání lačných hodnot mi to stojí. Ostatní hodnoty během dne jsou ok. Dr v poradně mi ale tento měřák nedoporučuje, že to případně vyřešíme medikací, tak jsem z toho trošku zmatená, protože ráda udělám maximum, abych to vychytala.

    Dovolte mi, prosím, ještě jeden dotaz. Pokud si měřím lačnou v posteli ráno (tzn ruce si umyji večer před spaním) tak se mi stane tak jednou týdně určitě, že je hodnota nad a nebo velmi často na hraně. Pokud ale vstanu a ruce si umyji, dojdu na wc, tak hodnoty zatím vždy ok. Je i toto možné, že umytí rukou před spaním nemusí stačit a může výsledky ovlivnit? A je tedy v pořádku ráno ještě ležet v polospánku a nemuset se hned stresovat měřením a změřit se až opravdu regulérně vstanu a jsem úplně probuzená? V tomto se dosti ztrácím a neorientuji.

    Moc Vám děkuji, za Vaši práci a čas, který nám věnujete.

    Odpovědět
    • Určitě se měřte až se plně probudíte a vstanete – rozhodně si kvůli měření nezkracujte a netrhejte spaní. Dobře se vyspat je totiž také součást správné životosprávy 🙂 Umytí rukou před měřením je vhodné. Pokud jsou hodnoty hraničně vyšší jen občas, léky netřeba – ty volíme, až zvýšené hodnoty přibývají a převažují.
      Myslím, že senzor by tento problém nevyřešil – pro rozlišení těch hraničních hodnot není dostatečně přesný a obávám se, že by vám přinesl další pochybnosti. Určitou chybu měření samozřejmě má i ten nejlepší glukometr, proto se vždy rozhodujeme podle vývoje měření v čase a hodnot, které převládají.

      Odpovědět
  14. Vážená paní doktorko,

    nejprve bych Vám chtěla poděkovat ze velmi užitečný web. Test (před pár dny, ve 24+3tt) mi v laboratoři nebyl proveden zcela správně: roztok mi byl podán pouze na základě vyhodnocení odběru z prstu (hodnota 4,9). Byla mi zároveň odebrána i žilní krev, ale všechny tři žilní odběry byly vyhodnoceny zároveň až po skončení testu (nevím, po jak dlouhé době, ale výsledky nebyly k dispozici ihned po jeho skončení). Ptala jsem se na to a o speciálních zkumavkách se sestra nezmínila, jen o uchování v chladu. V laboratoři mi navrhli, abych si mezi 2. a 3. odběrem odešla na vyšetření do jiné ordinace v budově, ale zůstala jsem sedět.
    Chtěla bych se zeptat, zda vzhledem k relativně příznivým hodnotám 4,2 – 6,7 – 5,9 mohu usuzovat, že by ani při včasném vyhodnocení pravděpodobně nepřesáhly hraniční hodnoty, nebo je třeba test raději zopakovat jinde?
    Moje gynekoložka ani sestry v laboratoři ani po mém upozornění v postupu neviděly problém, ale ráda si zajdu někam na odběr jako samoplátce, pokud se dá míra zkreslení pozdním vyhodnocením jen těžko odhadnout.

    Děkuji za Váš názor.

    Odpovědět
    • To vypadá na Aeskulab 🙂 Pevně doufám, že alespoň ty odběrové zkumavky používají správné (odběrová sestra vezme k tomu určené zkumavky a detaily o nich nemusí znát). V tom případě by ke zkreslení nemělo dojít – stabilita vzorku je až 24 hodin. Zkuste spíše ověřit, jaké mají zkumavky, pokud správné, buďte v klidu. Zkumavky mají obsahovat trojsložkové antiglykolytické činidlo (zpravidla fluorid sodný + EDTA + citrát sodný) a používají se hlavně tyto značky: Terumo Venosafe, Sarstedt GlucoEXACT, Greiner Glucomedics.

      Odpovědět
  15. Dobrý den,
    na začátku těhotenství cca ve 13. týdnu mi byla odebrána 2x krev nalačno 5,1…byla jsem poslána do dia ambulance, kam pravidelně docházím 1x měsíčně… dietu se snažím dodržovat, lačné glykémie vždy v normě a i po jídle..Nyní jsem 30.týden.. Často čtu, že klasická těhotenská cukrovka se objevuje okolo toho 24 tt… Předpokládám tedy, že už jsem do těhotenství vstoupila s nějakým problémem…dalo by se říci, že trpím inzulinovou rezistencí, která by při nedostatečné dietě mohla vyústit v těhotenskou cukrovku či kdybych nebyla těhotná tak v diabetes 2.typu?

    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Ohledně dalšího vývoje poruchy, která se projeví už na začátku těhotenství zatím nemáme dostatek informací. Dokonce není jednoznačná shoda v tom, zda ji léčit nebo čekat až na situaci po 24. týdnu. U nás se přikláníme k léčbě – respektive stejnému postupu, jako by byla zjištěna až v obvyklém termínu. Hodnoty přes 6 (a také vyšší vstupní glykovaný hemoglobin) zpravidla svědčí o poruchu přítomnou už před těhotenstvím. U hraničních hodnot, které byly u vás, to jednoznačně nelze říci. Uvidí se až podle kontrolního testu s odstupem po porodu.

      Odpovědět
  16. Dobrý den.
    21.12. odběr s hodnotou 5,4
    Kontrolní odběr 28.12. s hodnotou 5,5
    Pan doktor doporučil dietu a 11.1. další odběr. Dietu se snažím dodržovat podle doporučení z brožurky a informací na webu. Mám půjčený glukometr a měřím a zapisuji čtyři hodnoty denně. Všechny hodnoty jsou v normě, ale když se nenasnídám do 30.minut od prvního ranního měření, hodnota mi vyleze nad 5,což byl právě problém u lékaře kde jsem byla na lačno 1 1/2 do odběru. Prosím o rady a jak dál postupovat a jedná se opravdu o těhotenskou cukrovku? Aktuálně jsem 28+5 tt.
    Moc Vám děkuji.

    Odpovědět
    • Pokud byly ty odběry z žilní krve, pak bych to i tak považovala za těhotenskou cukrovku.

      Odpovědět
  17. Dobrý den paní doktorko,

    v 25+5 TT byl mi proveden test na těhotenskou cukrovku s negativním výsledkem (nalačno kap. 4,4, nalačno 4,29, 1 hod 7,84, za 2 hodiny 7,55). Během dalších kontrol u gynekologa se ukazovalo, že plod bude nadprůměrně veliký (což byla změna oproti předchozímu těhotenství, kde byla porodní váha novorozence 3,2 Kg. Na poslední kontrole v 34 TT byl stanoven váhový odhad plodu 4 kg. Když jsem se blíže začala zajímat o těhotenskou cukrovku, zjistila jsem, že test byl proveden v ordinaci lékaře, tj. krevní vzorky byly sice po odběru vloženy do lednice, avšak teprve o několik hodin později(cca o 3 hod později) si je vyzvedl pracovník laboratoře). Lačnila jsem 8 hod a při testu byla v klidu. Domnívám se však, že zpožděním ve vyhodnocení mohlo dojít ke zkreslení výsledků. Od 34 TT držím sama dietu podle vašich stránek. Zajímalo by mne, zda existuje nějaký způsob, jak ověřit, jestli těhotenskou cukrovku opravdu mám? Gynekoložka mi bohužel nechce vystavit žádanku do laboratoře, test mi provedou pouze opět u nich, bylo mi řečeno, že je však stejně pozdě. Laboratoře se zdráhají test jako samoplátci udělat. V předchozím těhotenství mi cukrovka nebyla zjištěna, nyní je mi však 42 let a mám méně pohybu.

    Doufám, že jsem dotaz formulovala srozumitelně, děkuji za Váš čas. S pozdravem J.

    Odpovědět
    • Pokud při testu použili speciální zkumavky, které umožňují stabilitu vzorku a pozdější vyhodnocení, pak by byl jejich postup ok. Pokud ne, pak máte pravdu, že hodnoty mohly být falešně v normě. Těhotenská cukrovka se ale mohla rozvinout i o pár týdnů později, občas se to stává. S ohledem na pokročilé těhotenství by se vám spíše než opakování testu hodil glukometr a kontroly glykémií nalačno a po jídle na glukometru. Větší plod ale může být i z jiných důvodů (konstituce rodičů…) nebo také chyba odhadu.

      Odpovědět
  18. Dobrý den paní doktorko, mám GDM od 27 tt, zjištěnou z vyšší glykémie nalačno (test ogtt jsem tedy ani nepodstoupila). Držím dietu, hodnoty si pravidelně měřím a vše mám v normě, ani 1x jsem hodnoty nepřekročila, naopak mi přijdou nižší (nalačno kolem 4,6, po jídle mám někdy např.kolem 6). Můj dotaz se týká výživy miminka. Dnes jsem byla na velkém utz ve 33 tt a paní doktorka říkala, že je miminko menší a měla bych ho trošku „vykrmit“ a nebýt v dietě tak striktní. Co bych tedy měla do jídelníčku zařadit, aby miminko prospívalo? Nejím ani nepiju nic sladkého, ovoce jen dopoledne, bílé pečivo jen výjimečně, pouze celozrnné, běžné těstoviny jsem nahradila také celozrnnými, jím hodně sýrů, zeleniny, oříšků.. Oběd jím bězně s přílohou. Když pominu chuť na sladké, tak se cítím dobře a nehladovím. Mám zařadit více tuků nebo i sacharidů? Je možné konzumovat více bílého pečiva/ovoce? Děkuji předem za váš čas a odpověď. Hezký den Hanka

    Odpovědět
    • Rady na „vykrmení“ plodu u ženy s cukrovkou jsou poněkud nešťastné, zvlášť, když víme, jak jsou váhové odhady ultrazvukem nepřesné 🙂 Dnešní „normy“ nezohledňují konstituci rodičů, ani fakt, že před 100 lety byla průměrná váha novorozence o kilo menší než v naší éře všeobecné nadvýživy. Pokud se cítíte dobře, nehladovíte, nestrádáte, není důvod se více „cpát“ a rozhodně ne sacharidy.

      Odpovědět
  19. Dobry den,dnes jsem podstoupila test na tehotenskou cukrovku s vysledky :5,01
    10,1
    8,2
    Prostredni hodnota je jen o malicko zvysena.Zajimalo by me co mam ocekavat.Jestli mi v nemocnici daji glokomer na mereni hodnotu cukru nebo zda jen budu chodit na odbery.predem dekuji za odpoved.

    Odpovědět
    • Průměrná hodnota v 60. min OGTT je u těhotných bez cukrovky mnohem nižší, takže tu hodnotu neberte jako hraniční. Máte standardní cukrovku a průběžné měření na glukometru je potřeba.

      Odpovědět
  20. Vazena pani doktorko, dekuji za Vas cas i energii, kterou nam davate. Je mi az hloupe Vas zamestnavat jeste tretim dotazem :-(, ale nevim, koho jineho, komu bych verila (i pro to, jak ho znam odjinud, zejm. pres Margit), bych se zeptala. Existuje nejaky minimalni prijem sacharidu, ktery bych za den mela mit, aby bylo jiste, ze neohrozim sebe ani mininko (aktualne 29.tt)? Mam uz nafasovane inzulinove pero kvuli vysoke lacne, ale domluvila jsem se, ze to jeste zkusim urvat dietou. A zda se, ze kdyz jim tech sacharidu treba jen 50g za den, tak to opravdu urvu. A navic mi nejak to zarazovani sacharidu nejde :-(, nemaji-li to byt ty rychle. Samozrejme tim spis se bojim inzulinu (Levemir, zatim mam brat 5j). Ale samozrejme, pokud ma snizovani sacharidu svuj ‘strop’, tak s nimi radeji pritvrdim a zacnu s inzulinem, ostatne jde mi prave o to zdravi, tak to nechci prepisknout jinym spatnym smerem.
    Dekuji moc, Veronika

    Odpovědět
    • Pro dolní hranici nemáme žádná data, ale z fyziologie víme, že nejsou nezbytné, tedy esenciální. Já bych neomezovala zeleninu – kvůli vitaminům, fytolátkám, vláknině… Glykémie nalačno je ovlivněna řadou věcí a ne vždy se jí daří v tak krátké době (jakou máme v těhotenství k dispozici) dostatečně snížit pouze dietou. Proto jsou v těchto případech léky/inzulin na místě.

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This